Nazywany królem przypraw. Dodaj do ogórków kiszonych, a będą jędrne i chrupiące
Ma silny aromat i silne właściwości, dlatego ceniony jest nie tylko przez szefów kuchni. Zajmuje bowiem szczególne miejsce również w medycynie ludowej. Bez problemu wyhodujesz w przydomowym ogródku i wykorzystasz do kiszonek. Dodaj go do ogórków, a będą jędrne jak nigdy.
29.06.2024 | aktual.: 29.06.2024 17:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Estragon, inaczej bylica estragon, bylica draganek, estragon zwyczajny lub wężowe ziele, jest sekretnym składnikiem wielu dań i królem przypraw, szczególnie cenionym przez europejskich kucharzy. Kwitnie od lipca do października, zbierać można go sukcesywnie przez cały sezon, ale najlepszy termin to lipiec i sierpień. To więc najlepsza pora na zbiór i wykorzystanie właściwości kulinarnych oraz zdrowotnych estragonu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na co dobry jest estragon? Właściwości zdrowotne
Estragon ma udowodnione korzystne działanie na nasze zdrowie. Wspomnieć należy przede wszystkim o tym, że estragon pobudza procesy trawienne, dlatego warto go stosować z ciężkostrawnymi potrawami. Przyprawa ta usprawni trawienie i może pomóc w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych. Ponadto estragon ma właściwości żółciopędne, wspomaga więc pracę wątroby.
W czym jeszcze pomaga estragon? Warto dodać, że wykazuje właściwości relaksujące, zatem może pomóc zredukować stres i napięcie, a także poprawić jakość snu i ułatwić zasypianie. Co więcej, ekstrakty z estragonu wykazują działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, a w medycynie ludowej roślinę tę stosowano jako środek pobudzający miesiączkę. Chcąc stosować estragon w celach leczniczych, najlepiej sięgnąć po napar z ziela estragonu, nalewkę, ocet, ekstrakt lub olejek eteryczny.
Zastosowanie estragonu w kuchni. Niezastąpiony dodatek do kiszonki
Estragon ma lekko gorzki, przypominający anyż smak (świeże liście estragonu są zdecydowanie lepsze niż suszone, gdyż zachowują pełnię smaku). Co jednak istotne, to bardzo intensywna przyprawa, nie należy więc przesadzać z jej ilością, by nie zdominowała ona smaku dania.
Do jakich potraw używać estragon? Przyprawa ta doda wyrazistego smaku i aromatu serom, potrawom z ziemniaków, rybnym i mięsnym, a zwłaszcza tym z jagnięciną, kurczakiem i wieprzowiną. Świeże liście estragonu nadają się do sałatek i zup, a suszone mogą być dodatkiem do aromatycznych sosów, dressingów, musztard, majonezów. Ponadto estragon świetnie nadaje się do przygotowania własnego octu z nutą ziołową. Można nim również aromatyzować desery oraz napoje, np. lemoniady.
Estragon to również świetny dodatek do kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Najlepiej jeśli jest świeży, suszone przyprawy mogą nadać kiszonce gorzki smak. Estragon dodany do ogórków kiszonych sprawi, że te nabiorą bardziej wyrazistego smaku, zachowają świeżość na dłużej, będą twarde i jędrne. Ponadto dodatek ten będzie przeciwdziałał powstawaniu dziur, pękaniu i gniciu ogórków.