Nie kiszone i nie w curry. Hitem wśród przetworów są ogórki po warszawsku
Ogórki po warszawsku to obowiązkowy element spiżarnianego krajobrazu. Nie sposób oprzeć się tej chrupiącej przekąsce. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, baza koreczków czy składnik sałatki. Najlepiej jednak smakują jedzone prosto ze słoika.
07.07.2024 14:47
Ogórki po warszawsku są ciekawą wariacją na temat klasycznych ogórków konserwowych. Ich przygotowanie nie przysporzy nikomu problemów, za to za ten efekt będziecie dziękować sobie całą zimę. Ogórki po warszawsku muszą pojawić się na twojej spiżarnianej półce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować dobre ogórki po warszawsku?
Czym są ogórki po warszawsku? Tak naprawdę mowa tutaj o ogórkach konserwowych w klasycznej zalewie z dodatkiem marchewki. Przygotowanie ogórków po warszawsku nie różni się więc znacząco w porównaniu z innymi tego typu przetworami.
Do ogórków po warszawsku warto dodać kilka kawałków białej cebuli. Dzięki temu składnikowi nabiorą one bardziej wyrazistego smaku. Reszta dodatków to klasyka: korzeń chrzanu, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca i pieprz. Klasyczna jest również zalewa do ogórków po warszawsku, bo składa się z wody, soli, cukru i octu. Nic prostszego.
Ogórki po warszawsku. Przepis
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń chrzanu,
- pęczek kopru,
- 250 ml octu winnego,
- 1 l wody,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka soli,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- łyżeczka gorczycy.
Przygotowanie:
- Marchewkę pokrój w grube plastry, cebulę w dużą kostkę i oddziel warstwy od siebie, a chrzan w drobną kostkę.
- Do każdego słoika włóż po gałązce kopru, kilka plasterków marchewki i kawałków cebuli, kilka kawałków chrzanu oraz po ząbku czosnku.
- Ogórki umyj i osusz, pozbądź się końcówek i włóż je ciasno do słoików.
- następnie wsyp do słoików przyprawy: pieprz, gorczycę, ziele angielskie i liście laurowe.
- Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, solą i cukrem.
- Gotową zalewą zalej ogórki. Słoiki dobrze zakręć.
- Słoiki przełóż do garnka wyłożonego gazetami lub ściereczką, wlej do garnka wodę (na wysokość 2/3 słoików). Ogórki po warszawsku pasteryzuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania.
- Następnie pozostaw ułożone do góry dnem słoiki do ostygnięcia.