Drobiowo-szpinakowe kotleciki pokochała cała moja rodzina. Znikają z talerzy w mgnieniu oka
Przejadły ci się schabowe w panierce i smażone mielone? Chciałbyś spróbować czegoś zupełnie innego? Postaw na kombinację drobiowych kotlecików ze szpinakowym akcentem, a na pewno nie pożałujesz.
03.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:05
Standardowy obiad w większości polskich domów zazwyczaj składa się z trzech podstawowych elementów: mięsa, ziemniaków i kolorowej surówki. A skoro o mięsie już mowa, to w tej roli najczęściej stawiamy na kultowe już schabowe lub mielone. Oczywiście opcji do wyboru jest znacznie więcej, dlatego warto od czasu do czasu urozmaicić domowe menu i postawić na zupełnie inne rozwiązanie.
A skoro o nowych inspiracjach kulinarnych już mowa, to nie możesz przegapić przepysznych kotlecików na bazie indyka, fety i szpinaku. Mięsnym kęskom będzie towarzyszył kremowy sos grzybowy oraz ziemniaki. Nie zabraknie też zielonych szparagów, które dodadzą całości dodatkowych walorów smakowych. Po prostu palce lizać!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Kiedy podasz taki obiad swoim bliskim, na pewno zaniemówią z wrażenia
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 100 g fety,
- 80 g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku,
- 200 g pieczarek,
- ½ szkl. bulionu,
- ¾ szkl. śmietanki 18 proc.,
- 1 łyżka musztardy francuskiej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy na przyszłe kotleciki. W tym celu w jednej misce łączę ze sobą: mielone mięso, pokruszoną na mniejsze kawałki fetę, drobno poszatkowane liście szpinaku oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Nie zapominam jednocześnie o przyprawach — soli i pieprzu.
Krok 2. Zgromadzone w misce składniki zaczynam wyrabiać rękoma, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Następnie dzielę powstały miks na mniejsze części, po czym formuję z nich małe kotleciki.
Krok 3. Tak przygotowane mięsne kęski smażę następnie na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Podczas smażenia na każdej stronie po 3-4 minuty, powinny nabrać złocistych rumieńców.
Krok 4. Po wyjęciu kotlecików na tej samej patelni przygotowuję sos na bazie pieczarek. I to właśnie grzyby jako pierwsze lądują na kuchennym urządzeniu. Oczywiście wcześniej je obieram i kroję w cienkie paski.
Krok 5. Po kilku minutach smażenia na patelnię trafiają kolejne składniki, a mianowicie: domowej roboty bulion, śmietanka oraz musztarda francuska.
Krok 6. Gdy sos zaczyna gęstnieć, wkładam na patelnię wcześniej podsmażone kotleciki. Całość podgrzewam przez kilka minut.
Krok 7. Na koniec serwuję gotowe kotleciki w grzybowym sosie z ziemniakami i zielonymi szparagami. I to wszystko, smacznego!