Idealny deser na dzień teściowej. Tylko serek i 3 składniki, a puszysty jak chmurka

Szukasz pomysłu na ciasto, które byłoby godne aprobaty teściowej? W myśl idei głoszącej, że klasyka obroni się sama, proponujemy przepis na nieco odchudzone, ale nie gorsze od pierwowzoru - jedyne w swoim rodzaju ptasie mleczko.

Doowej roboty ptasie mleczko Doowej roboty ptasie mleczko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Ptasie mleczko to wyjątkowy rodzaj słodyczy, który od wielu lat stanowi integralną część polskiego rynku cukierniczego. Początki historii deseru sięgają aż do lat 30. XX wieku. To właśnie wtedy Jan Wedel zdecydował się na zarejestrowanie nazwy, która do dnia dzisiejszego jest utożsamiana z wysokiej jakości słodyczami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Deser na dzień teściowej. Postaw na klasykę

Marka "ptasie mleczko" jest obecna na rynku od 1936 roku. To właśnie w tym czasie, Jan Wedel, znany polski cukiernik i biznesmen, zainspirowany swoją podróżą do Francji, wpadł na pomysł stworzenia niezwykłego deseru. Pragnął stworzyć coś lekkiego, delikatnego, co jednocześnie zachwyciłoby swoim smakiem. Właśnie wtedy przyszedł mu do głowy pomysł na stworzenie lekkich pianek, które otoczyłaby czekolada.

Ptasie mleczko to słodycz, która jest rozpoznawalna i ceniona przez pokolenia Polaków. Choć na pierwszy rzut oka wydają się być prostymi piankami pokrytymi czekoladą, ich smak jest na tyle nieodparty, że trudno poprzestać na jednej czekoladce.

Ptasie mleczko
Ptasie mleczko © Adobe Stock

Jednak nie musimy ograniczać się jedynie do zakupu gotowych czekoladek w sklepie. Istnieje możliwość samodzielnego przygotowania tego deseru, a do jego wykonania potrzebna jest jedynie śmietanka. Ciekawym pomysłem może być jednak lekkie "odchudzenie" słodyczy, co sprawi, że będą one nieco lżejsze, ale równie smaczne. Teściowa doceni starania.

Domowe najprostsze ptasie mleczko. Przepis na dzień teściowej

Składniki:

  • 150 g skyru naturalnego,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody,
  • aromat waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę wymieszaj w zimnej wodzie i dokładnie wymieszaj. Miksturę lekko podgrzej, np. w mikrofalówce, by rozpuściła się (pamiętaj, by nie gotować żelatyny, ani nie zalewać jej wrzącą wodą, gdyż wtedy straci właściwości żelujące). Rozpuszczoną żelatynę odstaw do ostudzenia.
  2. Skyr ubij z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Po chwili dodaj aromat waniliowy, a na koniec ostudzoną żelatynę. Mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Masę włóż do pojemnika lub wyłóż na blaszkę, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki, by zgęstniała.
  4. W międzyczasie zacznij przygotowywać polewę z gorzkiej czekolady. Po prostu rozpuść ją w misce, w kąpieli wodnej.
  5. Sprawdź, czy masa na ptasie mleczko dobrze stężała. Jeśli tak, pokrój ją na prostokąciki, a każdy z nich polej przygotowaną wcześnie polewą. Na końcu włóż je do lodówki, by czekolada dobrze zastygła.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył