Idealny deser na dzień teściowej. Tylko serek i 3 składniki, a puszysty jak chmurka

Szukasz pomysłu na ciasto, które byłoby godne aprobaty teściowej? W myśl idei głoszącej, że klasyka obroni się sama, proponujemy przepis na nieco odchudzone, ale nie gorsze od pierwowzoru - jedyne w swoim rodzaju ptasie mleczko.

Doowej roboty ptasie mleczko Doowej roboty ptasie mleczko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ptasie mleczko to wyjątkowy rodzaj słodyczy, który od wielu lat stanowi integralną część polskiego rynku cukierniczego. Początki historii deseru sięgają aż do lat 30. XX wieku. To właśnie wtedy Jan Wedel zdecydował się na zarejestrowanie nazwy, która do dnia dzisiejszego jest utożsamiana z wysokiej jakości słodyczami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Deser na dzień teściowej. Postaw na klasykę

Marka "ptasie mleczko" jest obecna na rynku od 1936 roku. To właśnie w tym czasie, Jan Wedel, znany polski cukiernik i biznesmen, zainspirowany swoją podróżą do Francji, wpadł na pomysł stworzenia niezwykłego deseru. Pragnął stworzyć coś lekkiego, delikatnego, co jednocześnie zachwyciłoby swoim smakiem. Właśnie wtedy przyszedł mu do głowy pomysł na stworzenie lekkich pianek, które otoczyłaby czekolada.

Ptasie mleczko to słodycz, która jest rozpoznawalna i ceniona przez pokolenia Polaków. Choć na pierwszy rzut oka wydają się być prostymi piankami pokrytymi czekoladą, ich smak jest na tyle nieodparty, że trudno poprzestać na jednej czekoladce.

Ptasie mleczko
Ptasie mleczko © Adobe Stock

Jednak nie musimy ograniczać się jedynie do zakupu gotowych czekoladek w sklepie. Istnieje możliwość samodzielnego przygotowania tego deseru, a do jego wykonania potrzebna jest jedynie śmietanka. Ciekawym pomysłem może być jednak lekkie "odchudzenie" słodyczy, co sprawi, że będą one nieco lżejsze, ale równie smaczne. Teściowa doceni starania.

Domowe najprostsze ptasie mleczko. Przepis na dzień teściowej

Składniki:

  • 150 g skyru naturalnego,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody,
  • aromat waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę wymieszaj w zimnej wodzie i dokładnie wymieszaj. Miksturę lekko podgrzej, np. w mikrofalówce, by rozpuściła się (pamiętaj, by nie gotować żelatyny, ani nie zalewać jej wrzącą wodą, gdyż wtedy straci właściwości żelujące). Rozpuszczoną żelatynę odstaw do ostudzenia.
  2. Skyr ubij z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Po chwili dodaj aromat waniliowy, a na koniec ostudzoną żelatynę. Mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Masę włóż do pojemnika lub wyłóż na blaszkę, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki, by zgęstniała.
  4. W międzyczasie zacznij przygotowywać polewę z gorzkiej czekolady. Po prostu rozpuść ją w misce, w kąpieli wodnej.
  5. Sprawdź, czy masa na ptasie mleczko dobrze stężała. Jeśli tak, pokrój ją na prostokąciki, a każdy z nich polej przygotowaną wcześnie polewą. Na końcu włóż je do lodówki, by czekolada dobrze zastygła.

Wybrane dla Ciebie
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀