Technolog żywności ostro o takim sposobie gotowania. "Głupia moda"

W internecie możemy znaleźć wiele trików kuchennych i domowych sposobów. Nie wszystkie są jednak bezpieczne dla naszego zdrowia, oszczędne czy po prostu mądre. Zanim wypróbujemy któryś z nich, warto to przemyśleć. W ostatnim czasie popularnością cieszy się sposób na gotowanie brokułów. Technolożka żywności alarmuje.

Gotowanie brokułów. Fot. AdobeStockGotowanie brokułów. Fot. AdobeStock

Najnowszy hit związany z gotowaniem brokułów okazał się kitem. Nie wszyscy zdają sobie jednak z tego sprawę. Marta Zalewska, czyli technolożka żywności, znana w mediach społecznościowych jako Pani Technolog nie pozostawia złudzeń. Zwraca m.in. uwagę na to, jak bardzo jest to nieekonomiczny sposób. Lepiej go sobie odpuścić.

Gotowanie brokułów. Sposób, który jest "głupią modą" z internetu

Niektóre triki, które możemy znaleźć w internecie, mają znacznie więcej wad niż zalet. W ostatnim czasie niezwykle modne jest gotowanie brokułów w całości. Według internautów wystarczy włożyć warzywo do wody łodygą do góry i dzięki temu ugotują się same różyczki. Pytanie brzmi - po co?

"Nastała dziwna moda na gotowanie brokułów w całości. Dlaczego uważam, że to głupi pomysł?" - napisała na Instagramie Pani Technolog.
Brokuły. Fot. Pixabay
Brokuły. Fot. Pixabay

Jak wyjaśnia, jeśli chcemy ugotować warzywo w ten sposób, pozbawiamy się szansy na jego dokładne umycie.

- Pomijam już zwykły brud, ale... Chodzi też o robactwo, które możemy znaleźć między różyczkami - zwraca uwagę Marta Zalewska.

Jak dodaje, taki sposób to również ogromne marnotrawstwo żywności, ale i energii i wody.

- Brokuły gotuje się w całości, ale pokrojone tak, aby wszystko ugotować za jednym zamachem, a nie wyrzucać czy gotować dwa razy - tłumaczy.

Co zrobić z łodyg brokułów? Odpowiedź jest prosta

Wiele osób uważa łodygi brokułów za niesmaczne i twarde, i wyrzuca je. To jednak duży błąd. Można zrobić z nich obłędnie pyszne pesto, które będzie świetnym dodatkiem na przykład do makaronu. Warto dodać do niego jeszcze ulubione przyprawy - m.in. oregano, paprykę ostrą oraz sól i pieprz. Potrzebne będą też ząbki czosnku, oliwa z oliwek i natka pietruszki. Można użyć również łuskanego słonecznika czy pestek z dyni. Smacznego!

Brokuły. Fot. Pixabay
Brokuły. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇