Tęczowe pucharki z galaretką, mlekiem skondensowanym i bitą śmietaną

Tęczowe pucharki z kolorowymi galaretkami i bitą śmietaną to idealna propozycja na lekki, pyszny deser. Schłodzone pucharki świetnie sprawdzą się na upalne dni. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga jedynie cierpliwości- każda warstwa musi osobno stężeć. Warto jednak poświęcić trochę czasu, bo ten deser robi po prostu furorę. Sprawdzi się na kinderbalach i letnich przyjęciach.

ObrazekTęczowe pucharki- Pyszności
Ewa

Kolorowe galaretki to smak naszego dzieciństwa. Takie desery są tanie i proste w przygotowaniu, a efekt końcowy natychmiastowo wywołuje uśmiech na twarzach dzieci i dorosłych. Jak zrobić warstwowe galaretki? Najlepiej zabrać się za to dzień wcześniej!

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Tęczowe pucharki z galaretką- składniki

           
  • Galaretka owoce leśne
  • Galaretka niebieska
  • Galaretka agrestowa
  • Galaretka cytrynowa
  • Galaretka brzoskwiniowa
  • 450 ml mleka skondensowanego
  • 900 ml kefiru
  • 30 g żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30% (do dekoracji)

Przepis krok po kroku:

Do miski przelej kefir i dodaj skondensowane mleko. Całość dokładnie wymieszaj i podziel na sześć części. Dodaj do każdej  żelatynę i ponownie wymieszaj.

Obrazek

Zawartość jednej miseczki, żeby żelatyna się rozpuściła. Pamiętaj o tym, aby nie zagotowywać masy. Gdy żelatyna już się rozpuści, rozlewamy zawartość do pucharków, tworząc pierwszą warstwę. Wkładamy do lodówki, aby masa stężała.

Następnie rozpuszczamy pierwszą galaretkę w gorącej wodzie, przestudzamy i wlewamy do pucharków z już stężałą warstwą mleczną. Ponownie wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Im grubsze warstwy będziesz robić, tym dłużej galaretka będzie tężała. Następnie dolewamy kolejną warstwę śmietankową z żelatyną (pamiętaj, żeby ją podgrzać wcześniej) i kolejną galaretkę. Ponownie dodaj białą warstwę.

Obrazek
Tęczowe pucharki- Pyszności

Powtarzaj naprzemiennie: galaretka-biała masa. Dzięki temu powstanie piękny, tęczowy deser. Możesz wybrać dowolne smaki i kolory galaretek. Im więcej- tym lepiej! Kolory układamy tak jak kolory tęczy.  Pamiętaj, żeby każdą warstwę osobno chłodzić i wstawiać do lodówki- inaczej mogą się przemieszać. To pracochłonny, ale łatwy deser. Całość udekoruj bitą śmietaną.

Obrazek
Tęczowe pucharki- Pyszności

Nasze tęczowe desery są już gotowe. Prawda, że prezentują się po prostu bajkowo? Smacznego!

Obrazek
Tęczowe pucharki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę