Zamiast polewać masłem, kroję na plastry i smaruję marynatą. Genialny patent na kalafiora

Kalafior to warzywo, które często kojarzy się nam z mdłym smakiem i papkowatą konsystencją. Jednak wystarczy odrobina kreatywności, aby z tego niepozornego składnika wyczarować pyszne i efektowne danie. Jednym z takich przepisów jest stek z kalafiora, który podbił serca internautów na Instagramie.

Zamiast polewać masłem, kroję na plastry i smaruję marynatą. Genialny patent na kalafioraZamiast polewać masłem, kroję na plastry i smaruję marynatą. Genialny patent na kalafiora
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

Monika Wachowiak, znana influencerka, podzieliła się na Instagramie swoim autorskim przepisem na steki z kalafiora. To idealny sposób na to, aby wykorzystać to zdrowe warzywo w oryginalny i pyszny sposób. Grube plastry kalafiora są marynowane w aromatycznej mieszance oliwy, czosnku, ziół i przypraw, a następnie pieczone do złocista brązowego koloru. Dzięki temu kalafior nabiera orzechowego smaku i chrupiącej konsystencji, a do złudzenia przypomina soczyste steki mięsne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy powiedziałem rodzinie, na jakim spodzie robię pizzę, nie mogli w to uwierzyć. Teraz nie chcą jeść żadnej innej

Przepis na pyszne steki z kalafiora

Przygotowanie steków z kalafiora jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby cieszyć się pysznym i zdrowym obiadem lub kolacją. Steki z kalafiora można podawać z różnymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami, sałatką warzywną lub sosem tzatziki. Świetnie sprawdzą się również jako samodzielna przekąska lub przystawka.

Składniki:

  • 1 średni kalafior,
  • 30 ml oliwy z oliwek lub dobrego oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę,
  • 2-3 garście tartej mozzarelli lub 1 kulka mozzarelli,
  • natka pietruszki lub koperek do posypania.

Przygotowanie:

  1. Kalafior pokrój nożem do chleba na grube plastry o grubości około 1,5-2 cm.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, paprykę, curry, zioła prowansalskie i czosnek.
  3. Posmaruj marynatą każdy plaster kalafiora, układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w temperaturze 190-200°C przez około 30 minut.
  5. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp kalafior tartą mozzarellą lub pokrojoną w plastry kulką mozzarelli.
  6. Zapiekaj przez kolejne 5 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
  7. Posyp steki z kalafiora natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem i podawaj.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇