Drobiowo-szpinakowe kotleciki pokochała cała moja rodzina. Znikają z talerzy w mgnieniu oka

Takiemu obiadowi nie oprze się największy niejadek
Takiemu obiadowi nie oprze się największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

03.06.2024 09:51, aktual.: 13.06.2024 12:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przejadły ci się schabowe w panierce i smażone mielone? Chciałbyś spróbować czegoś zupełnie innego? Postaw na kombinację drobiowych kotlecików ze szpinakowym akcentem, a na pewno nie pożałujesz.

Standardowy obiad w większości polskich domów zazwyczaj składa się z trzech podstawowych elementów: mięsa, ziemniaków i kolorowej surówki. A skoro o mięsie już mowa, to w tej roli najczęściej stawiamy na kultowe już schabowe lub mielone. Oczywiście opcji do wyboru jest znacznie więcej, dlatego warto od czasu do czasu urozmaicić domowe menu i postawić na zupełnie inne rozwiązanie.

A skoro o nowych inspiracjach kulinarnych już mowa, to nie możesz przegapić przepysznych kotlecików na bazie indyka, fety i szpinaku. Mięsnym kęskom będzie towarzyszył kremowy sos grzybowy oraz ziemniaki. Nie zabraknie też zielonych szparagów, które dodadzą całości dodatkowych walorów smakowych. Po prostu palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podasz taki obiad swoim bliskim, na pewno zaniemówią z wrażenia

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 100 g fety,
  • 80 g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • 200 g pieczarek,
  • ½ szkl. bulionu,
  • ¾ szkl. śmietanki 18 proc.,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy na przyszłe kotleciki. W tym celu w jednej misce łączę ze sobą: mielone mięso, pokruszoną na mniejsze kawałki fetę, drobno poszatkowane liście szpinaku oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Nie zapominam jednocześnie o przyprawach — soli i pieprzu.

W składnikach nie zabraknie m.in. świeżego szpinaku
W składnikach nie zabraknie m.in. świeżego szpinaku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Zgromadzone w misce składniki zaczynam wyrabiać rękoma, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Następnie dzielę powstały miks na mniejsze części, po czym formuję z nich małe kotleciki.

Kształt kotlecików już jest
Kształt kotlecików już jest© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Tak przygotowane mięsne kęski smażę następnie na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Podczas smażenia na każdej stronie po 3-4 minuty, powinny nabrać złocistych rumieńców.

Kotleciki następnie trafiają na patelnię
Kotleciki następnie trafiają na patelnię© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po wyjęciu kotlecików na tej samej patelni przygotowuję sos na bazie pieczarek. I to właśnie grzyby jako pierwsze lądują na kuchennym urządzeniu. Oczywiście wcześniej je obieramkroję w cienkie paski.

Na patelni pojawiają się także pieczarki
Na patelni pojawiają się także pieczarki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po kilku minutach smażenia na patelnię trafiają kolejne składniki, a mianowicie: domowej roboty bulion, śmietanka oraz musztarda francuska

Do sosu dodaję m.in. musztardę francuską
Do sosu dodaję m.in. musztardę francuską© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gdy sos zaczyna gęstnieć, wkładam na patelnię wcześniej podsmażone kotleciki. Całość podgrzewam przez kilka minut

Do sosu dodaję wcześniej podsmażone kotleciki
Do sosu dodaję wcześniej podsmażone kotleciki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Na koniec serwuję gotowe kotleciki w grzybowym sosie z ziemniakami i zielonymi szparagami. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także