Zamiast nadziewać mielonym mięsem, faszeruję makaronowe rurki kremem. Goście się dziwią i zajadają

Pamiętasz smak rurek z kremem, które piekła twoja babcia? Chrupiące ciasto wypełnione delikatnym kremem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ale co, jeśli nie masz czasu na długie wyrabianie ciasta i pieczenie? Mam dla ciebie idealne rozwiązanie - błyskawiczne rurki z kremem z makaronu cannelloni!

Zamiast nadziewać mielonym mięsem, faszeruję makaronowe rurki kremem. Goście się dziwią i zajadająZamiast nadziewać mielonym mięsem, faszeruję makaronowe rurki kremem. Goście się dziwią i zajadają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kto z nas nie pamięta smaku domowych rurek z kremem, którymi częstowały nas nasze mamy i babcie? To jedno z tych deserów, które budzą nostalgiczne wspomnienia, ale zwykle kojarzą się także z uciążliwym i czasochłonnym przygotowaniem. Jednak istnieje sposób na przygotowanie tego pysznego deseru znacznie szybciej i łatwiej, bez konieczności zagniatania, wałkowania i pieczenia ciasta. Wystarczy wykorzystać zwykły makaron cannelloni, by cieszyć się smakiem tradycyjnych rurek z kremem w zupełnie nowej odsłonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Makaron zamiast ciasta - zaskakujący pomysł na rurki z kremem

Ten prosty przepis z pewnością cię zaskoczy. Zamiast tradycyjnego ciasta kruchego wykorzystamy makaron cannelloni, który po usmażeniu na głębokim tłuszczu staje się złocisty, chrupiący i idealnie komponuje się z kremowym nadzieniem.

Szybki przepis na rurki z kremem:

Składniki:

  • kilka makaronowych rurek cannelloni,
  • kilka łyżek roztopionego masła,
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g),
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 2-3 łyżki mleka skondensowanego,
  • 150 g cukru brązowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotuj mieszankę cukru brązowego z cynamonem i wysyp ją na talerz. Następnie smaż makaronowe rurki cannelloni na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące. Po usmażeniu, obtocz je w rozpuszczonym masłem, a następnie w cukrze wymieszanym z cynamonem. Włóż tak przygotowane rurki do lodówki, aby lepiej się schłodziły, podczas gdy będziesz przygotowywać krem.
  2. W misce ubij śmietankę kremówkę razem z serkiem mascarpone i mleczkiem skondensowanym, aż uzyskasz gładką i puszystą masę. Następnie wypełnij nasze rurki tym kremem.
  3. Gotowe rurki z kremem możesz dodatkowo udekorować posypką zmielonych orzechów, aby nadać im dodatkowego smaku i wyjątkowego wyglądu.

Dzięki prostemu i szybkiemu przepisowi na rurki z kremem możesz przekształcić klasyczny deser w coś zupełnie nowego i niezwykle smacznego. Odtąd przygotowanie tego pysznego wypieku nie będzie już wymagać wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy odrobina pomysłowości i odwagi, by wprowadzić odrobinę nowej energii do tradycyjnych smaków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej