Miksuję białka i dodaję galaretkę. W mig mam deser puszysty jak chmurka

Znasz to uczucie? Pieczesz pyszne ciasto kruche, a w lodówce zostają Ci białka, z którymi nie wiadomo co zrobić? Nie martw się! Wykorzystaj je do stworzenia banalnie prostego, a zarazem efektownego deseru, który zachwyci całą rodzinę.

Miksuję białka i dodaję galaretkę. W mig mam deser puszysty jak chmurkaMiksuję białka i dodaję galaretkę. W mig mam deser puszysty jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czasami w kuchni pojawiają się pewne dylematy, zwłaszcza gdy zostają nam nieużyteczne składniki. Co zrobić z nadwyżką białek z jajek? Oczywiście, można je wykorzystać do przygotowania jajecznicy czy omletów, ale co jeśli mamy ich więcej? W takiej sytuacji warto poszukać mniej konwencjonalnych rozwiązań, które mogą nas zaskoczyć. Dziś podzielę się z wami jednym z takich przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz poczuć lato zimą? Przygotuj nasze miseczki z ananasem, a na pewno nie pożałujesz

Pianka z białek i galaretki - chmurka słodyczy na wyciągnięcie ręki

Ten deser to prawdziwy hit! Jest lekki, puszysty, a do tego zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni.

Składniki:

  • 4 białka z jajek,
  • 1 galaretka smakowa,
  • 1,5 szklanki wody,
  • świeże lub mrożone owoce,
  • pokruszone ciastka maślane,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: bita śmietana, wiórki czekoladowe.

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewam 1,5 szklanki wrzącej wody i rozpuszczam w niej galaretkę. Odstawiam do ostudzenia.
  2. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Do tężejącej galaretki dodaję porcjami ubitą pianę z białek i delikatnie mieszam, aby połączyć składniki.
  4. W pucharkach lub miseczkach układam warstwę pokruszonych ciasteczek maślanych.
  5. Na ciasteczka wykładam piankę z białek i galaretki.
  6. Deser wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby stężał.
  7. Przed podaniem dekoruję go bitą śmietaną, świeżymi owocami i wiórkami czekoladowymi.

Kilka dodatkowych wskazówek:

  • Do deseru możesz użyć dowolnej galaretki smakowej.
  • Zamiast ciasteczek maślanych możesz użyć biszkoptów lub herbatników.
  • Dla bardziej wyrazistego smaku do pianki z białek możesz dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub cytrynowego.
  • Deser możesz podawać z sosem czekoladowym lub owocowym.

Pianka z białek i galaretki to idealny sposób na wykorzystanie pozostałych po pieczeniu białek. Jest to deser prosty, szybki w przygotowaniu, a do tego pyszny i efektowny. Z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe