Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka
Jesienne desery zdecydowanie pachną cynamonem. Nie mogło go również zabraknąć w zaplatanych babeczkach z lukrem, które umilą popołudniową kawę lub osłodzą poranek w pochmurny dzień.
18.10.2023 11:27
Bułeczki cynamonowe w formie plecionych koszyczków to pyszny przepis na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek. Podczas ich pieczenia aromat wypełni cały dom i sprawi, że zaburczą brzuchy. Ich przygotowanie jest proste, chociaż forma koszyczka może budzić złudne wrażenie, że jest na odwrót. Takiego wypieku nie powstydziłaby się nawet dobra cukiernia, a ty z łatwością przygotujesz go w swoim domu. W cynamonowym nadzieniu znalazła się również kawowa nuta, która świetnie komponuje się z korzenną przyprawą oraz miękkim ciastem drożdżowym.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cynamonowe zaplatane babeczki
Składniki:
Ciasto:
- 200 ml mleka,
- 480 g mąki pszennej,
- 40 g cukru,
- 7 g suchych drożdży,
- 6 g soli,
- 70 g masła - zimnego,
- 1 jajko,
- 1 żółtko.
Nadzienie:
- 60 g miękkiego masła,
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do miski wlewam mleko, wsypuję cukier oraz suszone drożdże. Dodaję sól, jajka, żółtko oraz mąkę pszenną i wyrabiam ciasto. Robię to robotem kuchennym z końcówką z hakiem, ale można zrobić to również ręcznie. Podczas wyrabiania dorzucam też masło. Gotowe ciasto przekładam do miski, owijam folią spożywczą i wstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia.
Krok 2: W międzyczasie przygotowuję nadzienie. Miękkie masło łączę z cukrem trzcinowym, cynamon oraz kawę rozpuszczalną.
Krok 3: Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką na duży prostokąt. Rozprowadzam nadzienie i zawijam ciasto, zakładając dwa końce na siebie.
Krok 4: Powstały kształt kroję na mniejsze prostokąty i każdy z nich nacinam. Na filmiku z przepisem dokładnie pokazuję, jak to zrobić, więc jeśli coś jest niejasne - zerknij na wideo.
Krok 5: Zaplatam warkoczyk z ciasta, a następnie go roluję. Przekładam do foremek na muffinki i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 25 minut.
Krok 6: Upieczone babeczki dekoruję lukrem. Smacznego!