Wilgotne i mocno czekoladowe, ale z nietypowym dodatkiem. Takiej wariacji brownie nie znałeś
Czekoladowe, intensywne, słodkie - takie jest brownie w swojej standardowej odsłonie. Ale gdyby tak trochę poeksperymentować i dodać nieco słonej nuty? Jeśli lubisz nowoczesne wersje klasycznych potraw, powinieneś spróbować brownie z soloną czekoladą, masłem orzechowym oraz tahini - całość w wersji wege.
08.05.2024 | aktual.: 08.05.2024 12:07
Czy kiedykolwiek widzieliście bardziej psychodeliczne i magiczne brownie? Ale to ciasto nie tylko nieziemsko wygląda, ale tak też smakuje. To pobudzające zmysły połączenie słodkiej czekolady z solą morską, a do tego nuty smakowe, których próżno można szukać w klasycznym brownie.
Zobacz także
Uwaga, bo gdy raz spróbujesz tę wersję, możesz już nie chcieć sięgać po inną. Tym bardziej, że wykonanie tego deseru jest banalnie proste, dzięki czemu nawet początkująca osoba jest w stanie oczarować domowników tym wyjątkowym wypiekiem w wersji wege.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brownie z soloną czekoladą, masłem orzechowym i tahini
Składniki:
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 170 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli morskiej plus odrobina do dekoracji
- 320 g kawałeczków czekolady deserowej lub gorzkiej
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 230 g mleka owsianego lub innego zamiennika mleka
- 120 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g gładkiego masła orzechowego
- 25 g tahini
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C (termoobieg: 18 st. °C, gazowy: 6). Wyłóż formę (23 cm x 23 cm) papierem do pieczenia.
2. W niewielkiej misce wymieszaj mielone siemię lniane z 3 łyżkami wody. Odstaw na 5–10 minut, aż zgęstnieje i nabierze konsystencji galaretki.
3. W dużej misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i sól, wymieszaj ponownie.
Zobacz także
4. Umieść żaroodporną miskę na rondlu z wrzątkiem tak, aby jej spód nie dotykał wody. Odmierz i odłóż 100 g czekolady. Z pozostałej porcji rozpuść 2/3 w stojącej na rondlu misce, często mieszając. Gdy czekolada się roztopi, dodaj pozostawioną 1/3 porcji oraz pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zdejmij z ognia i mieszaj do uzyskania jedwabiście gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia na 5 minut.
5. Dodaj roztopioną czekoladę, mleko owsiane, masło, namoczone siemię lniane i ekstrakt z wanilii do suchych składników, dokładnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej formy do pieczenia. Delikatnie postukaj formą o blat, aby uwolnić uwięzione pęcherzyki powietrza.
6. Piecz 25 minut, wierzch ciasta powinien być lekko popękany i suchy, a wnętrze – lekko wilgotne i kleiste. Wyjmij z piekarnika i odstaw (w formie) do całkowitego wystudzenia.
7. Umieść żaroodporną miskę na rondlu z wrzątkiem tak, aby spód miski nie dotykał wody. Rozpuść 2/3 odłożonej porcji czekolady, ciągle mieszając. Gdy się roztopi, dodaj resztę czekolady, zdejmij z ognia i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia na 5 minut.
8. Polej brownie roztopioną czekoladą, udekoruj niewielkimi porcjami masła orzechowego i tahini. Nożem i wykałaczką ostrożnie rozsmaruj i wymieszaj masło oraz tahini, tworząc magiczne wzory. Wstaw brownies do lodówki na 45 minut.
9. Podawaj pokrojone, oprószone solą morską.
Tak przygotowane brownie możesz przechowywać do trzech dni w temperaturze pokojowej lub lub do siedmiu dni w lodówce.
Przepis pochodzi z książki Maxa la Manny "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"