Technolog żywności ostro o takim sposobie gotowania. "Głupia moda"

W internecie możemy znaleźć wiele trików kuchennych i domowych sposobów. Nie wszystkie są jednak bezpieczne dla naszego zdrowia, oszczędne czy po prostu mądre. Zanim wypróbujemy któryś z nich, warto to przemyśleć. W ostatnim czasie popularnością cieszy się sposób na gotowanie brokułów. Technolożka żywności alarmuje.

Gotowanie brokułów. Fot. AdobeStockGotowanie brokułów. Fot. AdobeStock

Najnowszy hit związany z gotowaniem brokułów okazał się kitem. Nie wszyscy zdają sobie jednak z tego sprawę. Marta Zalewska, czyli technolożka żywności, znana w mediach społecznościowych jako Pani Technolog nie pozostawia złudzeń. Zwraca m.in. uwagę na to, jak bardzo jest to nieekonomiczny sposób. Lepiej go sobie odpuścić.

Gotowanie brokułów. Sposób, który jest "głupią modą" z internetu

Niektóre triki, które możemy znaleźć w internecie, mają znacznie więcej wad niż zalet. W ostatnim czasie niezwykle modne jest gotowanie brokułów w całości. Według internautów wystarczy włożyć warzywo do wody łodygą do góry i dzięki temu ugotują się same różyczki. Pytanie brzmi - po co?

"Nastała dziwna moda na gotowanie brokułów w całości. Dlaczego uważam, że to głupi pomysł?" - napisała na Instagramie Pani Technolog.
Brokuły. Fot. Pixabay
Brokuły. Fot. Pixabay

Jak wyjaśnia, jeśli chcemy ugotować warzywo w ten sposób, pozbawiamy się szansy na jego dokładne umycie.

- Pomijam już zwykły brud, ale... Chodzi też o robactwo, które możemy znaleźć między różyczkami - zwraca uwagę Marta Zalewska.

Jak dodaje, taki sposób to również ogromne marnotrawstwo żywności, ale i energii i wody.

- Brokuły gotuje się w całości, ale pokrojone tak, aby wszystko ugotować za jednym zamachem, a nie wyrzucać czy gotować dwa razy - tłumaczy.

Co zrobić z łodyg brokułów? Odpowiedź jest prosta

Wiele osób uważa łodygi brokułów za niesmaczne i twarde, i wyrzuca je. To jednak duży błąd. Można zrobić z nich obłędnie pyszne pesto, które będzie świetnym dodatkiem na przykład do makaronu. Warto dodać do niego jeszcze ulubione przyprawy - m.in. oregano, paprykę ostrą oraz sól i pieprz. Potrzebne będą też ząbki czosnku, oliwa z oliwek i natka pietruszki. Można użyć również łuskanego słonecznika czy pestek z dyni. Smacznego!

Brokuły. Fot. Pixabay
Brokuły. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo