WideoBabeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

Cynamonowe plecione babeczki- Pyszności
Cynamonowe plecione babeczki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
18.10.2023 11:27

Jesienne desery zdecydowanie pachną cynamonem. Nie mogło go również zabraknąć w zaplatanych babeczkach z lukrem, które umilą popołudniową kawę lub osłodzą poranek w pochmurny dzień.

Bułeczki cynamonowe w formie plecionych koszyczków to pyszny przepis na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek. Podczas ich pieczenia aromat wypełni cały dom i sprawi, że zaburczą brzuchy. Ich przygotowanie jest proste, chociaż forma koszyczka może budzić złudne wrażenie, że jest na odwrót. Takiego wypieku nie powstydziłaby się nawet dobra cukiernia, a ty z łatwością przygotujesz go w swoim domu. W cynamonowym nadzieniu znalazła się również kawowa nuta, która świetnie komponuje się z korzenną przyprawą oraz miękkim ciastem drożdżowym.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cynamonowe zaplatane babeczki

Składniki:

Ciasto:

  • 200 ml mleka,
  • 480 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 6 g soli,
  • 70 g masła - zimnego,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko.

Nadzienie:

  • 60 g miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski wlewam mleko, wsypuję cukier oraz suszone drożdże. Dodaję sól, jajka, żółtko oraz mąkę pszenną i wyrabiam ciasto. Robię to robotem kuchennym z końcówką z hakiem, ale można zrobić to również ręcznie. Podczas wyrabiania dorzucam też masło. Gotowe ciasto przekładam do miski, owijam folią spożywczą i wstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia.

Ciasto na babeczki- Pyszności
Ciasto na babeczki- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: W międzyczasie przygotowuję nadzienie. Miękkie masło łączę z cukrem trzcinowym, cynamon oraz kawę rozpuszczalną.

Krok 3: Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką na duży prostokąt. Rozprowadzam nadzienie i zawijam ciasto, zakładając dwa końce na siebie.

Ciasto posmarowane nadzieniem- Pyszności
Ciasto posmarowane nadzieniem- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Powstały kształt kroję na mniejsze prostokąty i każdy z nich nacinam. Na filmiku z przepisem dokładnie pokazuję, jak to zrobić, więc jeśli coś jest niejasne - zerknij na wideo.

Krojenie ciasta- Pyszności
Krojenie ciasta- Pyszności© Licencjodawca

Krok 5: Zaplatam warkoczyk z ciasta, a następnie go roluję. Przekładam do foremek na muffinki i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 25 minut.

Drożdżowe plecione babeczki- Pyszności
Drożdżowe plecione babeczki- Pyszności© Licencjodawca

Krok 6: Upieczone babeczki dekoruję lukrem. Smacznego!

Cynamonowe zaplatane babeczki
Cynamonowe zaplatane babeczki© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także