Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości

Pomidorowa, niekwestionowana królowa polskich zup, zyskała nowy wymiar dzięki Robertowi Makłowiczowi. Znany smakosz i podróżnik kulinarny wprowadził do tradycyjnej receptury jedną zmianę, która jeszcze lepiej podkręciła smak.

Pomidorowa według Roberta MakłowiczaPomidorowa według Roberta Makłowicza
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Pomidorowa to klasyka, która gości na polskich stołach od pokoleń. Jednak nawet najpopularniejsze przepisy potrzebują czasem odświeżenia. Robert Makłowicz, znany podróżnik i krytyk kulinarny, znalazł sposób na wzbogacenie jej smaku. Wystarczy dodać jeden nieco wino i cynamonu, by zupa zyskała nową, wykwintną odsłonę. Dzięki temu pomidorówka smakuje jak danie z najlepszej restauracji ze śródziemnomorską kuchnią.

Paprykowy warkocz z kurczakowo-dyniowym farszem. Tej zaplatance nie sposób się oprzeć

Pomidorowa według Makłowicza

Makłowicz podchodzi do pomidorowej jak do dania kuchni włoskiej, gdzie kluczem jest wydobycie pełni smaku pomidorów. Jego rewolucja opiera się na dwóch, pozornie zaskakujących, składnikach: czerwonym winie i cynamonie.

Dodatek czerwonego wina w niewielkiej ilości do gotującej się zupy jest trikiem zaczerpniętym prosto z kuchni śródziemnomorskiej. Wino łagodzi zbyt ostrą kwasowość pomidorów, jednocześnie podbijając ich naturalny, słodki aromat. Podczas gotowania alkohol niemal całkowicie odparowuje, pozostawiając jedynie głęboki, aksamitny posmak i wyrafinowaną nutę, która wzmacnia pomidorową bazę. Zupa staje się pełniejsza i bardziej złożona.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów © Adobe Stock

Makłowicz podkreśla, że odrobina cynamonu nie zamieni zupy w deser. Przeciwnie, ciepły i korzenny charakter cynamonu wprowadza idealną równowagę między słodyczą a kwasowością. Niepozorna przyprawa nadaje zupie subtelną słodycz i przyjemne ciepło. Dzięki temu zwykła pomidorówka nabiera słonecznej lekkości, przenosząc nas wprost do Italii.

Jak podkręcić smak zupy pomidorowej?

Jeśli jednak opcja dodawania wina do ciebie nie przemawia, są też inne sposoby na to, by odmienić jej smak. Zamiast używać gotowego przecieru, warto upiec pomidory z oliwą i czosnkiem. Pieczenie sprawia, że pomidory tracą wodę, koncentrują słodycz i zyskują głęboki, karmelizowany smak, który stanowi idealną, bogatą bazę. Po dodaniu bulionu i smaków wina oraz cynamonu kluczowe jest zbalansowanie zupy. Jeśli pomidory są zbyt kwaskowe, szczypta cukru lub miodu zneutralizuje ten smak. Dodatek masła lub śmietanki wprowadzi z kolei przyjemnie kremową konsystencję.

Doświadczeni kucharze wiedzą, że to smak umami czyni zupę kompletną. Można go uzyskać, dodając sos sojowy lub odrobinę wędzonej papryki, zwłaszcza w wersji wegetariańskiej. Na koniec zupę na talerzu warto wykończyć tartym parmezanem, który sprawdza się nie tylko jako dodatek do makaronów.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯