Przepis ma prawie 100 lat. Rurki, którym trudno się oprzeć

Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo Garów", odtworzyła karnawałowy przepis Marii Disslowej z książki "Jak gotować" z 1930 roku. Przepyszne kruchutkie faworkowe rurki z bitą śmietaną skradną serca wszystkich łasuchów.

Faworkowe rurki z bitą śmietanąFaworkowe rurki z bitą śmietaną
Źródło zdjęć: © Królestwo garów | Picasa
Katarzyna Gileta

Faworkowe rurki z bitą śmietaną to połączenie dwóch pysznych deserów. Są kruche, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Idealnie pasują do popołudniowej kawy. Jeśli więc macie ochotę na oryginalny karnawałowy deser, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pastelowa zupa z czerwonej kapusty wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki

Faworkowe rurki z bitą śmietaną

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 20 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu
  • mąką do podsypywania

Krem:

  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • cukier waniliowy
  • 30 g cukru pudru
  • do smażenia 700 g smalcu
  • 2 łyżki rumu
  • cukier puder do posypania
  • rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych)

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło, siekając wymieszać mąkę z masłem. Zrobić w mieszaninie wgłębienie i wlać w nie jajko, żółtko, rum i cukier puder.
  2. Szybko i bardzo dokładnie zagnieść ciasto (powinno być troszkę luźniejsze niż na pierogi). Cienko rozwałkować. Pociąć na paski szerokości około 2 cm i owijać nimi rurki.
  3. Końcówkę lekko dociskać do warstwy poprzedniej. Rozgrzać smalec w głębokim garnku (rurki muszą się całkowicie zanurzać).
  4. Rurki owinięte ciastem zanurzać w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią.
  5. Wyjmować rurki na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, wyjmując od razu rurkę metalową. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
  6. Tuż przed podaniem ostudzone rurki napełniać bitą śmietaną, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego. Posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu