Wrzucam łososia do szparagów i zapiekam. Takiego dania nie powstydziliby się w dobrej restauracji
Sezon na szparagi, chociaż bardzo smaczny, jest też dość krótki. Warto więc wykorzystać w pełni ten czas i delektować się pysznymi warzywami pod różną postacią. Jednym z moich ostatnich odkryć jest prosta i pyszna zapiekanka ze szparagami i łososiem. Smakuje tak dobrze, że śmiało mogłaby być serwowana w dobrej restauracji.
09.05.2024 | aktual.: 09.05.2024 10:16
Zapiekanka z łososiem i szparagami to idealna propozycja na wiosenne dni. Kiedy przygotowałam ją po raz pierwszy, zza stołu dobiegały tylko pełne zadowolenia pomruki. Delikatny łosoś w duecie ze świeżymi szparagami i aromatycznym kremowym sosem to połączenie, które z pewnością podbije Twoje kubki smakowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z łososiem i szparagami
Zapiekanka z chrupiącymi, zielonymi szparagami i łososiem to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację, którą zachwyci się cała twoja rodzina. To jeden z moich ulubionych przepisów ze szparagami i miła odskocznia od klasycznego makaronu czy szparagów z sosem holenderskim. Jest sycąco, pysznie i na dodatek prosto w przygotowaniu.
Jeśli chodzi o przyprawy, szparagi świetnie komponują się z gałką muszkatołową i ziołami, takimi jak bazylia, oregano czy tymianek. Możesz również dodać do sosu odrobinę białego wina, aby nadać mu jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów,
- 100 ml mleka,
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 czerwona cebula,
- 5 ml oliwy z oliwek
- 100 g parmezanu,
- 2 gałązki natki pietruszki,
- 30 g bułki tartej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 25 g masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 800 g fileta z łososia,
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Bułkę tartą wymieszaj w misce z 25 g startego parmezanu oraz posiekaną natką pietruszki.
- Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą i masłem. Wybierz patelnię, którą możesz włożyć do piekarnika.
- Podsmażaj warzywa, aż się delikatnie zarumienią.
- Następnie wlej śmietankę, mleko i dodaj pozostały parmezan. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż powstanie aksamitny sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką oraz ziołami.
- Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki i włóż do sosu. Jeśli patelnia jest za duża, podziel szparagi na pół.
- Następnie dodaj filety z łososia, skórą do dołu.
- Posyp całość przygotowaną bułką tartą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 14-16 minut, aż łosoś będzie gotowy, a bułka tarta się zarumieni.
Gotową zapiekankę podaj z ryżem, makaronem lub kaszą i ulubioną sałatką. Smacznego!