WAŻNE
TERAZ

Iga Świątek w finale Wimbledonu

Zamiast nadziewać mielonym mięsem, faszeruję makaronowe rurki kremem. Goście się dziwią i zajadają

Pamiętasz smak rurek z kremem, które piekła twoja babcia? Chrupiące ciasto wypełnione delikatnym kremem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ale co, jeśli nie masz czasu na długie wyrabianie ciasta i pieczenie? Mam dla ciebie idealne rozwiązanie - błyskawiczne rurki z kremem z makaronu cannelloni!

Zamiast nadziewać mielonym mięsem, faszeruję makaronowe rurki kremem. Goście się dziwią i zajadająZamiast nadziewać mielonym mięsem, faszeruję makaronowe rurki kremem. Goście się dziwią i zajadają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kto z nas nie pamięta smaku domowych rurek z kremem, którymi częstowały nas nasze mamy i babcie? To jedno z tych deserów, które budzą nostalgiczne wspomnienia, ale zwykle kojarzą się także z uciążliwym i czasochłonnym przygotowaniem. Jednak istnieje sposób na przygotowanie tego pysznego deseru znacznie szybciej i łatwiej, bez konieczności zagniatania, wałkowania i pieczenia ciasta. Wystarczy wykorzystać zwykły makaron cannelloni, by cieszyć się smakiem tradycyjnych rurek z kremem w zupełnie nowej odsłonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Makaron zamiast ciasta - zaskakujący pomysł na rurki z kremem

Ten prosty przepis z pewnością cię zaskoczy. Zamiast tradycyjnego ciasta kruchego wykorzystamy makaron cannelloni, który po usmażeniu na głębokim tłuszczu staje się złocisty, chrupiący i idealnie komponuje się z kremowym nadzieniem.

Szybki przepis na rurki z kremem:

Składniki:

  • kilka makaronowych rurek cannelloni,
  • kilka łyżek roztopionego masła,
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g),
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 2-3 łyżki mleka skondensowanego,
  • 150 g cukru brązowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotuj mieszankę cukru brązowego z cynamonem i wysyp ją na talerz. Następnie smaż makaronowe rurki cannelloni na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące. Po usmażeniu, obtocz je w rozpuszczonym masłem, a następnie w cukrze wymieszanym z cynamonem. Włóż tak przygotowane rurki do lodówki, aby lepiej się schłodziły, podczas gdy będziesz przygotowywać krem.
  2. W misce ubij śmietankę kremówkę razem z serkiem mascarpone i mleczkiem skondensowanym, aż uzyskasz gładką i puszystą masę. Następnie wypełnij nasze rurki tym kremem.
  3. Gotowe rurki z kremem możesz dodatkowo udekorować posypką zmielonych orzechów, aby nadać im dodatkowego smaku i wyjątkowego wyglądu.

Dzięki prostemu i szybkiemu przepisowi na rurki z kremem możesz przekształcić klasyczny deser w coś zupełnie nowego i niezwykle smacznego. Odtąd przygotowanie tego pysznego wypieku nie będzie już wymagać wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy odrobina pomysłowości i odwagi, by wprowadzić odrobinę nowej energii do tradycyjnych smaków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny