WAŻNE
TERAZ

Zaskakująca zapowiedź Trumpa. Nowe cła na UE

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Pierwszym skojarzeniem z przetworami z ogórków są oczywiście kiszone, korniszony i małosolne. Czasem pojawiają się krokodyli lub ogórki papieskie. Ja stawiam jednak na coś zupełnie innego - pyszną zalewę w chińskim stylu.

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągłoOgórki w zalewie chińskiej
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Te ogórki smakują tak dobrze, że wyjadam je prosto ze słoika. Są chrupiące, zaskakujące w smaku i przede wszystkim przepyszne. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy też pyszne urozmaicenie burgerów. Ten przepis na ogórki do słoika to must have w domowym przepiśniku.

Ogórki bez pasteryzacji

Chrupiące ogórki zachwycają intensywnym smakiem i aromatem, a nuta pikanterii przyjemnie łaskocze kubki smakowe. Przygotowanie jest bardzo proste i nie trzeba pasteryzować słoików. Dodatek oleju tworzy ochronną warstwę na powierzchni, uniemożliwiając rozwój drobnoustrojów. Dzięki temu ogórki w zalewie chińskiej nie wymagają pasteryzowania, dzięki czemu oszczędza się czas w kuchni.

Ogórki w zalewie chińskiej - prosty przepis na domowe przetwory

Prostota z nutą zaskoczenia w jednym - ten przepis na ogórki szybko zjedna sobie fanów. Jest tylko jedno małe wyzwanie. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż warzywa złapią smak marynaty i przypraw. Z podanych proporcji wyjdą ok. 4 słoiki o objętości 500 ml.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Składniki:

Zalewa:

  • 1 szklanki wody,
  • 1 szklanki octu spirytusowego,
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego,
  • 120 g cukru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka pokruszonego chili.

Pozostałe składniki:

  • 1.2 kg ogórków gruntowych,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżeczki sezamu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ogórki gruntowe dokładnie myję i kroję w plastry. Można zrobić to przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie. Plastry nie powinny być za grube.

Krok 2. Pokrojone ogórki przekładam na sitko i umieszczam nad miską. Dodaję posiekaną cebulę i posypuję całość łyżką soli. Mieszam i odstawiam, aby puścił wodę.

Ogórki
Ogórki © Pyszności

Krok 3. Przechodzę do zalewy. Do rondelka wlewam wodę, dodaję ocet, olej roślinny oraz cukier. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszone płatki chilli i mieszam. Doprowadzam do wrzenia.

Zalewa do ogórków
Zalewa do ogórków © Pyszności

Krok 4. Do wyparzonego, osuszonego słoika wrzucam liść laurowy, ziele angielskie oraz kolorowy pieprz. Wkładam pokrojone ogórki, wsypuję sezam i zalewam przygotowaną zalewą. Dobrze zakręcam słoik.

Ogórki w zalewie chińskiej
Ogórki w zalewie chińskiej © Pyszności

Krok 5. Słoiki odstawiam w zacienione, chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie są już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Ogórki w zalewie chińskiej
Ogórki w zalewie chińskiej © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie