PrzepisTatar, który zachwycił Magdę Gessler. Zajadają się nim nawet weganie

Tatar, który zachwycił Magdę Gessler. Zajadają się nim nawet weganie

Tatar, który zachwycił Magdę Gessler. Zajadają się nim nawet weganie. Fot AdobeStock
Tatar, który zachwycił Magdę Gessler. Zajadają się nim nawet weganie. Fot AdobeStock

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tatar to najpopularniejsza przystawka z surowego mięsa w naszym kraju. Okazuje się jednak, że istnieją również inne, równie ciekawe, a na dodatek wegańskie propozycje podania tej przystawki. Tatar z pomidorów z przepisu Magdy Gessler zaskoczy każdego mięsożercę.

Tatar z pomidora najlepiej smakuje, kiedy trwa sezon na świeże, polskie pomidory. Do jego przygotowania warto użyć pomidorów malinowych lub bawole serce. To one charakteryzują się doskonałym smakiem oraz zapachem, więc zdecydowanie wpłyną walory tej potrawy. Jak zrobić tatara z pomidora Magdy Gessler? Odpowiadamy.

Przepis Magdy Gessler na tatara z pomidora. Wegańskie danie dla każdego

Składniki:

  • 12 pomidorów,
  • 4 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka musztardy dijon,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka kaparów,
  • kilka oliwek zielonych i czarnych,
  • garść świeżej bazylii,
  • łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • sos tabasco.
Tatar, który zachwycił Magdę Gessler. Zajadają się nim nawet weganie. Fot Pixabay
Tatar, który zachwycił Magdę Gessler. Zajadają się nim nawet weganie. Fot Pixabay

Tatar z pomidora Magdy Gessler – przepis. Brzmi dziwnie, ale jest obłędnie pyszny

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory przecinamy i wyjmujemy z nich gniazda nasienne. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź w naczyniu żaroodpornym nacięciem do dołu.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni Celsjusza i wkładamy pomidory na środkową półkę. Pomidory podsuszamy w piekarniku przez około trzy godziny.
  3. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i czekamy, aż wystygną.
  4. Następnie siekamy drobno upieczone pomidory i dodajemy do nich oliwki oraz kapary.
  5. Tatara z pomidorów doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Najlepiej sprawdzi się pieprz świeżo zmielony. W przepisie Magdy Gessler nie ma miejsca na inne przyprawy, jednak świetnie sprawdzą się tu też oregano czy zioła prowansalskie, jeśli lubimy ziołowy smak. Tak przygotowanego tatara pomidorowego odstawiamy do lodówki.
  6. Przechodzimy do kolejnego kroku, którym jest przygotowanie dressingu. Drobno siekamy szalotki, a następnie sparzamy je wrzątkiem i czekamy, aż ostygną i odsączamy je. Musztardę łączymy z sosem sojowym i kilkoma kroplami tabasco. Jeśli zależy nam na intensywniejszym, ostrzejszym smaku, możemy dodać ich więcej. Do mieszanki dodajemy szalotkę i czosnek.

Tatar z pomidora najlepiej podawać z kromką świeżego chleba, bagietką bądź na tostach.

Tatar, który zachwycił Magdę Gessler. Zajadają się nim nawet weganie. Fot Pixabay
Tatar, który zachwycił Magdę Gessler. Zajadają się nim nawet weganie. Fot Pixabay