Paprykę upycham w słoiki i dodaję zalewę. Tak smaczna, że wyjadam prosto ze słoika

Letnie miesiące to czas, kiedy nie tylko cieszymy się słońcem i ciepłem, ale również przygotowujemy zapasy na zimę. Korzystając z urodzaju przydomowego ogródka, działki czy też bogatej oferty lokalnych ryneczków, warto poświęcić trochę czasu na zrobienie weków. Wśród ogórków kiszonych i dżemów nie może zabraknąć również słoiczków z papryką.

Papryka konserwowa - PysznościPapryka konserwowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dusiowa
Ewa Malinowska

Papryka konserwowa w mojej spiżarni jest od wielu lat. Robiła ją moja mama i babcia, a teraz i ja dołączam kilka słoików do smacznej kolekcji. Jej słodko-kwaśny smak oraz chrupiąca konsystencja sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do obiadu, kanapek, sałatek czy po prostu smaczną przekąską. Domowa papryka konserwowa jest znacznie smaczniejsza niż sklepowa, a przygotowanie takich słoików to naprawdę prosta sprawa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwowano ją na wigilię i po pracy na polu. Jurorzy docenili ją w konkursie

Papryka konserwowa do słoika - prosty przepis

Papryka konserwowa to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Gdy tylko wyciągnę słoik ze spiżarni, pojawiają się chętni na degustację. Zamykanie warzyw w słoikach to najlepszy sposób na zachowanie lata. Chociaż zimą większość można kupić w dużych supermarketach, to smak często pozostawia wiele do życzenia. Gotowce ze słoików to również nie jest to samo, co domowe przetwory. Wystarczy jednak dobry przepis na paprykę konserwową do słoika i wszyscy będą zachwyceni.

Sierpień i wrzesień to sezon na paprykę. Właśnie wtedy smakuje najlepiej i przy tym kosztuje najmniej. To idealny czas na zaplanowanie domowych przetworów.

Składniki:

  • 3 kg papryki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kilka liści laurowych,
  • 2-3 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 5-6 łyżek oleju
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3-4 łyżeczki gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w dowolne kawałki. Posól i odstaw na 2-3 godziny, aby puściła sok.
  2. Odciśniętą paprykę ułóż w czystych i wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodaj po kilka ziaren ziela angielskiego, liściu laurowym, kilka ziaren pieprzu, obrane ząbki czosnku i po łyżeczce gorczycy.
  3. W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą i octem. Pod koniec gotowania dodaj olej.
  4. Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach. Zakręć słoiki mocno.
  5. Umieść zakręcone słoiki w garnku z wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 ich wysokości i nie dotykać zakrętki. Gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania.
  6. Po pasteryzacji wyjmij słoiki i pozostaw do ostygnięcia do góry nogami. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Papryka konserwowa jest już gotowa. W spiżarni spędzić może naprawdę długie miesiące. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇