PoradyIdealne jajko na miękko według metody Magdy Gessler

Idealne jajko na miękko według metody Magdy Gessler

Idealne jajko na miękko według metody Magdy Gessler - Pyszności; Foto: instagram.com/magdagessler_official ; Canva.com
Idealne jajko na miękko według metody Magdy Gessler - Pyszności; Foto: instagram.com/magdagessler_official ; Canva.com
Agnieszka

08.08.2022 13:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Idealne jajko na miękko to pyszne i zdrowe śniadanie. Niestety nie zawsze nam wychodzi. W konsekwencji zamiast jajka na miękko, jemy jajko na twardo. Jak tego uniknąć? Na pomoc przychodzi Magda Gessler. Znana restauratorka zdradziła jak przygotować ten śniadaniowy klasyk.

Jak zrobić idealne jajko na miękko? Znamy odpowiedź!

Idealne jajko na miękko według Gessler

Jajka na miękko to dobry wybór na śniadanie - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajka na miękko to dobry wybór na śniadanie - Pyszności; Foto: Canva.com

Magda Gessler zdradziła w Newsweeku jak przygotować jajko na miękko. Przed gotowaniem jajka, restauratorka obmywa je wodą o temperaturze pokojowej. Dzięki temu zmniejsza ryzyko pękania skorupki jajka w trakcie gotowania. Następnie wkłada je do gotującej się wody. Okazuje się, że czas gotowania jajka zależy od jego rozmiaru i może trwać od trzech do pięciu minut. 

Poza tym jest jeszcze druga sprawdzona metoda, dzięki której ugotujesz wspaniałe jajko na miękko. Wystarczy, że włożysz jajko do garnka z zimną wodą. Następnie podgrzewaj je. Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmij garnek z kuchenki i wyjmij gotowe jajko na miękko.

Jajko a zdrowie

Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jajka odznaczają się nie tylko wspaniałymi walorami smakowymi, ale również zdrowotnymi. Stanowią świetne źródło witaminy D oraz żelaza. Poza tym zawierają wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Spożywanie tych produktów zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, a także rewelacyjnie wpływa na nasz wzrok.

Należy zaznaczyć, że według Światowej Organizacji Zdrowia możemy jeść aż 10 jajek tygodniowo. Dodatkowo warto również wspomnieć, że jajko na miękko jest bardziej lekkostrawne od tego ugotowanego na twardo. Jajko w takiej postaci dostarcza nam również mniej kalorii. 

Oznaczenia jajek

Jajka w zależności od wielkości mogą być oznaczone następująco:

  • S - są to małe jajka, które ważą poniżej 53 g
  • M - są to średnie jajka o wadze 53 - 63 g
  • L - są to duże jajka o wadze 63 - 73 g
  • XL - są to bardzo duże jajka, które ważą powyżej 73 g

Poza tym przed zakupem jajek warto zwrócić uwagę również na informację dotyczącą chowu kur. Najlepiej wybierać produkt oznaczony 0 ( chów ekologiczny ) lub 1 ( chów wolnowybiegowy ).

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajka po szkocku krok po kroku.

poradyjajkaMagda Gessler