Wiosną sięgam często po to zioło. Omijają mnie wszystkie przeziębienia

Cebula czarownic to popularna nazwa czosnku niedźwiedziego, rośliny o niezwykłych właściwościach smakowych i leczniczych. Jej unikalny smak sprawia, że jest chętnie wykorzystywana w kuchni, a zdrowotne korzyści, jakie przynosi, są nieocenione.

Czosnek niedźwiedzi może być doskonałą bazą pestoCzosnek niedźwiedzi może być doskonałą bazą pesto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czosnek niedźwiedzi to roślina o niezwykłej historii. W przeszłości była uważana za skuteczny środek do walki z upiorami (stąd nazwa cebula czarownic). Wystarczyło mieć ją przy sobie lub regularnie ją spożywać, aby zapewnić sobie ochronę. Jej cebulki wieszano w domach, aby ich czosnkowa moc chroniła mieszkańców. Nazwa czosnek niedźwiedzi pochodzi natomiast od niedźwiedzi, które po przebudzeniu ze snu zimowego chętnie spożywają tę roślinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście francuskim rozprowadzam kremową mieszankę, po czym zawijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Po prostu pycha

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi wyróżnia się łagodniejszym wpływem na wątrobę w porównaniu do tradycyjnego czosnku. Jest również łatwiej przyswajalny przez organizm, co przekłada się na lepsze trawienie. Dodatkowo czosnek niedźwiedzi nie pozostawia po sobie charakterystycznego, często niechcianego zapachu w ustach, co jest zdecydowanym plusem dla wielu osób.

Roślina ta jest prawdziwym skarbem witaminowym, zawiera bowiem pełny zestaw witamin A, B oraz C. Wpływa to korzystnie na układ odpornościowy, wzmacniając go i pomagając w walce z różnego rodzaju chorobami. Czosnek niedźwiedzi ma również właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze, co czyni go naturalnym środkiem ochrony przed infekcjami.

Badania naukowe natomiast wykazały, że czosnek niedźwiedzi jest bogaty w dobroczynne związki siarki. Jest najbogatszym źródłem tych związków wśród europejskich roślin. Związki siarki działają odtruwająco na organizm, pomagając mu w eliminacji szkodliwych substancji. To sprawia, że czosnek niedźwiedzi jest nie tylko smaczny, ale także niezwykle zdrowy i wartościowy dla naszego organizmu.

Czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi © Pixabay

Czosnek niedźwiedzi - zastosowanie w kuchni

Czosnek niedźwiedzi to roślina o szerokim zastosowaniu w kuchni. Jego liście można dodać do sałatek, nadając im nieco pikantnego smaku. Jest to również doskonały dodatek do zup czy baza do pesto. Można go posiekać i dodać do pasty twarogowej czy jajecznej, mizerii, ziemniaków. Wymieszany z masłem sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs. Liście czosnku niedźwiedziego można również kisić czy marynować w oliwie.

Warto jednak pamiętać, że czosnku niedźwiedziego nie należy zbierać na własną rękę. Roślina ta jest objęta częściową ochroną, a ponadto istnieje ryzyko pomyłki z trującą konwalią majową czy zimowitem jesiennym, co może mieć tragiczne skutki.

Skąd zatem czerpać liście czosnku niedźwiedziego? Można go uprawiać we własnym ogródku czy na balkonie - jest to roślina mrozoodporna i wytrzymała. Można go również nabyć w sklepach, na przykład w marketach, na targowiskach, w warzywniakach, sklepach ze zdrową żywnością czy sklepach internetowych. Dostępny jest zarówno w postaci świeżych, jak i suszonych liści.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie