Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Smak lata to zdecydowanie gotowany bób w towarzystwie masła oraz koperku. Sezon jest krótki, więc warto wykorzystać go w pełni. Co roku robię spore zakupy na rynku i przygotowuję kiszony bób do słoika w dwóch pysznych odsłonach: klasycznej z solą oraz z dodatkiem chilli.

Kiszony bóbKiszony bób
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kiszenie to jeden z najlepszych sposobów na konserwowanie żywności. W polskich domach znany jest od wieków, chociaż z kiszonkami najbardziej kojarzy się kapusta i ogórki. Kisić można jednak znacznie więcej, na przykład bób.

Czy kiszony bób jest zdrowy?

Podobnie jak inne kiszonki, bób kiszony jest doskonałym źródłem probiotyków – korzystnych bakterii, które wspierają pracę układu pokarmowego i wspomagają odporność. Kiszenie bobu pozwala na zachowanie jego wartości odżywczych, a dodatkowo zwiększa zawartość witamin z grupy B oraz witaminy K.

Na dodatek kiszony bób jest łagodniejszy dla układu pokarmowego niż świeży, dzięki czemu może być lepiej tolerowany przez osoby cierpiące na problemy trawienne.

Przepis na kiszony bób

Przygotowanie kiszonego bobu jest naprawdę proste i poradzi sobie każdy, nawet jeśli wcześniej nie kisił nawet ogórków. Przygotować go można w dwóch smacznych wersjach - klasycznej z solanką oraz z chill dla miłośników ostrości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Składniki:

Kiszony bób

  • 2 gałązki kopru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia chrzanu,
  • 250 g podgotowanego bobu.

Kiszony bób z chili:

  • 1 papryczka chili
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 250 ml solanki

Sposób przygotowania:

Solanka: Zagotuj wodę w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody.

Kiszony bób: Podgotuj bób w posolonej wodzie. Na dnie słoika umieść gałązki kopru. Dodaj obrane ząbki czosnku, korzeń chrzanu i wsyp bób. Ponownie dodaj czosnek, chrzan i koper. Zalej solanką i szczelnie zakręć.

Kiszony bób
Kiszony bób © Licencjodawca

Kiszony bób z chilli: Do słoika wrzuć papryczkę chilli, dwa plastry świeżego imbiru, czosnek, liść laurowy, czerwoną cebulę oraz podgotowany bób. Dodaj kolejną papryczkę, ponownie czerwoną cebulę, pieprz i nasiona gorczycy. Zalej solanką.

Kiszony bób z chilli
Kiszony bób z chilli © Licencjodawca

Po kilku dniach słoiki są już gotowe. Jeśli chcesz je przechowywać dłużej, pamiętaj o pasteryzacji.

Bób w słoikach
Bób w słoikach © Licencjodawca

Do czego wykorzystać kiszony bób?

Jego kwaskowaty smak świetnie komponuje się z wieloma innymi składnikami, dodając potrawom charakteru i oryginalności. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, zastępując tradycyjne ogórki kiszone. Można dorzucić go również do sałatek, na przykład do kultowej jarzynowej czy sałatki z jajkiem i majonezem. Można zjeść go również na kanapce lub po prostu jak przekąskę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀