Zielone kopytka to hit na moim stole. Przemycam w nich warzywa, a dzieci zajadają aż miło
Trudno oprzeć się zielonym kopytkom. Przyciąga nie tylko ich uderzająca zieloność, ale też konsystecja - są bowiem niczym małe poduszeczki. Ale to początek ich zalet, bo samo ich przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil, a potrzebujesz dwóch składników.
Zielone kopytka urozmaicą twoją dietę i dietę twoich dzieci. Niespostrzeżenie włączysz do ich jadłospisu brokuł - warzywo niekoniecznie cenione wśród najmłodszych, ale jakże zdrowe i uniwersalne w kuchni. Od kiedy robię zielone kopytka, o tych ziemniaczanych bliscy nie chcą nawet słyszeć. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką
Zielone kopytka, które pokochają najmłodsi. Tajemniczy składnik
Delikatne, mięciutkie kopytka bez ziemniaków pokochają nie tylko fani klusek, ale wszyscy ci, którym niestraszne eksperymenty w kuchni. Główny składnik - brokuł - odpowiada za wdzięczny kolor kopytek. Ich intensywna zieloność przyciąga wzrok, również tych najmłodszych uczestników stołu, przeobrażając danie w dużo bardziej atrakcyjne.
Brokułowe kopytka powstają z dwóch składników - mąki i różyczek brokułu. Kluski robi się szybko i można je podać na wiele sposobów np. ze śmietaną, sosem czosnkowym, prażonymi orzechami czy twarogiem. Przepisem na rewelacyjne dwuskładnikowe kopytka podzielił się Piotr Ogiński, kucharz, uczestnik "Hell's Kitchen" i "Top Chef", obecnie prowadzący w mediach społecznościowych profile "Kocham Gotować".
Zielone kopytka z brokułu. Przepis
Składniki:
- 1 brokuł,
- 80 g mąki pszennej.
Przygotowanie:
- Z brokuła wytnij różyczki i wrzuć je do wrzącej osolonej wody. Różyczki brokułu gotuj ok. 7 minut.
- Po tym czasie wyjmij różyczki z gorącej wody i przełóż je do miski z zimną wodą. Odstaw warzywo, by ostygło (nie może być ciepłe!).
- Następnie dobrze odcedź różyczki brokułu i zblenduj je na gładką masę.
- Masę wymieszaj z mąki i wyrób z całości ciasto. Nie zagniataj go długo.
- Następnie przełóż gotowe ciasto na blat podsypany mąką i uformuj wałek, a następnie wytnij z niego kopytka.
- Kopytka gotuj w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną, możesz przerzucić je na patelnię z rozgrzanym masłem.