Naleśniki meksykańskie. Są tak pyszne, że będziesz je robić codziennie

Naleśniki znają i kochają niemal wszyscy. Najczęściej goszczą na talerzach w słodkim wydaniu z dżemem i twarożkiem. Nadziane farszem meksykańskim staną się jednak pysznym i sycącym obiadem.

Naleśniki meksykańskie - PysznościNaleśniki meksykańskie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przygotowanie naleśników po meksykańsku to naprawdę prosta sprawa. Na talerzu prezentują się jednak bardzo efektownie. Wytrawne naleśniki świetnie sprawdzą się na obiad, kolację, a nawet w roli przekąski. Kiedy postawisz je na stole możesz być pewien, że znikną, nim się obejrzysz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Naleśniki meksykańskie - przepis na pyszny obiad

Zamiast słodkich dodatków, spróbuj zaskoczyć swoje kubki smakowe wytrawnym farszem. Mięso, papryka, cebula, czosnek i aromatyczne przyprawy przeniosą cię w małą, pełną smaków podróż. Przygotowanie wytrawnych naleśników jest równie proste, jak tych na słodko. Wystarczy nadziać usmażone placki prostym farszem i gotowe.

Naleśniki z mięsnym farszem
Naleśniki z mięsnym farszem © Adobe Stock

Chcesz, żeby naleśniki meksykańskie były jeszcze pyszniejsze i bardziej sycące? Wypróbuj wersję zapieczoną. To super prosty sposób, by nadać im nowego charakteru i zachwycić podniebienia domowników. Zalej je sosem pomidorowym, posyp serem i wstaw do piekarnika, aż się rozpuści. Zachwyt na twarzach bliskich gwarantowany.

Składniki:

Naleśniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju.

Farsz

  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • łyżka oleju,
  • 250 g startego sera.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od naleśników. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Jeśli masz inny, ulubiony przepis, możesz śmiało go wykorzystaj. Pamiętaj, aby nie dodawać cukru.
  2. Odstaw ciasto na 20 minut, aby odpoczęło.
  3. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
  4. Przejdź do farszu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę, aż się zeszkli.
  5. Dorzuć mięso i smaż, aż zbrązowieje.
  6. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  7. Na usmażonym naleśniku ułóż porcję farszu, posyp startym serem i zawiń.
  8. Podsmaż chwilę na patelni, aby ser w środku się rozpuścił. Możesz też zalać rulony sosem pomidorowym, posypać serem i podpiec w piekarniku.

Gotowe naleśniki meksykańskie serwuj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟