W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Pierwszym skojarzeniem z przetworami z ogórków są oczywiście kiszone, korniszony i małosolne. Czasem pojawiają się krokodyli lub ogórki papieskie. Ja stawiam jednak na coś zupełnie innego - pyszną zalewę w chińskim stylu.

Ogórki w zalewie chińskiejOgórki w zalewie chińskiej
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Te ogórki smakują tak dobrze, że wyjadam je prosto ze słoika. Są chrupiące, zaskakujące w smaku i przede wszystkim przepyszne. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy też pyszne urozmaicenie burgerów. Ten przepis na ogórki do słoika to must have w domowym przepiśniku.

Ogórki bez pasteryzacji

Chrupiące ogórki zachwycają intensywnym smakiem i aromatem, a nuta pikanterii przyjemnie łaskocze kubki smakowe. Przygotowanie jest bardzo proste i nie trzeba pasteryzować słoików. Dodatek oleju tworzy ochronną warstwę na powierzchni, uniemożliwiając rozwój drobnoustrojów. Dzięki temu ogórki w zalewie chińskiej nie wymagają pasteryzowania, dzięki czemu oszczędza się czas w kuchni.

Ogórki w zalewie chińskiej - prosty przepis na domowe przetwory

Prostota z nutą zaskoczenia w jednym - ten przepis na ogórki szybko zjedna sobie fanów. Jest tylko jedno małe wyzwanie. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż warzywa złapią smak marynaty i przypraw. Z podanych proporcji wyjdą ok. 4 słoiki o objętości 500 ml.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Składniki:

Zalewa:

  • 1 szklanki wody,
  • 1 szklanki octu spirytusowego,
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego,
  • 120 g cukru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka pokruszonego chili.

Pozostałe składniki:

  • 1.2 kg ogórków gruntowych,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżeczki sezamu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ogórki gruntowe dokładnie myję i kroję w plastry. Można zrobić to przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie. Plastry nie powinny być za grube.

Krok 2. Pokrojone ogórki przekładam na sitko i umieszczam nad miską. Dodaję posiekaną cebulę i posypuję całość łyżką soli. Mieszam i odstawiam, aby puścił wodę.

Ogórki
Ogórki © Pyszności

Krok 3. Przechodzę do zalewy. Do rondelka wlewam wodę, dodaję ocet, olej roślinny oraz cukier. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszone płatki chilli i mieszam. Doprowadzam do wrzenia.

Zalewa do ogórków
Zalewa do ogórków © Pyszności

Krok 4. Do wyparzonego, osuszonego słoika wrzucam liść laurowy, ziele angielskie oraz kolorowy pieprz. Wkładam pokrojone ogórki, wsypuję sezam i zalewam przygotowaną zalewą. Dobrze zakręcam słoik.

Ogórki w zalewie chińskiej
Ogórki w zalewie chińskiej © Pyszności

Krok 5. Słoiki odstawiam w zacienione, chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie są już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Ogórki w zalewie chińskiej
Ogórki w zalewie chińskiej © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo