PrzepisPrzekąskiPaprykę upycham w słoiki i dodaję zalewę. Tak smaczna, że wyjadam prosto ze słoika

Paprykę upycham w słoiki i dodaję zalewę. Tak smaczna, że wyjadam prosto ze słoika

Papryka konserwowa - Pyszności
Papryka konserwowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dusiowa

28.07.2024 08:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Letnie miesiące to czas, kiedy nie tylko cieszymy się słońcem i ciepłem, ale również przygotowujemy zapasy na zimę. Korzystając z urodzaju przydomowego ogródka, działki czy też bogatej oferty lokalnych ryneczków, warto poświęcić trochę czasu na zrobienie weków. Wśród ogórków kiszonych i dżemów nie może zabraknąć również słoiczków z papryką.

Papryka konserwowa w mojej spiżarni jest od wielu lat. Robiła ją moja mama i babcia, a teraz i ja dołączam kilka słoików do smacznej kolekcji. Jej słodko-kwaśny smak oraz chrupiąca konsystencja sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do obiadu, kanapek, sałatek czy po prostu smaczną przekąską. Domowa papryka konserwowa jest znacznie smaczniejsza niż sklepowa, a przygotowanie takich słoików to naprawdę prosta sprawa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Papryka konserwowa do słoika - prosty przepis

Papryka konserwowa to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Gdy tylko wyciągnę słoik ze spiżarni, pojawiają się chętni na degustację. Zamykanie warzyw w słoikach to najlepszy sposób na zachowanie lata. Chociaż zimą większość można kupić w dużych supermarketach, to smak często pozostawia wiele do życzenia. Gotowce ze słoików to również nie jest to samo, co domowe przetwory. Wystarczy jednak dobry przepis na paprykę konserwową do słoika i wszyscy będą zachwyceni.

Sierpień i wrzesień to sezon na paprykę. Właśnie wtedy smakuje najlepiej i przy tym kosztuje najmniej. To idealny czas na zaplanowanie domowych przetworów.

Składniki:

  • 3 kg papryki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kilka liści laurowych,
  • 2-3 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 5-6 łyżek oleju
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3-4 łyżeczki gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w dowolne kawałki. Posól i odstaw na 2-3 godziny, aby puściła sok.
  2. Odciśniętą paprykę ułóż w czystych i wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodaj po kilka ziaren ziela angielskiego, liściu laurowym, kilka ziaren pieprzu, obrane ząbki czosnku i po łyżeczce gorczycy.
  3. W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą i octem. Pod koniec gotowania dodaj olej.
  4. Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach. Zakręć słoiki mocno.
  5. Umieść zakręcone słoiki w garnku z wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 ich wysokości i nie dotykać zakrętki. Gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania.
  6. Po pasteryzacji wyjmij słoiki i pozostaw do ostygnięcia do góry nogami. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Papryka konserwowa jest już gotowa. W spiżarni spędzić może naprawdę długie miesiące. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także