PrzepisDeseryPrzepis ma prawie 100 lat. Rurki, którym trudno się oprzeć
Przepis ma prawie 100 lat. Rurki, którym trudno się oprzeć
Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo Garów", odtworzyła karnawałowy przepis Marii Disslowej z książki "Jak gotować" z 1930 roku. Przepyszne kruchutkie faworkowe rurki z bitą śmietaną skradną serca wszystkich łasuchów.
Faworkowe rurki z bitą śmietaną
31.01.2024 | aktual.: 01.02.2024 14:24
Faworkowe rurki z bitą śmietaną to połączenie dwóch pysznych deserów. Są kruche, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Idealnie pasują do popołudniowej kawy. Jeśli więc macie ochotę na oryginalny karnawałowy deser, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faworkowe rurki z bitą śmietaną
Składniki
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 20 g masła
- 20 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka rumu
- mąką do podsypywania
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki 30 proc.
- cukier waniliowy
- 30 g cukru pudru
- do smażenia 700 g smalcu
- 2 łyżki rumu
- cukier puder do posypania
- rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych)
Sposób przygotowania:
- Zagnieść ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło, siekając wymieszać mąkę z masłem. Zrobić w mieszaninie wgłębienie i wlać w nie jajko, żółtko, rum i cukier puder.
- Szybko i bardzo dokładnie zagnieść ciasto (powinno być troszkę luźniejsze niż na pierogi). Cienko rozwałkować. Pociąć na paski szerokości około 2 cm i owijać nimi rurki.
- Końcówkę lekko dociskać do warstwy poprzedniej. Rozgrzać smalec w głębokim garnku (rurki muszą się całkowicie zanurzać).
- Rurki owinięte ciastem zanurzać w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią.
- Wyjmować rurki na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, wyjmując od razu rurkę metalową. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
- Tuż przed podaniem ostudzone rurki napełniać bitą śmietaną, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego. Posypać cukrem pudrem.