W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Pierwszym skojarzeniem z przetworami z ogórków są oczywiście kiszone, korniszony i małosolne. Czasem pojawiają się krokodyli lub ogórki papieskie. Ja stawiam jednak na coś zupełnie innego - pyszną zalewę w chińskim stylu.

Ogórki w zalewie chińskiejOgórki w zalewie chińskiej
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Te ogórki smakują tak dobrze, że wyjadam je prosto ze słoika. Są chrupiące, zaskakujące w smaku i przede wszystkim przepyszne. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy też pyszne urozmaicenie burgerów. Ten przepis na ogórki do słoika to must have w domowym przepiśniku.

Ogórki bez pasteryzacji

Chrupiące ogórki zachwycają intensywnym smakiem i aromatem, a nuta pikanterii przyjemnie łaskocze kubki smakowe. Przygotowanie jest bardzo proste i nie trzeba pasteryzować słoików. Dodatek oleju tworzy ochronną warstwę na powierzchni, uniemożliwiając rozwój drobnoustrojów. Dzięki temu ogórki w zalewie chińskiej nie wymagają pasteryzowania, dzięki czemu oszczędza się czas w kuchni.

Ogórki w zalewie chińskiej - prosty przepis na domowe przetwory

Prostota z nutą zaskoczenia w jednym - ten przepis na ogórki szybko zjedna sobie fanów. Jest tylko jedno małe wyzwanie. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż warzywa złapią smak marynaty i przypraw. Z podanych proporcji wyjdą ok. 4 słoiki o objętości 500 ml.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Składniki:

Zalewa:

  • 1 szklanki wody,
  • 1 szklanki octu spirytusowego,
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego,
  • 120 g cukru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka pokruszonego chili.

Pozostałe składniki:

  • 1.2 kg ogórków gruntowych,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżeczki sezamu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ogórki gruntowe dokładnie myję i kroję w plastry. Można zrobić to przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie. Plastry nie powinny być za grube.

Krok 2. Pokrojone ogórki przekładam na sitko i umieszczam nad miską. Dodaję posiekaną cebulę i posypuję całość łyżką soli. Mieszam i odstawiam, aby puścił wodę.

Ogórki
Ogórki © Pyszności

Krok 3. Przechodzę do zalewy. Do rondelka wlewam wodę, dodaję ocet, olej roślinny oraz cukier. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszone płatki chilli i mieszam. Doprowadzam do wrzenia.

Zalewa do ogórków
Zalewa do ogórków © Pyszności

Krok 4. Do wyparzonego, osuszonego słoika wrzucam liść laurowy, ziele angielskie oraz kolorowy pieprz. Wkładam pokrojone ogórki, wsypuję sezam i zalewam przygotowaną zalewą. Dobrze zakręcam słoik.

Ogórki w zalewie chińskiej
Ogórki w zalewie chińskiej © Pyszności

Krok 5. Słoiki odstawiam w zacienione, chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie są już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Ogórki w zalewie chińskiej
Ogórki w zalewie chińskiej © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀