Jedz, a jelita będą Ci wdzięczne. Skutecznie je wesprzesz

Jelita, często nazywane "drugim mózgiem", odgrywają kluczową rolę w naszym ogólnym zdrowiu. Ich kondycja wpływa na samopoczucie, odporność, a nawet na stan psychiczny. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelitowej.

Młode oliwki na drzewku Młode oliwki na drzewku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | GosiaP
Marcin Michałowski

Zdrowa żywność to nie tylko ta, która zawiera mało kalorii i tłuszczu. To przede wszystkim produkty bogate w składniki odżywcze, które wspierają pracę jelit. Na szczęście nie musimy polegać wyłącznie na fermentowanych specjałach, takich jak kimchi czy kombucha. Istnieje wiele innych, łatwo dostępnych pokarmów, które możemy włączyć do swojej diety, aby zadbać o jelita.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grillu robię pyszny i prosty deser. Zajada się nim cała rodzina

Produkty nieprzetworzone królem diety

Zamiast kupować gotowe produkty "zdrowotne", często naszpikowane cukrem i sztucznymi dodatkami, sięgajmy po te nieprzetworzone. Na talerzu powinny królować:

  • Całe owoce i warzywa: bogate w błonnik, witaminy i minerały, stanowią one doskonałe źródło pożywienia dla bakterii jelitowych.
  • Rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca, soczewica - to nie tylko białko, ale także błonnik, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.
  • Pełnoziarniste produkty: chleb na zakwasie, płatki owsiane, brązowy ryż - dostarczają błonnika i innych cennych składników, wspomagając mikrobiotę jelitową.
  • Oliwki: bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole, sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii jelitowych.
  • Ser z niepasteryzowanego mleka: zawiera on więcej pożytecznych bakterii niż popularne kiszonki, pozytywnie wpływając na mikroflorę jelitową.

Dodatkowi sprzymierzeńcy jelit

Oprócz wyżej wymienionych produktów, warto sięgnąć po:

  • Gorzką czekoladę: bogatą w polifenole, które działają antyoksydacyjnie i wspomagają jelita.
  • Ocet: jabłkowy, ale także inne rodzaje, zawierają bakterie kwasu octowego i celulozowe, które pozytywnie wpływają na pracę jelit.
  • Kiszonki: kapusta kiszona, ogórki kiszone, kimchi - to bogate źródło probiotyków, czyli żywych kultur bakterii, które regulują mikrobiotę jelitową.

Pamiętajmy, że zdrowa dieta to nie tylko odpowiednie produkty, ale także regularne posiłki i odpowiednia ilość wody. Dbając o jelita, dbamy o cały organizm!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca