Nazywany królem przypraw. Dodaj do ogórków kiszonych, a będą jędrne i chrupiące

Ma silny aromat i silne właściwości, dlatego ceniony jest nie tylko przez szefów kuchni. Zajmuje bowiem szczególne miejsce również w medycynie ludowej. Bez problemu wyhodujesz w przydomowym ogródku i wykorzystasz do kiszonek. Dodaj go do ogórków, a będą jędrne jak nigdy.

Estragon nazywany jest królem przyprawEstragon nazywany jest królem przypraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Estragon, inaczej bylica estragon, bylica draganek, estragon zwyczajny lub wężowe ziele, jest sekretnym składnikiem wielu dań i królem przypraw, szczególnie cenionym przez europejskich kucharzy. Kwitnie od lipca do października, zbierać można go sukcesywnie przez cały sezon, ale najlepszy termin to lipiec i sierpień. To więc najlepsza pora na zbiór i wykorzystanie właściwości kulinarnych oraz zdrowotnych estragonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Na co dobry jest estragon? Właściwości zdrowotne

Estragon ma udowodnione korzystne działanie na nasze zdrowie. Wspomnieć należy przede wszystkim o tym, że estragon pobudza procesy trawienne, dlatego warto go stosować z ciężkostrawnymi potrawami. Przyprawa ta usprawni trawienie i może pomóc w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych. Ponadto estragon ma właściwości żółciopędne, wspomaga więc pracę wątroby.

Estragon nazywany jet królem przypraw
Estragon nazywany jet królem przypraw © Pixabay

W czym jeszcze pomaga estragon? Warto dodać, że wykazuje właściwości relaksujące, zatem może pomóc zredukować stres i napięcie, a także poprawić jakość snu i ułatwić zasypianie. Co więcej, ekstrakty z estragonu wykazują działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, a w medycynie ludowej roślinę tę stosowano jako środek pobudzający miesiączkę. Chcąc stosować estragon w celach leczniczych, najlepiej sięgnąć po napar z ziela estragonu, nalewkę, ocet, ekstrakt lub olejek eteryczny.

Zastosowanie estragonu w kuchni. Niezastąpiony dodatek do kiszonki

Estragon ma lekko gorzki, przypominający anyż smak (świeże liście estragonu są zdecydowanie lepsze niż suszone, gdyż zachowują pełnię smaku). Co jednak istotne, to bardzo intensywna przyprawa, nie należy więc przesadzać z jej ilością, by nie zdominowała ona smaku dania.

Do jakich potraw używać estragon? Przyprawa ta doda wyrazistego smaku i aromatu serom, potrawom z ziemniaków, rybnym i mięsnym, a zwłaszcza tym z jagnięciną, kurczakiem i wieprzowiną. Świeże liście estragonu nadają się do sałatek i zup, a suszone mogą być dodatkiem do aromatycznych sosów, dressingów, musztard, majonezów. Ponadto estragon świetnie nadaje się do przygotowania własnego octu z nutą ziołową. Można nim również aromatyzować desery oraz napoje, np. lemoniady.

Estragon to również świetny dodatek do kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Najlepiej jeśli jest świeży, suszone przyprawy mogą nadać kiszonce gorzki smak. Estragon dodany do ogórków kiszonych sprawi, że te nabiorą bardziej wyrazistego smaku, zachowają świeżość na dłużej, będą twarde i jędrne. Ponadto dodatek ten będzie przeciwdziałał powstawaniu dziur, pękaniu i gniciu ogórków.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji