Lepsze nawet od bloku czekoladowego. Zmiksuj kakao z mlekiem i wstaw do lodówki

Blok czekoladowy - na samą myśl ślinka cieknie i mamy ochotę biec do sklepu po potrzebne nam składniki. A co powiecie na całkiem inny deser? Połączenie prostych składników i odrobiny cierpliwości wyczaruje coś, co pokochacie od pierwszego kęsa.

DeserDeser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Polacy kochają blok czekoladowy, który zawsze przygotowywała mama i babcia. Dzięki nim w czasach PRL-u w domu zawsze było coś słodkiego. I choć teraz w sklepach jest mnóstwo słodyczy, to warto czasem zrobić coś przepysznego lub nieco urozmaicić klasyczny przepis. Ten deser, który zaraz przedstawimy, smakuje jak najlepsze toffi. Wystarczy tylko kilka składników, by przygotować znaną słodycz w całkiem nowym wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna uczta z grzybami z piekarnika. Pyszne i efektowne danie

Deser czekoladowy o smaku toffi - przepis

W tym przepisie nie używamy mleka w proszku, które nadaje wyrazu i specyficznego smaku tradycyjnemu blokowi czekoladowemu. Bazą będzie zupełnie inny produkt, który jest powszechnie używany w polskiej kuchni. Dodajemy go chociażby do różnych kremów lub sam z siebie jest warstwą cieście. Aby wykonać deser toffi, potrzebujemy:

Deser
Deser © Flickr

Jak szybko przygotować przepyszne i proste ciasto? Oto krótka i łatwa instrukcja:

  1. Wlewamy całe mleko skondensowane do garnka o grubym dnie, dodajemy też kakao. Postarajmy się bardzo dobrze wymieszać składniki, żeby pod żadnym pozorem się nie rozwarstwiały.
  2. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając. Doprowadzamy do bulgotania.
  3. W tym samym momencie dodajemy masło i je rozpuszczamy. Nadal podgrzewamy masę na małym ogniu, by zgęstła. Pod żadnym pozorem nie możemy zapomnieć o mieszaniu, bo garnek się przypali i deser nie będzie dobrze smakował.
  4. Do masy wsypujemy orzechy i na przykład herbatniki.
  5. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, a na nią wylewamy czekoladowe toffi. Dokładnie dociskamy. Zostawiamy do wystudzenia.
  6. Wstaw deser do lodówki na dwie godziny, w tym czasie fajnie się zgęstnie i będzie można się już nim zajadać.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej