Zamiast polewać masłem, kroję na plastry i smaruję marynatą. Genialny patent na kalafiora

Kalafior to warzywo, które często kojarzy się nam z mdłym smakiem i papkowatą konsystencją. Jednak wystarczy odrobina kreatywności, aby z tego niepozornego składnika wyczarować pyszne i efektowne danie. Jednym z takich przepisów jest stek z kalafiora, który podbił serca internautów na Instagramie.

Zamiast polewać masłem, kroję na plastry i smaruję marynatą. Genialny patent na kalafioraZamiast polewać masłem, kroję na plastry i smaruję marynatą. Genialny patent na kalafiora
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

Monika Wachowiak, znana influencerka, podzieliła się na Instagramie swoim autorskim przepisem na steki z kalafiora. To idealny sposób na to, aby wykorzystać to zdrowe warzywo w oryginalny i pyszny sposób. Grube plastry kalafiora są marynowane w aromatycznej mieszance oliwy, czosnku, ziół i przypraw, a następnie pieczone do złocista brązowego koloru. Dzięki temu kalafior nabiera orzechowego smaku i chrupiącej konsystencji, a do złudzenia przypomina soczyste steki mięsne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy powiedziałem rodzinie, na jakim spodzie robię pizzę, nie mogli w to uwierzyć. Teraz nie chcą jeść żadnej innej

Przepis na pyszne steki z kalafiora

Przygotowanie steków z kalafiora jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby cieszyć się pysznym i zdrowym obiadem lub kolacją. Steki z kalafiora można podawać z różnymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami, sałatką warzywną lub sosem tzatziki. Świetnie sprawdzą się również jako samodzielna przekąska lub przystawka.

Składniki:

  • 1 średni kalafior,
  • 30 ml oliwy z oliwek lub dobrego oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę,
  • 2-3 garście tartej mozzarelli lub 1 kulka mozzarelli,
  • natka pietruszki lub koperek do posypania.

Przygotowanie:

  1. Kalafior pokrój nożem do chleba na grube plastry o grubości około 1,5-2 cm.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, paprykę, curry, zioła prowansalskie i czosnek.
  3. Posmaruj marynatą każdy plaster kalafiora, układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w temperaturze 190-200°C przez około 30 minut.
  5. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp kalafior tartą mozzarellą lub pokrojoną w plastry kulką mozzarelli.
  6. Zapiekaj przez kolejne 5 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
  7. Posyp steki z kalafiora natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem i podawaj.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości