Robię najlepsze krokiety w rodzinie. Mają aromatyczny farsz i przyjemnie chrupią
Krokiety kojarzą ci się tylko z wigilijnym barszczem? Moje są tak smaczne, że rodzina prosi mnie, żebym je przygotowywała znacznie częściej. Z sosem czosnkowym czy pomidorowym i sałatką można je zjeść nawet na obiad. Podstawa to elastyczne naleśniki i pyszne nadzienie.
29.05.2024 15:18
Krokiety to prosta potrawa, z którą jednak jest trochę pracy. Łatwo jednak sobie ją rozłożyć w czasie. Naleśniki można przygotować znacznie wcześniej, potem trzeba zrobić farsz. Zostaje zawijanie i obsmażanie.
Przyda się precyzja
Sekret moich krokietów to idealne naleśniki. Dobrze trzymają farsz i nie rozpadają się podczas podsmażania. Do tego wcale nie są grube. Naleśniki na krokiety powinny być cienkie i elastyczne. Nie są potrzebne żadne zmiany w przepisie na ciasto naleśnikowe, liczy się raczej precyzja w jego przygotowaniu, a potem smażeniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealne naleśniki
- Najpierw ubijam jajka, a potem dodaję mąkę, wodę i mleko. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Dobrze je mieszaj, by nie było w nim żadnych grudek.
- Po przygotowaniu ciasta odstawiam je do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzenie dobrze działa na zawarty w mące gluten. Naleśniki z takiego ciasta są bardziej elastyczne, nie będą się rozrywać. Ciasto w szklanym, szczelnie zamykanym naczyniu można w lodowce przechowywać do 2 dni.
- Naleśniki smażę na małej ilości tłuszczu, smaruję nim patelnię co 3 naleśniki. Do tego pomocny jest pędzelek kuchenny z silikonu.
- Do smażenia używam płaskiej patelni, ale nie takiej specjalnej do naleśników. Ważniejsze jest, by była dobrze rozgrzana. Gdy patelnia jest zbyt zimna, ciasto nie ścina się odpowiednio szybko, przywiera i się przypala.
Przepis na krokiety z farszem pieczarkowym
Na ciasto naleśnikowe
Składniki:
- 250 mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 500 ml mleka lub mieszanki mleka i wody,
- 2 łyżki oleju, najlepiej rzepakowego,
- szczypta soli.
Na farsz
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 100 g żółtego sera startego na tarce,
- 3 łyżki masła (można użyć klarowanego),
- sól i pieprz do smaku.
Na panierkę
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- pół szklanki bułki tartej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksuj. Ciasto odstaw na ok. pół godziny do lodówki.
- Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu lub na jego małej ilości.
- Przygotuj farsz. Pieczarki oczyść i poszatkuj, cebule pokrój w drobną kostkę, wszystko przesmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżeczki masła. Z pieczarek powinna odparować woda, muszą być gęste.
- Farsz dopraw do smaku. Gdy przestygnie, wymieszaj go z serem.
- Przestudzony farszem nakładaj na naleśniki i zwijaj, by powstały krokiety.
- Panieruj je delikatnie w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce. Smaż je na rozgrzanym oleju.