Nie masz czasu na gotowanie? Ten obiad zrobisz w 30 minut i to na jednej patelni

Wpadasz do domu i jesteś głodny jak wilk. Nie masz na nic siły. Marzysz tylko o ciepłym obiedzie. Z pewnością masz w domu kilka prostych składników, które umożliwią ci zrobienie pysznego, sycącego posiłku w kilka chwil.

Poznaj przepis na obiad, który przygotujesz w pół godziny.Poznaj przepis na obiad, który przygotujesz w pół godziny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Felix

Szkoła, praca, dzieci, dom, codzienne obowiązki. Doba zdaje się być zbyt krótka. W tygodniu nie ma czasu na gotowanie. Szukamy prostych i szybkich przepisów na obiad, który zadowoli domowników. Masz w domu reszki makaronu, kawałek kiełbasy i kilka warzyw, które zalegają na dnie lodówki? Wykorzystaj je do szybkiego obiadu, który zrobisz w mniej niż 15 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Zapiekanka makaronowa — przepis na prosty obiad

Nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanego obiadu? Chcesz cieszyć się smacznym posiłkiem, nie wkładając w niego za dużo wysiłku? Zapiekanka makaronowa to zawsze dobry pomysł. Rodzaj czy wielkość makaronu nie ma tu żadnego znaczenia. Możesz użyć płatów lasagne, penne, kokardek czy gwiazdek.

A sos? Wykorzystaj to, co masz już w kuchni. Nada się koncentrat pomidorowy, passata, pesto czy śmietana. Wyczarujesz z niej pyszny sos serowy w zaledwie kilka chwil. W zapiekance nie może zabraknąć warzyw. Wykorzystaj te, które masz już w lodówce czy zamrażarce.

Wszystkie składniki ułóż warstwami i połóż na nie makaron. Na koniec posyp całość serem, a po kilkunastu minutach będziesz cieszyć się pysznym obiadem. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 15 minut. Przedstawiamy sprawdzony przepis na zapiekankę makaronową, którą można modyfikować w dowolny sposób.

Zapiekanka makaronowa — przepis

Składniki:

  • 250 g ugotowanego makaronu,
  • pęto kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • kawałek czerwonej papryki,
  • 100 g startego sera,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: cukinia, bakłażan, passata pomidorowa, śmietana.

Przygotowanie:

  1. Ugotowany makaron ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.
  2. Cebulę obierz z łupin i pokrój ją na małe kawałki. Podsmaż ją na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodaj do niej pokrojoną paprykę i kiełbasę.
  3. Gotową mieszankę przesyp do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C., grzanie góra-dół.
  4. Ser zetrzyj na tarce i połącz go z rozbełtanym jajkiem. Połóż go na wierzch zapiekanki.
  5. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz całość przez 20-25 minut. Obiad gotowy!
  6. Podawaj z keczupem, sosem czosnkowym lub innym, ulubionym sosem. Zapiekanka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz zabrać ją ze sobą do szkoły czy pracy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości