Na widok tej zapiekanki rodzina chwyta za widelce. Niebo w gębie

Co wyróżnia tą zapiekankę, że robi takie wrażenie? Na wierzchu ma purée ziemniaczane, które tworzy delikatnie przypieczoną, chrupiącą warstwę. Pod spodem jest aromatyczne mięso z dodatkiem marchewki i cebuli. Trochę jak nasze klasyczne drugie danie, tylko zapieczone w jednej potrawie. Smakuje naprawdę wszystkim!

To danie jest popularne w Wielkiej Brytanii I Irlandii. To danie jest popularne w Wielkiej Brytanii I Irlandii.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska, jest popularna w Wielkiej Brytanii i Irlandii. To dobry sposób na szybki i ekonomiczny obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego. Jej przygotowanie jest bardzo proste.

Chrupiąca warstwa

Bardziej popularne są zapiekanki, w których wykorzystywane są plasterki ziemniaków. W przypadku tej warzywa wymagają trochę więcej przygotowań. Trzeba je ugotować, a potem zrobić z nich purée. Jednak to właśnie decyduje o charakterze tej zapiekanki. Musi mieć ona zapieczoną, ziemniaczaną warstwę. Tradycyjnie do tego dania używa się mięsa wołowego, jednak można tu iść na ustępstwa i przygotować ją z wieprzowiny lub mięsa mieszanego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Ważny dodatek

Co jeszcze jest ważne w tej zapiekance? Można ją posypać serem cheddar. Ten angielski ser zrobił niebywałą karierę i teraz można go kupić w każdym większym sklepie. To twardy ser, który wyróżnia często dość mocny kolor. Jego smak jest wyraźnie kremowy, z nutami słonymi i słodkimi. Da się go określić też jako pikantny, ale tu dużo zależy od jego rodzaju. Można kupić również łagodny cheddar. Jego dodatek świetnie uzupełnia smak tej zapiekanki. Jest świetna także następnego dnia, dobrze się odgrzewa.

Przepis na zapiekankę w brytyjskim stylu

Składniki:

  • 450 g mielonej wołowiny,
  • 300 ml bulionu wołowego,
  • 1 średnia cebula, posiekana w drobną kostkę,
  • 1 duża marchewka, pokrojona w małą kostkę,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki sosu worcestershire,
  • listki świeżego tymianku lub suszony tymianek do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku.

Na purée:

  • ok.1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 4 łyżki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tartego sera cheddar do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej i na średnim ogniu zeszklij cebulę razem z marchewką, mieszaj i podsmażaj ok. 5 minut.
  2. Dodaj mielone mięso i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy i smażyć przez minutę.
  3. Wlej gorący bulion, sos worcestershire i listki laurowe, a potem całość zagotuj. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut.
  4. Potem gotuj już bez pokrywki przez 7 - 10 minut, aż masa zgęstnieje. Dodaj tymianek, dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  5. Masę mięsną warzywną przełóż do naczynia żaroodpornego.
  6. Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną, mlekiem i masłem na gładką masę. Dopraw je solą i pieprzem.
  7. Tak przygotowane ziemniaki wyłóż na masę mięsno-warzywną. Całość posyp tartym serem cheddar.
  8. Zapiekankę piecz przez 25 minut w 180 stopniach C, a potem jeszcze 5 minut z funkcją grill, by wierzch się ładnie zarumienił.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀