PrzepisSłodkościPyszne ciasto bez pieczenia. Salceson był hitem PRL-u

Pyszne ciasto bez pieczenia. Salceson był hitem PRL‑u

Ciasto salceson - Pyszności
Ciasto salceson - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności
05.03.2024 08:42

Choć salceson kojarzy się nam głównie z wędliną, jego słodka wersja znana jest od lat. Szczególną popularność zyskała w czasach PRL-u, gdy na półkach świeciły głównie pustki. Zaradne gospodynie sięgały wtedy po swoje sprawdzone sposoby, aby zrobić coś z niczego.

Ciasto salceson przypomina blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami. Swoją nazwę zawdzięcza kształtowi - ze względu na kolor i dodatki przypomina nieco popularną w PRL-u wędlinę. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku prostych i tanich składników, a efekt zachwyci całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto salceson

Nazwa ciasto to kulinarny żart, ale dla osób, które jeszcze go nie jadły, będzie niezłym zaskoczeniem. W końcu kiedy usłyszy się hasło "salceson", mało komu na myśl przejdzie czekolada.

Ciasto salceson - Pyszności
Ciasto salceson - Pyszności© Canva | from_my_point_of_view

Nietypowa konsystencja powstaje poprzez połączenie słodkiej masy z masła, cukru i kakao z orzechami, bakaliami i połamanymi ciasteczkami. Jest słodko i bardzo pysznie.

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g kakao
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 100 g żurawiny

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalej zimną wodą, by lekko ją przykryć.
  2. Do garnka wrzuć masło, wlej mleko, wsyp cukier i kakao.
  3. Podgrzewaj, mieszając, aż masa się zagotuje.
  4. Dodaj napęczniałą żelatynę i podgrzewaj, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.
  5. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
  6. Do wystudzonej masy dorzuć żurawinę i pokruszone herbatniki. Wymieszaj.
  7. Przelej masę do czystej butelki plastikowej - odetnij końcówkę i wlej kakaową mieszankę.
  8. Wstaw butelkę do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  9. Wyjmij deser z lodówki i usuń plastikową butelkę, przecinając ją delikatnie wzdłuż. Gdy powietrze dostanie się między deser a butelkę, ciasto powinno gładko się wysunąć.
  10. Pokrój słodki salceson w grube plastry i ułóż na talerzu.

Do masy możesz dorzucić również inne bakalie lub podprażone orzechy. W szczególności polecam laskowe i ziemne. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także