Tęczowe pucharki z galaretką, mlekiem skondensowanym i bitą śmietaną
Tęczowe pucharki z kolorowymi galaretkami i bitą śmietaną to idealna propozycja na lekki, pyszny deser. Schłodzone pucharki świetnie sprawdzą się na upalne dni. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga jedynie cierpliwości- każda warstwa musi osobno stężeć. Warto jednak poświęcić trochę czasu, bo ten deser robi po prostu furorę. Sprawdzi się na kinderbalach i letnich przyjęciach.
08.07.2022 | aktual.: 16.10.2023 10:24
Kolorowe galaretki to smak naszego dzieciństwa. Takie desery są tanie i proste w przygotowaniu, a efekt końcowy natychmiastowo wywołuje uśmiech na twarzach dzieci i dorosłych. Jak zrobić warstwowe galaretki? Najlepiej zabrać się za to dzień wcześniej!
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Tęczowe pucharki z galaretką- składniki
- Galaretka owoce leśne
- Galaretka niebieska
- Galaretka agrestowa
- Galaretka cytrynowa
- Galaretka brzoskwiniowa
- 450 ml mleka skondensowanego
- 900 ml kefiru
- 30 g żelatyny
- 200 ml śmietanki 30% (do dekoracji)
Przepis krok po kroku:
Do miski przelej kefir i dodaj skondensowane mleko. Całość dokładnie wymieszaj i podziel na sześć części. Dodaj do każdej żelatynę i ponownie wymieszaj.
Zawartość jednej miseczki, żeby żelatyna się rozpuściła. Pamiętaj o tym, aby nie zagotowywać masy. Gdy żelatyna już się rozpuści, rozlewamy zawartość do pucharków, tworząc pierwszą warstwę. Wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
Następnie rozpuszczamy pierwszą galaretkę w gorącej wodzie, przestudzamy i wlewamy do pucharków z już stężałą warstwą mleczną. Ponownie wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Im grubsze warstwy będziesz robić, tym dłużej galaretka będzie tężała. Następnie dolewamy kolejną warstwę śmietankową z żelatyną (pamiętaj, żeby ją podgrzać wcześniej) i kolejną galaretkę. Ponownie dodaj białą warstwę.
Powtarzaj naprzemiennie: galaretka-biała masa. Dzięki temu powstanie piękny, tęczowy deser. Możesz wybrać dowolne smaki i kolory galaretek. Im więcej- tym lepiej! Kolory układamy tak jak kolory tęczy. Pamiętaj, żeby każdą warstwę osobno chłodzić i wstawiać do lodówki- inaczej mogą się przemieszać. To pracochłonny, ale łatwy deser. Całość udekoruj bitą śmietaną.
Nasze tęczowe desery są już gotowe. Prawda, że prezentują się po prostu bajkowo? Smacznego!