Pyszne ciasto bez pieczenia. Salceson był hitem PRL‑u
05.03.2024 08:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Choć salceson kojarzy się nam głównie z wędliną, jego słodka wersja znana jest od lat. Szczególną popularność zyskała w czasach PRL-u, gdy na półkach świeciły głównie pustki. Zaradne gospodynie sięgały wtedy po swoje sprawdzone sposoby, aby zrobić coś z niczego.
Ciasto salceson przypomina blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami. Swoją nazwę zawdzięcza kształtowi - ze względu na kolor i dodatki przypomina nieco popularną w PRL-u wędlinę. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku prostych i tanich składników, a efekt zachwyci całą rodzinę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto salceson
Nazwa ciasto to kulinarny żart, ale dla osób, które jeszcze go nie jadły, będzie niezłym zaskoczeniem. W końcu kiedy usłyszy się hasło "salceson", mało komu na myśl przejdzie czekolada.
Nietypowa konsystencja powstaje poprzez połączenie słodkiej masy z masła, cukru i kakao z orzechami, bakaliami i połamanymi ciasteczkami. Jest słodko i bardzo pysznie.
Składniki:
- 200 g herbatników
- 250 g margaryny
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g kakao
- 7 łyżeczek żelatyny
- 100 g żurawiny
Sposób przygotowania:
- Żelatynę zalej zimną wodą, by lekko ją przykryć.
- Do garnka wrzuć masło, wlej mleko, wsyp cukier i kakao.
- Podgrzewaj, mieszając, aż masa się zagotuje.
- Dodaj napęczniałą żelatynę i podgrzewaj, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.
- Zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy dorzuć żurawinę i pokruszone herbatniki. Wymieszaj.
- Przelej masę do czystej butelki plastikowej - odetnij końcówkę i wlej kakaową mieszankę.
- Wstaw butelkę do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Wyjmij deser z lodówki i usuń plastikową butelkę, przecinając ją delikatnie wzdłuż. Gdy powietrze dostanie się między deser a butelkę, ciasto powinno gładko się wysunąć.
- Pokrój słodki salceson w grube plastry i ułóż na talerzu.
Do masy możesz dorzucić również inne bakalie lub podprażone orzechy. W szczególności polecam laskowe i ziemne. Smacznego!