Paprykę upycham w słoiki i dodaję zalewę. Tak smaczna, że wyjadam prosto ze słoika

Letnie miesiące to czas, kiedy nie tylko cieszymy się słońcem i ciepłem, ale również przygotowujemy zapasy na zimę. Korzystając z urodzaju przydomowego ogródka, działki czy też bogatej oferty lokalnych ryneczków, warto poświęcić trochę czasu na zrobienie weków. Wśród ogórków kiszonych i dżemów nie może zabraknąć również słoiczków z papryką.

Papryka konserwowa - PysznościPapryka konserwowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dusiowa
Ewa Malinowska

Papryka konserwowa w mojej spiżarni jest od wielu lat. Robiła ją moja mama i babcia, a teraz i ja dołączam kilka słoików do smacznej kolekcji. Jej słodko-kwaśny smak oraz chrupiąca konsystencja sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do obiadu, kanapek, sałatek czy po prostu smaczną przekąską. Domowa papryka konserwowa jest znacznie smaczniejsza niż sklepowa, a przygotowanie takich słoików to naprawdę prosta sprawa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwowano ją na wigilię i po pracy na polu. Jurorzy docenili ją w konkursie

Papryka konserwowa do słoika - prosty przepis

Papryka konserwowa to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Gdy tylko wyciągnę słoik ze spiżarni, pojawiają się chętni na degustację. Zamykanie warzyw w słoikach to najlepszy sposób na zachowanie lata. Chociaż zimą większość można kupić w dużych supermarketach, to smak często pozostawia wiele do życzenia. Gotowce ze słoików to również nie jest to samo, co domowe przetwory. Wystarczy jednak dobry przepis na paprykę konserwową do słoika i wszyscy będą zachwyceni.

Sierpień i wrzesień to sezon na paprykę. Właśnie wtedy smakuje najlepiej i przy tym kosztuje najmniej. To idealny czas na zaplanowanie domowych przetworów.

Składniki:

  • 3 kg papryki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kilka liści laurowych,
  • 2-3 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 5-6 łyżek oleju
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3-4 łyżeczki gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w dowolne kawałki. Posól i odstaw na 2-3 godziny, aby puściła sok.
  2. Odciśniętą paprykę ułóż w czystych i wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodaj po kilka ziaren ziela angielskiego, liściu laurowym, kilka ziaren pieprzu, obrane ząbki czosnku i po łyżeczce gorczycy.
  3. W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą i octem. Pod koniec gotowania dodaj olej.
  4. Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach. Zakręć słoiki mocno.
  5. Umieść zakręcone słoiki w garnku z wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 ich wysokości i nie dotykać zakrętki. Gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania.
  6. Po pasteryzacji wyjmij słoiki i pozostaw do ostygnięcia do góry nogami. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Papryka konserwowa jest już gotowa. W spiżarni spędzić może naprawdę długie miesiące. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej