PoradyTak przygotowane ziemniaki są najzdrowsze. Jelita będą ci wdzięczne

Tak przygotowane ziemniaki są najzdrowsze. Jelita będą ci wdzięczne

Teraz jest najlepsza pora na ziemniaki.
Teraz jest najlepsza pora na ziemniaki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Klaus Willig (kw-blen.de)

27.05.2024 09:06, aktual.: 27.05.2024 09:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z reguły takie ziemniaki traktujemy jak resztki z obiadu. Tymczasem ekspertka przekonuje, że są dla nas zdrowe i warto je jeść jak najczęściej. Według niej należą do najlepszych produktów dla naszych jelit. Domyślacie się, o co chodzi z ziemniakami?

Ziemniaki z wody, podawane na ciepło to najpopularniejszy dodatek do obiadu. Jednak dietetyczka Maz Packham, w brytyjskiej wersji magazynu "Vogue" przekonuje, że warto je także jeść je na zimno. Dokładnie tłumaczy, o co chodzi.

Co z tą skrobią

Kwestia z ziemniakami na ciepło i na zimno wcale nie jest taka skomplikowana. Chodzi o skrobię, wszyscy wiemy, że te warzywa ją zawierają. Jednak ta w ziemniakach na ciepło i na zimno, działa na nasz organizm zupełnie inaczej. Gdy ziemniaki są ugotowane, skrobia staje się aktywna. Wtedy nasz organizm przetwarza ją w zupełnie inny sposób. Ugotowana skrobia przekształca się w glukozę, która jest następnie wchłaniana. Jednak kiedy ziemniaki zostaną ugotowane, a potem wystudzone, skrobia przekształcana jest do postaci tzw. skrobi opornej. I właśnie taka jest najkorzystniejsza dla jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ważne bakterie

Gdy skrobia oporna dociera do jelita grubego, zaczyna fermentować, co powoduje, że powstają świetne warunki dla rozwoju dobrych bakterii. Poza tym działa jak prebiotyk, dostarczając pożywienia dla już istniejących tam bakterii. – Pokarmy prebiotyczne odgrywają ważną rolę w odżywianiu i wspieraniu wzrostu dobrych bakterii jelitowych, takich jak lactobacillus i bifidobacteria – dodaje Maz Packham.

Gdy w jelicie działają te dobroczynne bakterie, dolegliwości brzuszne mogą być znacznie mniej dokuczliwe. Ekspertka ma na myśli na przykład wzdęcia i zaparcia. Jeśli sprawiają ci one kłopoty, pamiętaj o ziemniakach na zimno w swoich posiłkach. Zresztą skrobia oporna nie tylko poprawia funkcjonowanie jelit, ale może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Sporo pomysłów

Teraz jest najlepszy czas, by wprowadzić do swojej diety ziemniaki na zimno. Młode warzywa w takiej formie są pyszne i nadają się do wielu sałatek. Wystarczy połączyć je na przykład z ogórkiem małosolnym i koperkiem, polać oliwą. Jeśli brakuje ci pomysłów, jeszcze jeden podrzuca ekspertka z brytyjskiego "Vogua"

"Połączenie zimnych ziemniaków z kimchi to dobra dla zdrowia jelit opcja na lunch, ponieważ prebiotyki zawarte w ziemniakach mogą posłużyć za pożywienie dla bakterii probiotycznych znajdujących się w kimchi" – mówi dietetyczka.

To dość oryginalne połączenie. Co sądzicie o zimnych ziemniakach z kimchi?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
gotowanie ziemniakówziemniakisałatka ziemniaczana