Białe szparagi w sosie holenderskim według Roberta Makłowicza
26.05.2022 08:53, aktual.: 15.09.2023 12:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Białe szparagi jedno z ulubionych warzyw Makłowicza, czeka na nie cały rok i ma na nie znakomity przepis. Jak robi szparagi słynny kucharz? Oto jego tajne sposoby.
Jeśli chcemy cieszyć się smakiem tych sezonowych produktów ważne, by je dobrze obrać- podkreśla Robert Makłowicz. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i obieramy. Można użyć do tego obieraczki do warzyw lub specjalnego nożyka do szparagów. Ważne! Końcówki warzyw i obierki pozostawiamy do przygotowania aromatycznego bulionu.
Białe szparagi w sosie holenderskim - składniki
Potrzebujesz:
- szparagi
- sól (opcjonalnie)
- cukier (opcjonalnie)
Sos holenderski:
- 1 kostka masła
- 3 żółtka
- białe wytrawne wino
- sól i biały pieprz do smaku
Jak najlepiej przyrządzić szparagi?
Istnieją różne sposoby przygotowywania tych warzyw. Możemy je ugotować, natomiast do tego będziemy potrzebować wysokiego naczynia. Takie naczynie pozwoli na to by główka szparagów, która gotuje się najszybciej, nie została zanurzona i nie uległa rozgotowaniu. Kucharz zdradza, że jego ulubionym sposobem przyrządzania tych warzyw jest na parze przez czas 20 minut.
Białe szparagi - z czym podawać?
Sos holenderski to właśnie ten dodatek rekomenduje Robert Makłowicz do białych szparagów. Przygotowanie idealnego sosu to kilka kroków. Na początek należy rozpuścić masło, a piane, która powstaje zebrać przy pomocy cedzaka. Kolejnym krokiem jest przygotowanie garnka z wodą i miski, w której przygotujemy sos. Rondel ustawiamy na palniku, a na nim miskę.
Obdzielamy żółtka od białek i umieszczamy je w misce. Żółtka ubijamy, dodając do nich wino. Kucharz zaleca użycia ,,chlustu'' białego, wytrawnego wina. Cały czas mieszając, przyprawiamy sos. Nie można dopuścić do tego, by jajka się ścięły. Gdy całość będzie już gęsta, powoli, wlewamy ciepłe masło. Nie przestając mieszać. Sos holenderski jest gotowy, gdy będzie dość gęsty, ale dalej lejący.
Szparagi i sos- to wszystko?
Otóż cytując autora tego dania: