Pyszne ciasto bez pieczenia. Salceson był hitem PRL-u
Choć salceson kojarzy się nam głównie z wędliną, jego słodka wersja znana jest od lat. Szczególną popularność zyskała w czasach PRL-u, gdy na półkach świeciły głównie pustki. Zaradne gospodynie sięgały wtedy po swoje sprawdzone sposoby, aby zrobić coś z niczego.
Ciasto salceson przypomina blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami. Swoją nazwę zawdzięcza kształtowi - ze względu na kolor i dodatki przypomina nieco popularną w PRL-u wędlinę. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku prostych i tanich składników, a efekt zachwyci całą rodzinę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Każdy kto choć raz go skosztuje, nie chce jeść nic innego. Tak świetnie smakuje!
Ciasto salceson
Nazwa ciasto to kulinarny żart, ale dla osób, które jeszcze go nie jadły, będzie niezłym zaskoczeniem. W końcu kiedy usłyszy się hasło "salceson", mało komu na myśl przejdzie czekolada.
Nietypowa konsystencja powstaje poprzez połączenie słodkiej masy z masła, cukru i kakao z orzechami, bakaliami i połamanymi ciasteczkami. Jest słodko i bardzo pysznie.
Składniki:
- 200 g herbatników
- 250 g margaryny
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g kakao
- 7 łyżeczek żelatyny
- 100 g żurawiny
Sposób przygotowania:
- Żelatynę zalej zimną wodą, by lekko ją przykryć.
- Do garnka wrzuć masło, wlej mleko, wsyp cukier i kakao.
- Podgrzewaj, mieszając, aż masa się zagotuje.
- Dodaj napęczniałą żelatynę i podgrzewaj, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.
- Zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy dorzuć żurawinę i pokruszone herbatniki. Wymieszaj.
- Przelej masę do czystej butelki plastikowej - odetnij końcówkę i wlej kakaową mieszankę.
- Wstaw butelkę do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Wyjmij deser z lodówki i usuń plastikową butelkę, przecinając ją delikatnie wzdłuż. Gdy powietrze dostanie się między deser a butelkę, ciasto powinno gładko się wysunąć.
- Pokrój słodki salceson w grube plastry i ułóż na talerzu.
Do masy możesz dorzucić również inne bakalie lub podprażone orzechy. W szczególności polecam laskowe i ziemne. Smacznego!