PoradyRobię najlepsze krokiety w rodzinie. Mają aromatyczny farsz i przyjemnie chrupią

Robię najlepsze krokiety w rodzinie. Mają aromatyczny farsz i przyjemnie chrupią

Krokiety nadają się nawet na obiad.
Krokiety nadają się nawet na obiad.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.05.2024 15:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Krokiety kojarzą ci się tylko z wigilijnym barszczem? Moje są tak smaczne, że rodzina prosi mnie, żebym je przygotowywała znacznie częściej. Z sosem czosnkowym czy pomidorowym i sałatką można je zjeść nawet na obiad. Podstawa to elastyczne naleśniki i pyszne nadzienie.

Krokiety to prosta potrawa, z którą jednak jest trochę pracy. Łatwo jednak sobie ją rozłożyć w czasie. Naleśniki można przygotować znacznie wcześniej, potem trzeba zrobić farsz. Zostaje zawijanie i obsmażanie.

Przyda się precyzja

Sekret moich krokietów to idealne naleśniki. Dobrze trzymają farsz i nie rozpadają się podczas podsmażania. Do tego wcale nie są grube. Naleśniki na krokiety powinny być cienkie i elastyczne. Nie są potrzebne żadne zmiany w przepisie na ciasto naleśnikowe, liczy się raczej precyzja w jego przygotowaniu, a potem smażeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealne naleśniki

  • Najpierw ubijam jajka, a potem dodaję mąkę, wodę i mleko. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Dobrze je mieszaj, by nie było w nim żadnych grudek.
  • Po przygotowaniu ciasta odstawiam je do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzenie dobrze działa na zawarty w mące gluten. Naleśniki z takiego ciasta są bardziej elastyczne, nie będą się rozrywać. Ciasto w szklanym, szczelnie zamykanym naczyniu można w lodowce przechowywać do 2 dni.
  • Naleśniki smażę na małej ilości tłuszczu, smaruję nim patelnię co 3 naleśniki. Do tego pomocny jest pędzelek kuchenny z silikonu.
  • Do smażenia używam płaskiej patelni, ale nie takiej specjalnej do naleśników. Ważniejsze jest, by była dobrze rozgrzana. Gdy patelnia jest zbyt zimna, ciasto nie ścina się odpowiednio szybko, przywiera i się przypala.

Przepis na krokiety z farszem pieczarkowym

Na ciasto naleśnikowe

Składniki:

  • 250 mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 500 ml mleka lub mieszanki mleka i wody,
  • 2 łyżki oleju, najlepiej rzepakowego,
  • szczypta soli.

Na farsz

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 100 g żółtego sera startego na tarce,
  • 3 łyżki masła (można użyć klarowanego),
  • sól i pieprz do smaku.

Na panierkę

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksuj. Ciasto odstaw na ok. pół godziny do lodówki.
  2. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu lub na jego małej ilości.
  3. Przygotuj farsz. Pieczarki oczyść i poszatkuj, cebule pokrój w drobną kostkę, wszystko przesmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżeczki masła. Z pieczarek powinna odparować woda, muszą być gęste.
  4. Farsz dopraw do smaku. Gdy przestygnie, wymieszaj go z serem.
  5. Przestudzony farszem nakładaj na naleśniki i zwijaj, by powstały krokiety.
  6. Panieruj je delikatnie w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce. Smaż je na rozgrzanym oleju.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także