PrzepisZapiekankiWrzucam łososia do szparagów i zapiekam. Takiego dania nie powstydziliby się w dobrej restauracji

Wrzucam łososia do szparagów i zapiekam. Takiego dania nie powstydziliby się w dobrej restauracji

Zapiekanka z łososiem i szparagami - Pyszności
Zapiekanka z łososiem i szparagami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.05.2024 10:00, aktualizacja: 09.05.2024 10:16

Sezon na szparagi, chociaż bardzo smaczny, jest też dość krótki. Warto więc wykorzystać w pełni ten czas i delektować się pysznymi warzywami pod różną postacią. Jednym z moich ostatnich odkryć jest prosta i pyszna zapiekanka ze szparagami i łososiem. Smakuje tak dobrze, że śmiało mogłaby być serwowana w dobrej restauracji.

Zapiekanka z łososiem i szparagami to idealna propozycja na wiosenne dni. Kiedy przygotowałam ją po raz pierwszy, zza stołu dobiegały tylko pełne zadowolenia pomruki. Delikatny łosoś w duecie ze świeżymi szparagami i aromatycznym kremowym sosem to połączenie, które z pewnością podbije Twoje kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i szparagami

Zapiekanka z chrupiącymi, zielonymi szparagami i łososiem to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację, którą zachwyci się cała twoja rodzina. To jeden z moich ulubionych przepisów ze szparagami i miła odskocznia od klasycznego makaronu czy szparagów z sosem holenderskim. Jest sycąco, pysznie i na dodatek prosto w przygotowaniu.

Zapiekanka z łososiem i szparagami - Pyszności
Zapiekanka z łososiem i szparagami - Pyszności© Getty Images | Vladislav Chusov

Jeśli chodzi o przyprawy, szparagi świetnie komponują się z gałką muszkatołową i ziołami, takimi jak bazylia, oregano czy tymianek. Możesz również dodać do sosu odrobinę białego wina, aby nadać mu jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów,
  • 100 ml mleka,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 czerwona cebula,
  • 5 ml oliwy z oliwek
  • 100 g parmezanu,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • 30 g bułki tartej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 25 g masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 800 g fileta z łososia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę tartą wymieszaj w misce z 25 g startego parmezanu oraz posiekaną natką pietruszki.
  2. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą i masłem. Wybierz patelnię, którą możesz włożyć do piekarnika.
  3. Podsmażaj warzywa, aż się delikatnie zarumienią.
  4. Następnie wlej śmietankę, mleko i dodaj pozostały parmezan. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż powstanie aksamitny sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką oraz ziołami.
  5. Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki i włóż do sosu. Jeśli patelnia jest za duża, podziel szparagi na pół.
  6. Następnie dodaj filety z łososia, skórą do dołu.
  7. Posyp całość przygotowaną bułką tartą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 14-16 minut, aż łosoś będzie gotowy, a bułka tarta się zarumieni.

Gotową zapiekankę podaj z ryżem, makaronem lub kaszą i ulubioną sałatką. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także