Zielone kopytka to hit na moim stole. Przemycam w nich warzywa, a dzieci zajadają aż miło

Trudno oprzeć się zielonym kopytkom. Przyciąga nie tylko ich uderzająca zieloność, ale też konsystecja - są bowiem niczym małe poduszeczki. Ale to początek ich zalet, bo samo ich przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil, a potrzebujesz dwóch składników.

Dzieci pokochają zielone kopytkaDzieci pokochają zielone kopytka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zielone kopytka urozmaicą twoją dietę i dietę twoich dzieci. Niespostrzeżenie włączysz do ich jadłospisu brokuł - warzywo niekoniecznie cenione wśród najmłodszych, ale jakże zdrowe i uniwersalne w kuchni. Od kiedy robię zielone kopytka, o tych ziemniaczanych bliscy nie chcą nawet słyszeć. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Zielone kopytka, które pokochają najmłodsi. Tajemniczy składnik

Delikatne, mięciutkie kopytka bez ziemniaków pokochają nie tylko fani klusek, ale wszyscy ci, którym niestraszne eksperymenty w kuchni. Główny składnik - brokuł - odpowiada za wdzięczny kolor kopytek. Ich intensywna zieloność przyciąga wzrok, również tych najmłodszych uczestników stołu, przeobrażając danie w dużo bardziej atrakcyjne.

Brokułowe kopytka powstają z dwóch składników - mąki i różyczek brokułu. Kluski robi się szybko i można je podać na wiele sposobów np. ze śmietaną, sosem czosnkowym, prażonymi orzechami czy twarogiem. Przepisem na rewelacyjne dwuskładnikowe kopytka podzielił się Piotr Ogiński, kucharz, uczestnik "Hell's Kitchen" i "Top Chef", obecnie prowadzący w mediach społecznościowych profile "Kocham Gotować".

Zielone kopytka z brokułu. Przepis

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 80 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Z brokuła wytnij różyczki i wrzuć je do wrzącej osolonej wody. Różyczki brokułu gotuj ok. 7 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij różyczki z gorącej wody i przełóż je do miski z zimną wodą. Odstaw warzywo, by ostygło (nie może być ciepłe!).
  3. Następnie dobrze odcedź różyczki brokułu i zblenduj je na gładką masę.
  4. Masę wymieszaj z mąki i wyrób z całości ciasto. Nie zagniataj go długo.
  5. Następnie przełóż gotowe ciasto na blat podsypany mąką i uformuj wałek, a następnie wytnij z niego kopytka.
  6. Kopytka gotuj w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną, możesz przerzucić je na patelnię z rozgrzanym masłem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej