Białe szparagi w sosie holenderskim według Roberta Makłowicza

Białe szparagi jedno z ulubionych warzyw Makłowicza, czeka na nie cały rok i ma na nie znakomity przepis. Jak robi szparagi słynny kucharz? Oto jego tajne sposoby.

Obrazek
Paulina

Jeśli chcemy cieszyć się smakiem tych sezonowych produktów ważne, by je dobrze obrać- podkreśla Robert Makłowicz. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i obieramy. Można użyć do tego obieraczki do warzyw lub specjalnego nożyka do szparagów. Ważne! Końcówki warzyw i obierki pozostawiamy do przygotowania aromatycznego bulionu.

Obrazek

Białe szparagi w sosie holenderskim - składniki

Potrzebujesz:

  • szparagi
  • sól (opcjonalnie)
  • cukier (opcjonalnie)

Sos holenderski:

  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • białe wytrawne wino
  • sól i biały pieprz do smaku

Jak najlepiej przyrządzić szparagi?

Istnieją różne sposoby przygotowywania tych warzyw. Możemy je ugotować, natomiast do tego będziemy potrzebować wysokiego naczynia. Takie naczynie pozwoli na to by główka szparagów, która gotuje się najszybciej, nie została zanurzona i nie uległa rozgotowaniu. Kucharz zdradza, że jego ulubionym sposobem przyrządzania tych warzyw jest na parze przez czas 20 minut.

Obrazek

Białe szparagi - z czym podawać?

Sos holenderski to właśnie ten dodatek rekomenduje Robert Makłowicz do białych szparagów. Przygotowanie idealnego sosu to kilka kroków. Na początek należy rozpuścić masło, a piane, która powstaje zebrać przy pomocy cedzaka. Kolejnym krokiem jest przygotowanie garnka z wodą i miski, w której przygotujemy sos. Rondel ustawiamy na palniku, a na nim miskę.

Obdzielamy żółtka od białek i umieszczamy je w misce. Żółtka ubijamy, dodając do nich wino. Kucharz zaleca użycia ,,chlustu'' białego, wytrawnego wina. Cały czas mieszając, przyprawiamy sos. Nie można dopuścić do tego, by jajka się ścięły. Gdy całość będzie już gęsta, powoli, wlewamy ciepłe masło. Nie przestając mieszać. Sos holenderski jest gotowy, gdy będzie dość gęsty, ale dalej lejący.

Obrazek

Szparagi i sos- to wszystko?

Otóż cytując autora tego dania:

Czegoś jeszcze nam trzeba-mianowicie kieliszeczka tego samego, co jest w sosie.To właśnie białe wino najlepiej komponuje się ze szparagami. Ułóż szparagi na talerzu i polej pysznym złotym sosem.Smacznego!
Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy