Białe szparagi w sosie holenderskim według Roberta Makłowicza

Białe szparagi jedno z ulubionych warzyw Makłowicza, czeka na nie cały rok i ma na nie znakomity przepis. Jak robi szparagi słynny kucharz? Oto jego tajne sposoby.

Obrazek
Paulina

Jeśli chcemy cieszyć się smakiem tych sezonowych produktów ważne, by je dobrze obrać- podkreśla Robert Makłowicz. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i obieramy. Można użyć do tego obieraczki do warzyw lub specjalnego nożyka do szparagów. Ważne! Końcówki warzyw i obierki pozostawiamy do przygotowania aromatycznego bulionu.

Obrazek

Białe szparagi w sosie holenderskim - składniki

Potrzebujesz:

  • szparagi
  • sól (opcjonalnie)
  • cukier (opcjonalnie)

Sos holenderski:

  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • białe wytrawne wino
  • sól i biały pieprz do smaku

Jak najlepiej przyrządzić szparagi?

Istnieją różne sposoby przygotowywania tych warzyw. Możemy je ugotować, natomiast do tego będziemy potrzebować wysokiego naczynia. Takie naczynie pozwoli na to by główka szparagów, która gotuje się najszybciej, nie została zanurzona i nie uległa rozgotowaniu. Kucharz zdradza, że jego ulubionym sposobem przyrządzania tych warzyw jest na parze przez czas 20 minut.

Obrazek

Białe szparagi - z czym podawać?

Sos holenderski to właśnie ten dodatek rekomenduje Robert Makłowicz do białych szparagów. Przygotowanie idealnego sosu to kilka kroków. Na początek należy rozpuścić masło, a piane, która powstaje zebrać przy pomocy cedzaka. Kolejnym krokiem jest przygotowanie garnka z wodą i miski, w której przygotujemy sos. Rondel ustawiamy na palniku, a na nim miskę.

Obdzielamy żółtka od białek i umieszczamy je w misce. Żółtka ubijamy, dodając do nich wino. Kucharz zaleca użycia ,,chlustu'' białego, wytrawnego wina. Cały czas mieszając, przyprawiamy sos. Nie można dopuścić do tego, by jajka się ścięły. Gdy całość będzie już gęsta, powoli, wlewamy ciepłe masło. Nie przestając mieszać. Sos holenderski jest gotowy, gdy będzie dość gęsty, ale dalej lejący.

Obrazek

Szparagi i sos- to wszystko?

Otóż cytując autora tego dania:

Czegoś jeszcze nam trzeba-mianowicie kieliszeczka tego samego, co jest w sosie.To właśnie białe wino najlepiej komponuje się ze szparagami. Ułóż szparagi na talerzu i polej pysznym złotym sosem.Smacznego!
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy