Paprykę upycham w słoiki i dodaję zalewę. Tak smaczna, że wyjadam prosto ze słoika
28.07.2024 08:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Letnie miesiące to czas, kiedy nie tylko cieszymy się słońcem i ciepłem, ale również przygotowujemy zapasy na zimę. Korzystając z urodzaju przydomowego ogródka, działki czy też bogatej oferty lokalnych ryneczków, warto poświęcić trochę czasu na zrobienie weków. Wśród ogórków kiszonych i dżemów nie może zabraknąć również słoiczków z papryką.
Papryka konserwowa w mojej spiżarni jest od wielu lat. Robiła ją moja mama i babcia, a teraz i ja dołączam kilka słoików do smacznej kolekcji. Jej słodko-kwaśny smak oraz chrupiąca konsystencja sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do obiadu, kanapek, sałatek czy po prostu smaczną przekąską. Domowa papryka konserwowa jest znacznie smaczniejsza niż sklepowa, a przygotowanie takich słoików to naprawdę prosta sprawa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Papryka konserwowa do słoika - prosty przepis
Papryka konserwowa to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Gdy tylko wyciągnę słoik ze spiżarni, pojawiają się chętni na degustację. Zamykanie warzyw w słoikach to najlepszy sposób na zachowanie lata. Chociaż zimą większość można kupić w dużych supermarketach, to smak często pozostawia wiele do życzenia. Gotowce ze słoików to również nie jest to samo, co domowe przetwory. Wystarczy jednak dobry przepis na paprykę konserwową do słoika i wszyscy będą zachwyceni.
Sierpień i wrzesień to sezon na paprykę. Właśnie wtedy smakuje najlepiej i przy tym kosztuje najmniej. To idealny czas na zaplanowanie domowych przetworów.
Składniki:
- 3 kg papryki,
- kilka ząbków czosnku,
- kilka liści laurowych,
- 2-3 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego,
- 5 szklanek wody,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
- 1 szklanka octu 10 proc.,
- 5-6 łyżek oleju
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 3-4 łyżeczki gorczycy.
Przygotowanie:
- Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w dowolne kawałki. Posól i odstaw na 2-3 godziny, aby puściła sok.
- Odciśniętą paprykę ułóż w czystych i wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodaj po kilka ziaren ziela angielskiego, liściu laurowym, kilka ziaren pieprzu, obrane ząbki czosnku i po łyżeczce gorczycy.
- W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą i octem. Pod koniec gotowania dodaj olej.
- Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach. Zakręć słoiki mocno.
- Umieść zakręcone słoiki w garnku z wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 ich wysokości i nie dotykać zakrętki. Gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania.
- Po pasteryzacji wyjmij słoiki i pozostaw do ostygnięcia do góry nogami. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Papryka konserwowa jest już gotowa. W spiżarni spędzić może naprawdę długie miesiące. Smacznego!