Pyszne ciasto bez pieczenia. Salceson był hitem PRL-u

Choć salceson kojarzy się nam głównie z wędliną, jego słodka wersja znana jest od lat. Szczególną popularność zyskała w czasach PRL-u, gdy na półkach świeciły głównie pustki. Zaradne gospodynie sięgały wtedy po swoje sprawdzone sposoby, aby zrobić coś z niczego.

Ciasto salceson - PysznościCiasto salceson - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Ciasto salceson przypomina blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami. Swoją nazwę zawdzięcza kształtowi - ze względu na kolor i dodatki przypomina nieco popularną w PRL-u wędlinę. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku prostych i tanich składników, a efekt zachwyci całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Każdy kto choć raz go skosztuje, nie chce jeść nic innego. Tak świetnie smakuje!

Ciasto salceson

Nazwa ciasto to kulinarny żart, ale dla osób, które jeszcze go nie jadły, będzie niezłym zaskoczeniem. W końcu kiedy usłyszy się hasło "salceson", mało komu na myśl przejdzie czekolada.

Ciasto salceson - Pyszności
Ciasto salceson - Pyszności © Canva | from_my_point_of_view

Nietypowa konsystencja powstaje poprzez połączenie słodkiej masy z masła, cukru i kakao z orzechami, bakaliami i połamanymi ciasteczkami. Jest słodko i bardzo pysznie.

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g kakao
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 100 g żurawiny

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalej zimną wodą, by lekko ją przykryć.
  2. Do garnka wrzuć masło, wlej mleko, wsyp cukier i kakao.
  3. Podgrzewaj, mieszając, aż masa się zagotuje.
  4. Dodaj napęczniałą żelatynę i podgrzewaj, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.
  5. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
  6. Do wystudzonej masy dorzuć żurawinę i pokruszone herbatniki. Wymieszaj.
  7. Przelej masę do czystej butelki plastikowej - odetnij końcówkę i wlej kakaową mieszankę.
  8. Wstaw butelkę do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  9. Wyjmij deser z lodówki i usuń plastikową butelkę, przecinając ją delikatnie wzdłuż. Gdy powietrze dostanie się między deser a butelkę, ciasto powinno gładko się wysunąć.
  10. Pokrój słodki salceson w grube plastry i ułóż na talerzu.

Do masy możesz dorzucić również inne bakalie lub podprażone orzechy. W szczególności polecam laskowe i ziemne. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej