Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

Jesienne desery zdecydowanie pachną cynamonem. Nie mogło go również zabraknąć w zaplatanych babeczkach z lukrem, które umilą popołudniową kawę lub osłodzą poranek w pochmurny dzień.

Cynamonowe plecione babeczki- PysznościCynamonowe plecione babeczki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Bułeczki cynamonowe w formie plecionych koszyczków to pyszny przepis na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek. Podczas ich pieczenia aromat wypełni cały dom i sprawi, że zaburczą brzuchy. Ich przygotowanie jest proste, chociaż forma koszyczka może budzić złudne wrażenie, że jest na odwrót. Takiego wypieku nie powstydziłaby się nawet dobra cukiernia, a ty z łatwością przygotujesz go w swoim domu. W cynamonowym nadzieniu znalazła się również kawowa nuta, która świetnie komponuje się z korzenną przyprawą oraz miękkim ciastem drożdżowym.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

Cynamonowe zaplatane babeczki

Składniki:

Ciasto:

  • 200 ml mleka,
  • 480 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 6 g soli,
  • 70 g masła - zimnego,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko.

Nadzienie:

  • 60 g miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski wlewam mleko, wsypuję cukier oraz suszone drożdże. Dodaję sól, jajka, żółtko oraz mąkę pszenną i wyrabiam ciasto. Robię to robotem kuchennym z końcówką z hakiem, ale można zrobić to również ręcznie. Podczas wyrabiania dorzucam też masło. Gotowe ciasto przekładam do miski, owijam folią spożywczą i wstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia.

Ciasto na babeczki- Pyszności
Ciasto na babeczki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: W międzyczasie przygotowuję nadzienie. Miękkie masło łączę z cukrem trzcinowym, cynamon oraz kawę rozpuszczalną.

Krok 3: Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką na duży prostokąt. Rozprowadzam nadzienie i zawijam ciasto, zakładając dwa końce na siebie.

Ciasto posmarowane nadzieniem- Pyszności
Ciasto posmarowane nadzieniem- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Powstały kształt kroję na mniejsze prostokąty i każdy z nich nacinam. Na filmiku z przepisem dokładnie pokazuję, jak to zrobić, więc jeśli coś jest niejasne - zerknij na wideo.

Krojenie ciasta- Pyszności
Krojenie ciasta- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Zaplatam warkoczyk z ciasta, a następnie go roluję. Przekładam do foremek na muffinki i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 25 minut.

Drożdżowe plecione babeczki- Pyszności
Drożdżowe plecione babeczki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Upieczone babeczki dekoruję lukrem. Smacznego!

Cynamonowe zaplatane babeczki
Cynamonowe zaplatane babeczki © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości