Miksuję białka i dodaję galaretkę. W mig mam deser puszysty jak chmurka

Znasz to uczucie? Pieczesz pyszne ciasto kruche, a w lodówce zostają Ci białka, z którymi nie wiadomo co zrobić? Nie martw się! Wykorzystaj je do stworzenia banalnie prostego, a zarazem efektownego deseru, który zachwyci całą rodzinę.

Miksuję białka i dodaję galaretkę. W mig mam deser puszysty jak chmurkaMiksuję białka i dodaję galaretkę. W mig mam deser puszysty jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czasami w kuchni pojawiają się pewne dylematy, zwłaszcza gdy zostają nam nieużyteczne składniki. Co zrobić z nadwyżką białek z jajek? Oczywiście, można je wykorzystać do przygotowania jajecznicy czy omletów, ale co jeśli mamy ich więcej? W takiej sytuacji warto poszukać mniej konwencjonalnych rozwiązań, które mogą nas zaskoczyć. Dziś podzielę się z wami jednym z takich przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz poczuć lato zimą? Przygotuj nasze miseczki z ananasem, a na pewno nie pożałujesz

Pianka z białek i galaretki - chmurka słodyczy na wyciągnięcie ręki

Ten deser to prawdziwy hit! Jest lekki, puszysty, a do tego zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni.

Składniki:

  • 4 białka z jajek,
  • 1 galaretka smakowa,
  • 1,5 szklanki wody,
  • świeże lub mrożone owoce,
  • pokruszone ciastka maślane,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: bita śmietana, wiórki czekoladowe.

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewam 1,5 szklanki wrzącej wody i rozpuszczam w niej galaretkę. Odstawiam do ostudzenia.
  2. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Do tężejącej galaretki dodaję porcjami ubitą pianę z białek i delikatnie mieszam, aby połączyć składniki.
  4. W pucharkach lub miseczkach układam warstwę pokruszonych ciasteczek maślanych.
  5. Na ciasteczka wykładam piankę z białek i galaretki.
  6. Deser wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby stężał.
  7. Przed podaniem dekoruję go bitą śmietaną, świeżymi owocami i wiórkami czekoladowymi.

Kilka dodatkowych wskazówek:

  • Do deseru możesz użyć dowolnej galaretki smakowej.
  • Zamiast ciasteczek maślanych możesz użyć biszkoptów lub herbatników.
  • Dla bardziej wyrazistego smaku do pianki z białek możesz dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub cytrynowego.
  • Deser możesz podawać z sosem czekoladowym lub owocowym.

Pianka z białek i galaretki to idealny sposób na wykorzystanie pozostałych po pieczeniu białek. Jest to deser prosty, szybki w przygotowaniu, a do tego pyszny i efektowny. Z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa