Jak długo gotować fasolkę, by pozostała jędrna? Odpowiedź może wielu zaskoczyć

Sezon na fasolkę szparagową powoli się rozkręca. Nadaje się ona do bardzo wielu dań, ale często przyrządzamy ją najprościej, jak się tylko da. Chcemy nacieszyć się smakiem fasolki, więc serwujemy ją po prostu z wody. Tylko jak ugotować strączki, by pozostały jędrne i nie straciły wartości odżywczych?

Jak długo gotować fasolkę szparagową?Jak długo gotować fasolkę szparagową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kodbanker
Dorota Gepert

Planujesz kupić fasolkę na weekend? Na straganie wybieraj strączki w intensywnym kolorze i bez widocznych nasionek czy plam. Nie powinny być też przesuszone. Jędrne strączki to już połowa sukcesu.

Fasolka szparagowa i jej właściwości

Sezon na fasolkę szparagową warto zacząć jak najszybciej. Nie jest on wcale taki długi, a to naprawdę cenne warzywo. Przede wszystkim chodzi o białko. Strączki zawierają go dużo, podobnie jak kwasu foliowego i witamin. Do tego fasolka szparagowa ma niewiele kalorii i sporo błonnika, więc jest idealna do lekkich posiłków, a zwłaszcza sałatek. Gdy nie dodamy do niej kalorycznych dodatków, można powiedzieć, że sprzyja odchudzaniu. Takim daniem na pewno jest fasolka z wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Jak długo gotować fasolkę?

Zanim fasolka znajdzie się w garnku, trzeba ją przygotować. Zacznij od odcinania końcówek i wypłukania strączków. Potem zalej je zimną wodą. Do wody warto dodać sól i cukier, wtedy smak fasolki będzie zbilansowany. A jak długo gotować fasolkę? Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Żółtą fasolkę gotuje się od 5 do 12 minut, zaś zieloną od 10 do 20 minut, od chwili zagotowania.

Im młodsza fasolka, tym gotowa jest szybciej. Dlatego po prostu trzeba ją kontrolować. Podjadana wprost z garnka jest najlepsza. Do dobrze ugotowanej fasolki nie trzeba wiele dodatków. Smakuje po prostu z masłem i bułką tartą czy po schłodzeniu w sałatkach, bo świetnie pasuje do innych sezonowych warzyw.

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo