PrzepisPrzekąskiObtaczam w panierce i smażę. Na imprezach znika jako pierwsza

Obtaczam w panierce i smażę. Na imprezach znika jako pierwsza

Mozzarella w panierce, znana też jako mozzarella stick to przekąska, która podbiła Tik Tok i Instagram. Restauracje podchwyciły ten trend, włączając je do swojego menu. Nie przepłacaj i przygotuj tę przekąskę w domu. Zajmie ci to mniej niż 10 minut.

Podaj na imprezie. Przekąska zniknie jako pierwsza.
Podaj na imprezie. Przekąska zniknie jako pierwsza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JJAVA

17.05.2024 | aktual.: 17.05.2024 14:59

Słodka, słona, wyczuwalnie mleczna. Roztopiona pod wpływem wysokiej temperatury ciągnie się w nieskończoność. O mozzarelli można mówić naprawdę długo. To jeden z najsłynniejszych włoskich przysmaków.

Wymyślono ją jeszcze w czasach starożytnych, a już w III wieku zaczęto produkować ją na większą skalę. Początkowo wytwarzano ją z myślą o najuboższych, jednak w szybkim czasie stała się tak popularna, że pokochali ją wszyscy Włosi. Masz w domu kawałek mozzarelli? Otocz ją w pysznej panierce i rozkoszuj się smakiem popularnych mozzarella sticks. Zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mozzarella w panierce, czyli hit każdej imprezy

Organizacja imprezy wymaga odpowiednich przygotowań. Nie może zabraknąć muzyki czy dobrego jedzenia. Sprawdzą się proste sałatki, muffinki czy finger foody, czyli przekąski, które można wziąć do ręki. Zwykle przygotowujemy koreczki, roladki z tortilli czy parówki w cieście.

Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zaserwuj im mozzarellę w panierce, a przekąska zniknie ze stołu jako pierwsza. Zajmie ci to mniej niż 10 minut. Wystarczy, że pokroisz ser w długie paski i otoczysz go w jajku i bułce tartej, a na końcu usmażysz je na głębokim tłuszczu. Chrupiąca panierka doskonale komponuje się z łagodnym, ciągnącym się serem. To jedna z przekąsek, która nie potrzebuje wielu dodatków. Można posypać ją odrobiną soli albo podać ją z ulubionym sosem, np. tysiąca wysp czy remuladą.

Mozzarella w panierce — przepis

Składniki:

  • 400 g sera mozzarella,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • opcjonalnie: czosnek granulowany, panko.

Przygotowanie:

  1. Połóż ser na deskę i pokrój go w długie paski o grubości 3-4 cm.
  2. Wyciągnij miskę. Wbij do niej jajka, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszaj całość, a w tak przygotowanej mieszance zanurz ser.
  3. Po zanurzeniu sera w jajku otocz go w bułce tartej lub panierce panko. Panko nada przekąsce niesamowitej chrupkości. Kupisz ją w większości dużych marketów.
  4. Panierowany ser połóż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż go z każdej strony przez 1-2 minuty, aż panierka stanie się rumiana.
  5. Podawaj z ulubionym sosem lub ketchupem.


Wybrane dla Ciebie