PrzepisDeseryPrzepis ma prawie 100 lat. Rurki, którym trudno się oprzeć
Przepis ma prawie 100 lat. Rurki, którym trudno się oprzeć
Faworkowe rurki z bitą śmietaną
Źródło zdjęć: © Królestwo garów | Picasa31.01.2024 14:24, aktual.: 01.02.2024 14:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo Garów", odtworzyła karnawałowy przepis Marii Disslowej z książki "Jak gotować" z 1930 roku. Przepyszne kruchutkie faworkowe rurki z bitą śmietaną skradną serca wszystkich łasuchów.
Faworkowe rurki z bitą śmietaną to połączenie dwóch pysznych deserów. Są kruche, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Idealnie pasują do popołudniowej kawy. Jeśli więc macie ochotę na oryginalny karnawałowy deser, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faworkowe rurki z bitą śmietaną
Składniki
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 20 g masła
- 20 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka rumu
- mąką do podsypywania
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki 30 proc.
- cukier waniliowy
- 30 g cukru pudru
- do smażenia 700 g smalcu
- 2 łyżki rumu
- cukier puder do posypania
- rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych)
Sposób przygotowania:
- Zagnieść ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło, siekając wymieszać mąkę z masłem. Zrobić w mieszaninie wgłębienie i wlać w nie jajko, żółtko, rum i cukier puder.
- Szybko i bardzo dokładnie zagnieść ciasto (powinno być troszkę luźniejsze niż na pierogi). Cienko rozwałkować. Pociąć na paski szerokości około 2 cm i owijać nimi rurki.
- Końcówkę lekko dociskać do warstwy poprzedniej. Rozgrzać smalec w głębokim garnku (rurki muszą się całkowicie zanurzać).
- Rurki owinięte ciastem zanurzać w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią.
- Wyjmować rurki na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, wyjmując od razu rurkę metalową. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
- Tuż przed podaniem ostudzone rurki napełniać bitą śmietaną, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego. Posypać cukrem pudrem.