Genialne kotleciki w sosie pomidorowym skrywają smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się im oprzeć

Co zrobić, aby zwykłe kotleciki na nowo zachwycały smakiem? Ukryj w nich smaczny dodatek, a twoi bliscy będą pod wielkim wrażeniem. To będzie ich ulubiony pomysł na obiad.

I pomysł na obiad już jest!I inspiracja na obiad już jest!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Co zrobić, aby nawet najlepsze pomysły na obiad szybko się nie przejadły? Najlepiej od czasu do czasu lekko je modyfikować i podawać w zupełnie inny sposób. Nie dość, że w kuchni nie grozi ci wtedy nuda, to jeszcze istnieje spore prawdopodobieństwo, że odkryjesz zupełnie nowe kombinacje smakowe, które zostaną z tobą na dłużej. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Świetnym przykładem są tutaj nasze kotleciki na bazie mięsa mielonego. Niby jest to dobrze znany patent na smaczny obiad. Ale wystarczy ukryć w nich kawałek żółtego sera i przygotować na patelni z dodatkiem sosu pomidorowego, aby odkryć ich smak zupełnie na nowo. Taki obiad świetnie pasuje do ugotowanego makaronu i właśnie w takiej formie najczęściej gości w mojej kuchni. Oczywiście możesz łączyć go również z innymi dodatkami. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Kotleciki z mięsa mielonego z serową wkładką w towarzystwie sosu pomidorowego to gotowa receptura na pyszny obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • ⅓ szkl. posiekanej świeżej bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 120 g mozzarelli,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 600 g passaty pomidorowej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad smacznym obiadem rozpoczynam od przygotowania kotlecików. W tym celu w dużej misce łączę ze sobą: mieloną łopatkę wieprzową, jajko, obraną i drobno posiekaną cebulę, świeżą bazylię oraz obrane i posiekane ząbki czosnku. Nie zapominam też o przyprawach, a mianowicie: solipieprzu

Najpierw przygotowuję bazę na kotleciki
Najpierw przygotowuję bazę na kotleciki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki dokładnie ze sobą mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Następnie nabieram na dłoń małą porcję mięsnej mieszanki, po czym układam na niej kawałek mozzarelli pokrojonej w małe słupki. 

W każdym kotleciku umieszczam po kawałku mozzarelli
W każdym kotleciku umieszczam po kawałku mozzarelli © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Każdy kawałek sera otulam szczelnie mięsem mielonym. I już po chwili kształt kotlecików jest gotowy. Następnie podsmażam je na rozgrzanejnatłuszczonej patelni z każdej strony. 

Mięsne kotleciki podsmażam na patelni
Mięsne kotleciki podsmażam na patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy kotleciki nabierają złocistych rumieńców, do patelni dodaję passatę pomidorową. Całość doprawiam przy pomocy solipieprzu. Na koniec powstałą mieszankę duszę pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut

Kotleciki łącze z pomidorowym sosem
Kotleciki łącze z pomidorowym sosem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie gotuję makaron we wrzącej i osolonej wodzie. Na ugotowanym makaronie układam kotleciki. Nie zapominam też o sosie oraz świeżej bazylii, która świetnie tu pasuje. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej