PrzepisDania bezmięsneZielone kopytka to hit na moim stole. Przemycam w nich warzywa, a dzieci zajadają aż miło

Zielone kopytka to hit na moim stole. Przemycam w nich warzywa, a dzieci zajadają aż miło

Dzieci pokochają zielone kopytka
Dzieci pokochają zielone kopytka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.05.2024 10:26, aktual.: 25.05.2024 11:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Trudno oprzeć się zielonym kopytkom. Przyciąga nie tylko ich uderzająca zieloność, ale też konsystecja - są bowiem niczym małe poduszeczki. Ale to początek ich zalet, bo samo ich przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil, a potrzebujesz dwóch składników.

Zielone kopytka urozmaicą twoją dietę i dietę twoich dzieci. Niespostrzeżenie włączysz do ich jadłospisu brokuł - warzywo niekoniecznie cenione wśród najmłodszych, ale jakże zdrowe i uniwersalne w kuchni. Od kiedy robię zielone kopytka, o tych ziemniaczanych bliscy nie chcą nawet słyszeć. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielone kopytka, które pokochają najmłodsi. Tajemniczy składnik

Delikatne, mięciutkie kopytka bez ziemniaków pokochają nie tylko fani klusek, ale wszyscy ci, którym niestraszne eksperymenty w kuchni. Główny składnik - brokuł - odpowiada za wdzięczny kolor kopytek. Ich intensywna zieloność przyciąga wzrok, również tych najmłodszych uczestników stołu, przeobrażając danie w dużo bardziej atrakcyjne.

Brokułowe kopytka powstają z dwóch składników - mąki i różyczek brokułu. Kluski robi się szybko i można je podać na wiele sposobów np. ze śmietaną, sosem czosnkowym, prażonymi orzechami czy twarogiem. Przepisem na rewelacyjne dwuskładnikowe kopytka podzielił się Piotr Ogiński, kucharz, uczestnik "Hell's Kitchen" i "Top Chef", obecnie prowadzący w mediach społecznościowych profile "Kocham Gotować".

Zielone kopytka z brokułu. Przepis

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 80 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Z brokuła wytnij różyczki i wrzuć je do wrzącej osolonej wody. Różyczki brokułu gotuj ok. 7 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij różyczki z gorącej wody i przełóż je do miski z zimną wodą. Odstaw warzywo, by ostygło (nie może być ciepłe!).
  3. Następnie dobrze odcedź różyczki brokułu i zblenduj je na gładką masę.
  4. Masę wymieszaj z mąki i wyrób z całości ciasto. Nie zagniataj go długo.
  5. Następnie przełóż gotowe ciasto na blat podsypany mąką i uformuj wałek, a następnie wytnij z niego kopytka.
  6. Kopytka gotuj w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną, możesz przerzucić je na patelnię z rozgrzanym masłem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także