Jedz, a jelita będą Ci wdzięczne. Skutecznie je wesprzesz

Jelita, często nazywane "drugim mózgiem", odgrywają kluczową rolę w naszym ogólnym zdrowiu. Ich kondycja wpływa na samopoczucie, odporność, a nawet na stan psychiczny. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelitowej.

Młode oliwki na drzewku Młode oliwki na drzewku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | GosiaP
Marcin Michałowski

Zdrowa żywność to nie tylko ta, która zawiera mało kalorii i tłuszczu. To przede wszystkim produkty bogate w składniki odżywcze, które wspierają pracę jelit. Na szczęście nie musimy polegać wyłącznie na fermentowanych specjałach, takich jak kimchi czy kombucha. Istnieje wiele innych, łatwo dostępnych pokarmów, które możemy włączyć do swojej diety, aby zadbać o jelita.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grillu robię pyszny i prosty deser. Zajada się nim cała rodzina

Produkty nieprzetworzone królem diety

Zamiast kupować gotowe produkty "zdrowotne", często naszpikowane cukrem i sztucznymi dodatkami, sięgajmy po te nieprzetworzone. Na talerzu powinny królować:

  • Całe owoce i warzywa: bogate w błonnik, witaminy i minerały, stanowią one doskonałe źródło pożywienia dla bakterii jelitowych.
  • Rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca, soczewica - to nie tylko białko, ale także błonnik, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.
  • Pełnoziarniste produkty: chleb na zakwasie, płatki owsiane, brązowy ryż - dostarczają błonnika i innych cennych składników, wspomagając mikrobiotę jelitową.
  • Oliwki: bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole, sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii jelitowych.
  • Ser z niepasteryzowanego mleka: zawiera on więcej pożytecznych bakterii niż popularne kiszonki, pozytywnie wpływając na mikroflorę jelitową.

Dodatkowi sprzymierzeńcy jelit

Oprócz wyżej wymienionych produktów, warto sięgnąć po:

  • Gorzką czekoladę: bogatą w polifenole, które działają antyoksydacyjnie i wspomagają jelita.
  • Ocet: jabłkowy, ale także inne rodzaje, zawierają bakterie kwasu octowego i celulozowe, które pozytywnie wpływają na pracę jelit.
  • Kiszonki: kapusta kiszona, ogórki kiszone, kimchi - to bogate źródło probiotyków, czyli żywych kultur bakterii, które regulują mikrobiotę jelitową.

Pamiętajmy, że zdrowa dieta to nie tylko odpowiednie produkty, ale także regularne posiłki i odpowiednia ilość wody. Dbając o jelita, dbamy o cały organizm!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione