Naleśniki meksykańskie. Są tak pyszne, że będziesz je robić codziennie
Naleśniki znają i kochają niemal wszyscy. Najczęściej goszczą na talerzach w słodkim wydaniu z dżemem i twarożkiem. Nadziane farszem meksykańskim staną się jednak pysznym i sycącym obiadem.
08.05.2024 | aktual.: 08.05.2024 14:16
Przygotowanie naleśników po meksykańsku to naprawdę prosta sprawa. Na talerzu prezentują się jednak bardzo efektownie. Wytrawne naleśniki świetnie sprawdzą się na obiad, kolację, a nawet w roli przekąski. Kiedy postawisz je na stole możesz być pewien, że znikną, nim się obejrzysz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki meksykańskie - przepis na pyszny obiad
Zamiast słodkich dodatków, spróbuj zaskoczyć swoje kubki smakowe wytrawnym farszem. Mięso, papryka, cebula, czosnek i aromatyczne przyprawy przeniosą cię w małą, pełną smaków podróż. Przygotowanie wytrawnych naleśników jest równie proste, jak tych na słodko. Wystarczy nadziać usmażone placki prostym farszem i gotowe.
Chcesz, żeby naleśniki meksykańskie były jeszcze pyszniejsze i bardziej sycące? Wypróbuj wersję zapieczoną. To super prosty sposób, by nadać im nowego charakteru i zachwycić podniebienia domowników. Zalej je sosem pomidorowym, posyp serem i wstaw do piekarnika, aż się rozpuści. Zachwyt na twarzach bliskich gwarantowany.
Składniki:
Naleśniki
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki wody gazowanej,
- szczypta soli,
- łyżka oleju.
Farsz
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g mielonego mięsa wołowego,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- łyżka oleju,
- 250 g startego sera.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od naleśników. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Jeśli masz inny, ulubiony przepis, możesz śmiało go wykorzystaj. Pamiętaj, aby nie dodawać cukru.
- Odstaw ciasto na 20 minut, aby odpoczęło.
- Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Przejdź do farszu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę, aż się zeszkli.
- Dorzuć mięso i smaż, aż zbrązowieje.
- Następnie dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Na usmażonym naleśniku ułóż porcję farszu, posyp startym serem i zawiń.
- Podsmaż chwilę na patelni, aby ser w środku się rozpuścił. Możesz też zalać rulony sosem pomidorowym, posypać serem i podpiec w piekarniku.
Gotowe naleśniki meksykańskie serwuj na ciepło. Smacznego!