Ciotka ze Ślaska robi najlepsze mielone. O jednym składniku pamiętają nieliczni

Niełatwo jest odnaleźć danie, które w większym stopniu kojarzyłoby się z regionem Śląska. Smażone na głębokim tłuszczu kuleczki, wykonane z mielonego mięsa wieprzowego, od lat są stałym elementem menu w śląskich domach. Przygotowanie tego tradycyjnego przysmaku nie jest skomplikowane. Nie każdy jednak wie, że tradycyjne karminadle zawierają dodatkowy składnik, który nie występuje w żadnych innych kotletach mielonych.

Tradycyjne karminadle górnośląskie zawierają dodatkowy składnik Tradycyjne karminadle górnośląskie zawierają dodatkowy składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Karminadle to kotlety mielone pochodzące z kuchni śląskiej. Od 2008 roku widnieją na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Tak naprawdę niewiele różniłyby się od podobnych, znanych w innych rejonach Polski, kotletów, gdyby nie jeden dodatek. Moja ciotka nigdy o nim nie zapomina, przez co mielone spod jej ręki są po prostu genialne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Karminadle z Górnego Śląska. Ten dodatek jest konieczny

Karminadle tradycyjnie przygotowuje się z łopatki lub karczku wieprzowego. Mielone mięso miesza się z czerstwą bułką namoczoną w mleku lub wodzie, pokrojoną cebulą, jajkiem i przyprawami. Uformowane kotlety obtacza się w bułce tartej lub mące i smaży na głębokim tłuszczu z obu stron. Przepis ten niczym nie różni się od przepisu na kotlety mielone znane w innych częściach Polski. Niemniej, w rejonie Górnego Śląska, do karminadli dodaje się jeszcze jeden składnik, co czyni te kotlety absolutnie wyjątkowymi.

A mowa o... rybie. W książce "Śląska kucharka doskonała" możemy przeczytać, że poza wymienionymi wyżej składnikami karminadel górnośląski zawiera dodatek zmielonych solonych śledzi. Wcześniej dobrze jest je wymoczyć w wodzie lub mleku, podobnie jak bułkę. W niektórych domach kultywowana jest jeszcze ta tradycja, a do tak przygotowanych karminadli dodaje się panczkraut.

"Karminadle to popularne danie obiadowe podawane z gotowanymi ziemniakami oraz panczkrautem — potrawą z kapusty wymieszanej z ziemniakami, cebulą, smalcem, skwarkami (czasem wędzonym boczkiem) i przyprawami. Robi się z nimi także kanapki. Jako że dawniej było to lubiane i pożądane danie, kobiety, które posiadły wyjątkową biegłość w jego przygotowywaniu, cieszyły się dużym powodzeniem wśród mężczyzn" — wyjaśnia prof. Magdalena Tomaszewska-Bolałek w książce "Tradycje kulinarne Polski".
Karminadle to tradycyjna śląska potrawa
Karminadle to tradycyjna śląska potrawa © Pixabay

Karminadle górnośląskie z solony śledziem. Przepis

Składniki:

  • 1 mała czerstwa bułka,
  • 1 filet śledziowy (solony),
  • 1 duża cebula,
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej karkówki lub łopatki),
  • 1 jajko,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • mąka pszenna do obtaczania,
  • smalec do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Fileta śledziowego namocz wcześniej w mleku, by pozbyć się intensywnego słonego smaku.
  2. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na złoty kolor.
  3. Bułkę namoczoną w mleku oraz namoczonego śledzia zmiel na gładką masę, możesz użyć w tym celu blendera.
  4. Mieszaninę połącz z mięsem mielonym, jajkiem, przesmażoną cebulą, majerankiem oraz pieprzem. Wymieszaj składniki i wyrób z nich masę jak na kotlety mielone.
  5. Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy lekko spłaszczone kotlety, następnie obtocz je w mące i usmaż na smalcu z dwóch stron, aż będą rumiane.

Przepis pochodzi z książki "Tradycje kulinarne Polski" autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej