Nie masz czasu na gotowanie? Ten obiad zrobisz w 30 minut i to na jednej patelni
Wpadasz do domu i jesteś głodny jak wilk. Nie masz na nic siły. Marzysz tylko o ciepłym obiedzie. Z pewnością masz w domu kilka prostych składników, które umożliwią ci zrobienie pysznego, sycącego posiłku w kilka chwil.
05.05.2024 17:28
Szkoła, praca, dzieci, dom, codzienne obowiązki. Doba zdaje się być zbyt krótka. W tygodniu nie ma czasu na gotowanie. Szukamy prostych i szybkich przepisów na obiad, który zadowoli domowników. Masz w domu reszki makaronu, kawałek kiełbasy i kilka warzyw, które zalegają na dnie lodówki? Wykorzystaj je do szybkiego obiadu, który zrobisz w mniej niż 15 minut.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa — przepis na prosty obiad
Nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanego obiadu? Chcesz cieszyć się smacznym posiłkiem, nie wkładając w niego za dużo wysiłku? Zapiekanka makaronowa to zawsze dobry pomysł. Rodzaj czy wielkość makaronu nie ma tu żadnego znaczenia. Możesz użyć płatów lasagne, penne, kokardek czy gwiazdek.
A sos? Wykorzystaj to, co masz już w kuchni. Nada się koncentrat pomidorowy, passata, pesto czy śmietana. Wyczarujesz z niej pyszny sos serowy w zaledwie kilka chwil. W zapiekance nie może zabraknąć warzyw. Wykorzystaj te, które masz już w lodówce czy zamrażarce.
Wszystkie składniki ułóż warstwami i połóż na nie makaron. Na koniec posyp całość serem, a po kilkunastu minutach będziesz cieszyć się pysznym obiadem. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 15 minut. Przedstawiamy sprawdzony przepis na zapiekankę makaronową, którą można modyfikować w dowolny sposób.
Zapiekanka makaronowa — przepis
Składniki:
- 250 g ugotowanego makaronu,
- pęto kiełbasy,
- 2 cebule,
- kawałek czerwonej papryki,
- 100 g startego sera,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie: cukinia, bakłażan, passata pomidorowa, śmietana.
Przygotowanie:
- Ugotowany makaron ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.
- Cebulę obierz z łupin i pokrój ją na małe kawałki. Podsmaż ją na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodaj do niej pokrojoną paprykę i kiełbasę.
- Gotową mieszankę przesyp do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C., grzanie góra-dół.
- Ser zetrzyj na tarce i połącz go z rozbełtanym jajkiem. Połóż go na wierzch zapiekanki.
- Wstaw naczynie do piekarnika i piecz całość przez 20-25 minut. Obiad gotowy!
- Podawaj z keczupem, sosem czosnkowym lub innym, ulubionym sosem. Zapiekanka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz zabrać ją ze sobą do szkoły czy pracy.