Na widok tej zapiekanki rodzina chwyta za widelce. Niebo w gębie
Co wyróżnia tą zapiekankę, że robi takie wrażenie? Na wierzchu ma purée ziemniaczane, które tworzy delikatnie przypieczoną, chrupiącą warstwę. Pod spodem jest aromatyczne mięso z dodatkiem marchewki i cebuli. Trochę jak nasze klasyczne drugie danie, tylko zapieczone w jednej potrawie. Smakuje naprawdę wszystkim!
22.05.2024 16:17
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska, jest popularna w Wielkiej Brytanii i Irlandii. To dobry sposób na szybki i ekonomiczny obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego. Jej przygotowanie jest bardzo proste.
Chrupiąca warstwa
Bardziej popularne są zapiekanki, w których wykorzystywane są plasterki ziemniaków. W przypadku tej warzywa wymagają trochę więcej przygotowań. Trzeba je ugotować, a potem zrobić z nich purée. Jednak to właśnie decyduje o charakterze tej zapiekanki. Musi mieć ona zapieczoną, ziemniaczaną warstwę. Tradycyjnie do tego dania używa się mięsa wołowego, jednak można tu iść na ustępstwa i przygotować ją z wieprzowiny lub mięsa mieszanego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ważny dodatek
Co jeszcze jest ważne w tej zapiekance? Można ją posypać serem cheddar. Ten angielski ser zrobił niebywałą karierę i teraz można go kupić w każdym większym sklepie. To twardy ser, który wyróżnia często dość mocny kolor. Jego smak jest wyraźnie kremowy, z nutami słonymi i słodkimi. Da się go określić też jako pikantny, ale tu dużo zależy od jego rodzaju. Można kupić również łagodny cheddar. Jego dodatek świetnie uzupełnia smak tej zapiekanki. Jest świetna także następnego dnia, dobrze się odgrzewa.
Przepis na zapiekankę w brytyjskim stylu
Składniki:
- 450 g mielonej wołowiny,
- 300 ml bulionu wołowego,
- 1 średnia cebula, posiekana w drobną kostkę,
- 1 duża marchewka, pokrojona w małą kostkę,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki sosu worcestershire,
- listki świeżego tymianku lub suszony tymianek do smaku,
- 2 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Na purée:
- ok.1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 4 łyżki śmietany 18 proc.,
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- tartego sera cheddar do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzej olej i na średnim ogniu zeszklij cebulę razem z marchewką, mieszaj i podsmażaj ok. 5 minut.
- Dodaj mielone mięso i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy i smażyć przez minutę.
- Wlej gorący bulion, sos worcestershire i listki laurowe, a potem całość zagotuj. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut.
- Potem gotuj już bez pokrywki przez 7 - 10 minut, aż masa zgęstnieje. Dodaj tymianek, dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Masę mięsną warzywną przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną, mlekiem i masłem na gładką masę. Dopraw je solą i pieprzem.
- Tak przygotowane ziemniaki wyłóż na masę mięsno-warzywną. Całość posyp tartym serem cheddar.
- Zapiekankę piecz przez 25 minut w 180 stopniach C, a potem jeszcze 5 minut z funkcją grill, by wierzch się ładnie zarumienił.