Najlepszy koper do kiszenia. Babcia Jadzia używa tylko takiego, a ogórki wychodzą jędrne i pyszne

Długo myślałam, że cały sekret kiszonek mojej babci to odpowiedni rodzaj ogórków. Jednak babcia ma zupełnie inne zdanie na ten temat. Najważniejszy według niej jest dodatek do warzyw. To odpowiednio dobrany koperek ma wpływ na to, czy ogórki nie zmiękną i na długo zachowają pełnię smaku.

Wybór koperku ma duże znaczenie dla kiszonek.Wybór koperku ma duże znaczenie dla kiszonek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Do kiszonych ogórków dokładamy różne dodatki. Często to liście drzew owocowych czy porzeczek, chrzan i czosnek. Jednak nigdy nie rezygnujemy z koperku. W jego przypadku nie chodzi tylko o smak. I o tym doskonale wie moja babcia.

Rada seniorki

Babcia od lat do kiszenia ogórków używa zawsze baldachów świeżego kopru z widocznymi zielonymi nasionami. Właśnie w nich jest najwięcej olejków eterycznych, które nadają ogórkom smak i aromat. Jednak to nie wszystko. Koper sprawia też, że bakterie kwasu mlekowego szybciej się namnażają i proces fermentacji jest sprawniejszy. Działa też jak środek konserwujący. Dlatego ogórki są dłużej świeże i przyjemnie chrupkie po ukiszeniu. Nawet kiedy wyjmuje je ze słoika w lutym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Cenne gałązki

Małe gałązki koperku oprócz wspomnianych właściwości mają jeszcze sporo wartości odżywczych. Dlatego warto dodawać go nie tylko do kiszonek. Przede wszystkim jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia odporność. Znajdziemy w nim również sporo witamin z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kolejnym ważnym składnikiem koperku jest błonnik, który pozytywnie wpływa na trawienie.

Taki jest najlepszy

  • Idealny koperek powinien być świeży, o intensywnie zielonym kolorze i silnym, charakterystycznym zapachu z baldachami z widocznymi zielonymi nasionami. Unikaj takiego, który jest żółty lub wyschnięty.
  • Koperek do kiszonek po zakupie przechowuj w lodówce, owinięty w wilgotny ręcznik papierowy lub w pojemniku z wodą. Wtedy dłużej zachowa świeżość. Nadmiar koperku możesz także zamrozić, ale wtedy traci część swojego intensywnego smaku.

Ogórki z przepisu babci Jadzi

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 2 duże kawałki chrzanu oraz liście chrzanu,
  • 2 duże kopry z baldachimami,
  • 3 młode liście wiśni, opcjonalnie,
  • 5 ząbków czosnku.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj słoik o pojemności 2 litrów – wyparz go i osusz.
  2. Dokładnie opłucz ogórki.
  3. Na dnie słoja umieść część liści wiśni oraz kawałki chrzanu.
  4. Dodaj liście chrzanu i ząbki czosnku.
  5. Ściśle ułóż ogórki, aby słoik był dobrze wypełniony.
  6. Pomiędzy ogórki wciśnij koper, liście, ząbki czosnku i chrzan.
  7. Wierzch przetworu przykryj chrzanem i koprem.
  8. Przygotuj solankę: do litra ciepłej wody wsyp sól i dokładnie wymieszaj.
  9. Zalej słoik solanką, tak aby wszystkie składniki były zakryte.
  10. Zakręć słoik i odstaw na dwie doby. Po tym czasie będą gotowe ogórki małosolne, kiszone zaś już po tygodniu.



Wybrane dla Ciebie

Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości