Tęczowe pucharki z galaretką, mlekiem skondensowanym i bitą śmietaną

Tęczowe pucharki z kolorowymi galaretkami i bitą śmietaną to idealna propozycja na lekki, pyszny deser. Schłodzone pucharki świetnie sprawdzą się na upalne dni. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga jedynie cierpliwości- każda warstwa musi osobno stężeć. Warto jednak poświęcić trochę czasu, bo ten deser robi po prostu furorę. Sprawdzi się na kinderbalach i letnich przyjęciach.

ObrazekTęczowe pucharki- Pyszności
Ewa

Kolorowe galaretki to smak naszego dzieciństwa. Takie desery są tanie i proste w przygotowaniu, a efekt końcowy natychmiastowo wywołuje uśmiech na twarzach dzieci i dorosłych. Jak zrobić warstwowe galaretki? Najlepiej zabrać się za to dzień wcześniej!

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Tęczowe pucharki z galaretką- składniki

           
  • Galaretka owoce leśne
  • Galaretka niebieska
  • Galaretka agrestowa
  • Galaretka cytrynowa
  • Galaretka brzoskwiniowa
  • 450 ml mleka skondensowanego
  • 900 ml kefiru
  • 30 g żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30% (do dekoracji)

Przepis krok po kroku:

Do miski przelej kefir i dodaj skondensowane mleko. Całość dokładnie wymieszaj i podziel na sześć części. Dodaj do każdej  żelatynę i ponownie wymieszaj.

Obrazek

Zawartość jednej miseczki, żeby żelatyna się rozpuściła. Pamiętaj o tym, aby nie zagotowywać masy. Gdy żelatyna już się rozpuści, rozlewamy zawartość do pucharków, tworząc pierwszą warstwę. Wkładamy do lodówki, aby masa stężała.

Następnie rozpuszczamy pierwszą galaretkę w gorącej wodzie, przestudzamy i wlewamy do pucharków z już stężałą warstwą mleczną. Ponownie wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Im grubsze warstwy będziesz robić, tym dłużej galaretka będzie tężała. Następnie dolewamy kolejną warstwę śmietankową z żelatyną (pamiętaj, żeby ją podgrzać wcześniej) i kolejną galaretkę. Ponownie dodaj białą warstwę.

Obrazek
Tęczowe pucharki- Pyszności

Powtarzaj naprzemiennie: galaretka-biała masa. Dzięki temu powstanie piękny, tęczowy deser. Możesz wybrać dowolne smaki i kolory galaretek. Im więcej- tym lepiej! Kolory układamy tak jak kolory tęczy.  Pamiętaj, żeby każdą warstwę osobno chłodzić i wstawiać do lodówki- inaczej mogą się przemieszać. To pracochłonny, ale łatwy deser. Całość udekoruj bitą śmietaną.

Obrazek
Tęczowe pucharki- Pyszności

Nasze tęczowe desery są już gotowe. Prawda, że prezentują się po prostu bajkowo? Smacznego!

Obrazek
Tęczowe pucharki- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu