PrzepisDeseryLepsze nawet od bloku czekoladowego. Zmiksuj kakao z mlekiem i wstaw do lodówki

Lepsze nawet od bloku czekoladowego. Zmiksuj kakao z mlekiem i wstaw do lodówki

Deser
Deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.10.2023 18:42, aktual.: 17.01.2024 17:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Blok czekoladowy - na samą myśl ślinka cieknie i mamy ochotę biec do sklepu po potrzebne nam składniki. A co powiecie na całkiem inny deser? Połączenie prostych składników i odrobiny cierpliwości wyczaruje coś, co pokochacie od pierwszego kęsa.

Polacy kochają blok czekoladowy, który zawsze przygotowywała mama i babcia. Dzięki nim w czasach PRL-u w domu zawsze było coś słodkiego. I choć teraz w sklepach jest mnóstwo słodyczy, to warto czasem zrobić coś przepysznego lub nieco urozmaicić klasyczny przepis. Ten deser, który zaraz przedstawimy, smakuje jak najlepsze toffi. Wystarczy tylko kilka składników, by przygotować znaną słodycz w całkiem nowym wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser czekoladowy o smaku toffi - przepis

W tym przepisie nie używamy mleka w proszku, które nadaje wyrazu i specyficznego smaku tradycyjnemu blokowi czekoladowemu. Bazą będzie zupełnie inny produkt, który jest powszechnie używany w polskiej kuchni. Dodajemy go chociażby do różnych kremów lub sam z siebie jest warstwą cieście. Aby wykonać deser toffi, potrzebujemy:

Deser
Deser© Flickr

Jak szybko przygotować przepyszne i proste ciasto? Oto krótka i łatwa instrukcja:

  1. Wlewamy całe mleko skondensowane do garnka o grubym dnie, dodajemy też kakao. Postarajmy się bardzo dobrze wymieszać składniki, żeby pod żadnym pozorem się nie rozwarstwiały.
  2. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając. Doprowadzamy do bulgotania.
  3. W tym samym momencie dodajemy masło i je rozpuszczamy. Nadal podgrzewamy masę na małym ogniu, by zgęstła. Pod żadnym pozorem nie możemy zapomnieć o mieszaniu, bo garnek się przypali i deser nie będzie dobrze smakował.
  4. Do masy wsypujemy orzechy i na przykład herbatniki.
  5. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, a na nią wylewamy czekoladowe toffi. Dokładnie dociskamy. Zostawiamy do wystudzenia.
  6. Wstaw deser do lodówki na dwie godziny, w tym czasie fajnie się zgęstnie i będzie można się już nim zajadać.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także