Przepis ma prawie 100 lat. Rurki, którym trudno się oprzeć

Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo Garów", odtworzyła karnawałowy przepis Marii Disslowej z książki "Jak gotować" z 1930 roku. Przepyszne kruchutkie faworkowe rurki z bitą śmietaną skradną serca wszystkich łasuchów.

Faworkowe rurki z bitą śmietanąFaworkowe rurki z bitą śmietaną
Źródło zdjęć: © Królestwo garów | Picasa
Katarzyna Gileta

Faworkowe rurki z bitą śmietaną to połączenie dwóch pysznych deserów. Są kruche, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Idealnie pasują do popołudniowej kawy. Jeśli więc macie ochotę na oryginalny karnawałowy deser, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pastelowa zupa z czerwonej kapusty wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki

Faworkowe rurki z bitą śmietaną

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 20 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu
  • mąką do podsypywania

Krem:

  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • cukier waniliowy
  • 30 g cukru pudru
  • do smażenia 700 g smalcu
  • 2 łyżki rumu
  • cukier puder do posypania
  • rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych)

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło, siekając wymieszać mąkę z masłem. Zrobić w mieszaninie wgłębienie i wlać w nie jajko, żółtko, rum i cukier puder.
  2. Szybko i bardzo dokładnie zagnieść ciasto (powinno być troszkę luźniejsze niż na pierogi). Cienko rozwałkować. Pociąć na paski szerokości około 2 cm i owijać nimi rurki.
  3. Końcówkę lekko dociskać do warstwy poprzedniej. Rozgrzać smalec w głębokim garnku (rurki muszą się całkowicie zanurzać).
  4. Rurki owinięte ciastem zanurzać w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią.
  5. Wyjmować rurki na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, wyjmując od razu rurkę metalową. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
  6. Tuż przed podaniem ostudzone rurki napełniać bitą śmietaną, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego. Posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟