Jak długo gotować fasolkę, by pozostała jędrna? Odpowiedź może wielu zaskoczyć

Sezon na fasolkę szparagową powoli się rozkręca. Nadaje się ona do bardzo wielu dań, ale często przyrządzamy ją najprościej, jak się tylko da. Chcemy nacieszyć się smakiem fasolki, więc serwujemy ją po prostu z wody. Tylko jak ugotować strączki, by pozostały jędrne i nie straciły wartości odżywczych?

Jak długo gotować fasolkę szparagową?Jak długo gotować fasolkę szparagową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kodbanker
Dorota Gepert

Planujesz kupić fasolkę na weekend? Na straganie wybieraj strączki w intensywnym kolorze i bez widocznych nasionek czy plam. Nie powinny być też przesuszone. Jędrne strączki to już połowa sukcesu.

Fasolka szparagowa i jej właściwości

Sezon na fasolkę szparagową warto zacząć jak najszybciej. Nie jest on wcale taki długi, a to naprawdę cenne warzywo. Przede wszystkim chodzi o białko. Strączki zawierają go dużo, podobnie jak kwasu foliowego i witamin. Do tego fasolka szparagowa ma niewiele kalorii i sporo błonnika, więc jest idealna do lekkich posiłków, a zwłaszcza sałatek. Gdy nie dodamy do niej kalorycznych dodatków, można powiedzieć, że sprzyja odchudzaniu. Takim daniem na pewno jest fasolka z wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Jak długo gotować fasolkę?

Zanim fasolka znajdzie się w garnku, trzeba ją przygotować. Zacznij od odcinania końcówek i wypłukania strączków. Potem zalej je zimną wodą. Do wody warto dodać sól i cukier, wtedy smak fasolki będzie zbilansowany. A jak długo gotować fasolkę? Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Żółtą fasolkę gotuje się od 5 do 12 minut, zaś zieloną od 10 do 20 minut, od chwili zagotowania.

Im młodsza fasolka, tym gotowa jest szybciej. Dlatego po prostu trzeba ją kontrolować. Podjadana wprost z garnka jest najlepsza. Do dobrze ugotowanej fasolki nie trzeba wiele dodatków. Smakuje po prostu z masłem i bułką tartą czy po schłodzeniu w sałatkach, bo świetnie pasuje do innych sezonowych warzyw.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza