Idealny deser na dzień teściowej. Tylko serek i 3 składniki, a puszysty jak chmurka

Szukasz pomysłu na ciasto, które byłoby godne aprobaty teściowej? W myśl idei głoszącej, że klasyka obroni się sama, proponujemy przepis na nieco odchudzone, ale nie gorsze od pierwowzoru - jedyne w swoim rodzaju ptasie mleczko.

Doowej roboty ptasie mleczko Doowej roboty ptasie mleczko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ptasie mleczko to wyjątkowy rodzaj słodyczy, który od wielu lat stanowi integralną część polskiego rynku cukierniczego. Początki historii deseru sięgają aż do lat 30. XX wieku. To właśnie wtedy Jan Wedel zdecydował się na zarejestrowanie nazwy, która do dnia dzisiejszego jest utożsamiana z wysokiej jakości słodyczami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Deser na dzień teściowej. Postaw na klasykę

Marka "ptasie mleczko" jest obecna na rynku od 1936 roku. To właśnie w tym czasie, Jan Wedel, znany polski cukiernik i biznesmen, zainspirowany swoją podróżą do Francji, wpadł na pomysł stworzenia niezwykłego deseru. Pragnął stworzyć coś lekkiego, delikatnego, co jednocześnie zachwyciłoby swoim smakiem. Właśnie wtedy przyszedł mu do głowy pomysł na stworzenie lekkich pianek, które otoczyłaby czekolada.

Ptasie mleczko to słodycz, która jest rozpoznawalna i ceniona przez pokolenia Polaków. Choć na pierwszy rzut oka wydają się być prostymi piankami pokrytymi czekoladą, ich smak jest na tyle nieodparty, że trudno poprzestać na jednej czekoladce.

Ptasie mleczko
Ptasie mleczko © Adobe Stock

Jednak nie musimy ograniczać się jedynie do zakupu gotowych czekoladek w sklepie. Istnieje możliwość samodzielnego przygotowania tego deseru, a do jego wykonania potrzebna jest jedynie śmietanka. Ciekawym pomysłem może być jednak lekkie "odchudzenie" słodyczy, co sprawi, że będą one nieco lżejsze, ale równie smaczne. Teściowa doceni starania.

Domowe najprostsze ptasie mleczko. Przepis na dzień teściowej

Składniki:

  • 150 g skyru naturalnego,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody,
  • aromat waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę wymieszaj w zimnej wodzie i dokładnie wymieszaj. Miksturę lekko podgrzej, np. w mikrofalówce, by rozpuściła się (pamiętaj, by nie gotować żelatyny, ani nie zalewać jej wrzącą wodą, gdyż wtedy straci właściwości żelujące). Rozpuszczoną żelatynę odstaw do ostudzenia.
  2. Skyr ubij z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Po chwili dodaj aromat waniliowy, a na koniec ostudzoną żelatynę. Mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Masę włóż do pojemnika lub wyłóż na blaszkę, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki, by zgęstniała.
  4. W międzyczasie zacznij przygotowywać polewę z gorzkiej czekolady. Po prostu rozpuść ją w misce, w kąpieli wodnej.
  5. Sprawdź, czy masa na ptasie mleczko dobrze stężała. Jeśli tak, pokrój ją na prostokąciki, a każdy z nich polej przygotowaną wcześnie polewą. Na końcu włóż je do lodówki, by czekolada dobrze zastygła.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza