Obtaczam w panierce i smażę. Na imprezach znika jako pierwsza

Mozzarella w panierce, znana też jako mozzarella stick to przekąska, która podbiła Tik Tok i Instagram. Restauracje podchwyciły ten trend, włączając je do swojego menu. Nie przepłacaj i przygotuj tę przekąskę w domu. Zajmie ci to mniej niż 10 minut.

Podaj na imprezie. Przekąska zniknie jako pierwsza.Podaj na imprezie. Przekąska zniknie jako pierwsza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JJAVA

Słodka, słona, wyczuwalnie mleczna. Roztopiona pod wpływem wysokiej temperatury ciągnie się w nieskończoność. O mozzarelli można mówić naprawdę długo. To jeden z najsłynniejszych włoskich przysmaków.

Wymyślono ją jeszcze w czasach starożytnych, a już w III wieku zaczęto produkować ją na większą skalę. Początkowo wytwarzano ją z myślą o najuboższych, jednak w szybkim czasie stała się tak popularna, że pokochali ją wszyscy Włosi. Masz w domu kawałek mozzarelli? Otocz ją w pysznej panierce i rozkoszuj się smakiem popularnych mozzarella sticks. Zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Mozzarella w panierce, czyli hit każdej imprezy

Organizacja imprezy wymaga odpowiednich przygotowań. Nie może zabraknąć muzyki czy dobrego jedzenia. Sprawdzą się proste sałatki, muffinki czy finger foody, czyli przekąski, które można wziąć do ręki. Zwykle przygotowujemy koreczki, roladki z tortilli czy parówki w cieście.

Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zaserwuj im mozzarellę w panierce, a przekąska zniknie ze stołu jako pierwsza. Zajmie ci to mniej niż 10 minut. Wystarczy, że pokroisz ser w długie paski i otoczysz go w jajku i bułce tartej, a na końcu usmażysz je na głębokim tłuszczu. Chrupiąca panierka doskonale komponuje się z łagodnym, ciągnącym się serem. To jedna z przekąsek, która nie potrzebuje wielu dodatków. Można posypać ją odrobiną soli albo podać ją z ulubionym sosem, np. tysiąca wysp czy remuladą.

Mozzarella w panierce — przepis

Składniki:

  • 400 g sera mozzarella,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • opcjonalnie: czosnek granulowany, panko.

Przygotowanie:

  1. Połóż ser na deskę i pokrój go w długie paski o grubości 3-4 cm.
  2. Wyciągnij miskę. Wbij do niej jajka, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszaj całość, a w tak przygotowanej mieszance zanurz ser.
  3. Po zanurzeniu sera w jajku otocz go w bułce tartej lub panierce panko. Panko nada przekąsce niesamowitej chrupkości. Kupisz ją w większości dużych marketów.
  4. Panierowany ser połóż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż go z każdej strony przez 1-2 minuty, aż panierka stanie się rumiana.
  5. Podawaj z ulubionym sosem lub ketchupem.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej