Zamiast polewać masłem, kroję na plastry i smaruję marynatą. Genialny patent na kalafiora

Kalafior to warzywo, które często kojarzy się nam z mdłym smakiem i papkowatą konsystencją. Jednak wystarczy odrobina kreatywności, aby z tego niepozornego składnika wyczarować pyszne i efektowne danie. Jednym z takich przepisów jest stek z kalafiora, który podbił serca internautów na Instagramie.

Zamiast polewać masłem, kroję na plastry i smaruję marynatą. Genialny patent na kalafioraZamiast polewać masłem, kroję na plastry i smaruję marynatą. Genialny patent na kalafiora
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

Monika Wachowiak, znana influencerka, podzieliła się na Instagramie swoim autorskim przepisem na steki z kalafiora. To idealny sposób na to, aby wykorzystać to zdrowe warzywo w oryginalny i pyszny sposób. Grube plastry kalafiora są marynowane w aromatycznej mieszance oliwy, czosnku, ziół i przypraw, a następnie pieczone do złocista brązowego koloru. Dzięki temu kalafior nabiera orzechowego smaku i chrupiącej konsystencji, a do złudzenia przypomina soczyste steki mięsne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy powiedziałem rodzinie, na jakim spodzie robię pizzę, nie mogli w to uwierzyć. Teraz nie chcą jeść żadnej innej

Przepis na pyszne steki z kalafiora

Przygotowanie steków z kalafiora jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby cieszyć się pysznym i zdrowym obiadem lub kolacją. Steki z kalafiora można podawać z różnymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami, sałatką warzywną lub sosem tzatziki. Świetnie sprawdzą się również jako samodzielna przekąska lub przystawka.

Składniki:

  • 1 średni kalafior,
  • 30 ml oliwy z oliwek lub dobrego oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę,
  • 2-3 garście tartej mozzarelli lub 1 kulka mozzarelli,
  • natka pietruszki lub koperek do posypania.

Przygotowanie:

  1. Kalafior pokrój nożem do chleba na grube plastry o grubości około 1,5-2 cm.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, paprykę, curry, zioła prowansalskie i czosnek.
  3. Posmaruj marynatą każdy plaster kalafiora, układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w temperaturze 190-200°C przez około 30 minut.
  5. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp kalafior tartą mozzarellą lub pokrojoną w plastry kulką mozzarelli.
  6. Zapiekaj przez kolejne 5 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
  7. Posyp steki z kalafiora natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem i podawaj.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska