Prosty przepis na domowy salceson z butelki. O wiele smaczniejszy niż ze sklepu
Domowy salceson wieprzowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Do przygotowania potrzebujesz tylko plastikowej butelki.
22.09.2022 | aktual.: 23.09.2022 07:57
Domowa wędlina
Nie da się ukryć, że domowe wyroby często biją na głowę produkty ze sklepu. Jeśli tylko znajdziesz trochę czasu, to warto poświęcić chwilę na przygotowanie domowej wędliny. Dziś postawiliśmy na wieprzowy salceson. Dla niektórych to relikt przeszłości, inni zajadają się ze smakiem do dziś. My zdecydowanie należymy do tej drugiej grupy. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu wędliny na kanapki dobrze wiemy, jaki jest jej skład i możemy zadbać o jakość. Poza golonkami wieprzowymi potrzebujesz jedynie przypraw i plastikowej butelki, która będzie pełniła rolę formy. Tak przygotowane mięso jest smaczne i proste.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube:
Salceson z butelki
Składniki:
- 2 duże golonki wieprzowe
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 5 kulek ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
Golonki wieprzowe włóż do dużego garnka razem z umytą cebulą w łupince, główką czosnku (z odkrojoną czapeczką). Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz sól. Zalej całość wodą i gotuj przez 5-6 godzin na najmniejszym ogniu.
Po tym czasie wyjmij mięso z wywaru i pokrój na mniejsze części. Przełóż do miski i dodaj przeciśnięte przez praskę trzy ząbki czosnku oraz majeranek. Zalej całość wywarem z gotowania mięsa, wyjmując z niego wcześniej liście laurowe i ziele angielskie.
Wymiesza dobrze całość i odstaw do stężenia. Odetnij górną część butelki i wypełnij ją stężałą galaretą wieprzową z mięsem. Wstaw do lodówki. Kiedy będzie już stałej konsystencji- usuń butelkę przy pomocy noża lub nożyczek.
Nasz domowy salceson jest już gotowy. Pokrój go w plasterki i serwuj tak, jak lubisz najbardziej. Możesz podać go samodzielnie na kanapce lub w towarzystwie chrzanu, musztardy czy też odrobiny octu.
Smacznego!