Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Smak lata to zdecydowanie gotowany bób w towarzystwie masła oraz koperku. Sezon jest krótki, więc warto wykorzystać go w pełni. Co roku robię spore zakupy na rynku i przygotowuję kiszony bób do słoika w dwóch pysznych odsłonach: klasycznej z solą oraz z dodatkiem chilli.

Kiszony bóbKiszony bób
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kiszenie to jeden z najlepszych sposobów na konserwowanie żywności. W polskich domach znany jest od wieków, chociaż z kiszonkami najbardziej kojarzy się kapusta i ogórki. Kisić można jednak znacznie więcej, na przykład bób.

Czy kiszony bób jest zdrowy?

Podobnie jak inne kiszonki, bób kiszony jest doskonałym źródłem probiotyków – korzystnych bakterii, które wspierają pracę układu pokarmowego i wspomagają odporność. Kiszenie bobu pozwala na zachowanie jego wartości odżywczych, a dodatkowo zwiększa zawartość witamin z grupy B oraz witaminy K.

Na dodatek kiszony bób jest łagodniejszy dla układu pokarmowego niż świeży, dzięki czemu może być lepiej tolerowany przez osoby cierpiące na problemy trawienne.

Przepis na kiszony bób

Przygotowanie kiszonego bobu jest naprawdę proste i poradzi sobie każdy, nawet jeśli wcześniej nie kisił nawet ogórków. Przygotować go można w dwóch smacznych wersjach - klasycznej z solanką oraz z chill dla miłośników ostrości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Składniki:

Kiszony bób

  • 2 gałązki kopru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia chrzanu,
  • 250 g podgotowanego bobu.

Kiszony bób z chili:

  • 1 papryczka chili
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 250 ml solanki

Sposób przygotowania:

Solanka: Zagotuj wodę w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody.

Kiszony bób: Podgotuj bób w posolonej wodzie. Na dnie słoika umieść gałązki kopru. Dodaj obrane ząbki czosnku, korzeń chrzanu i wsyp bób. Ponownie dodaj czosnek, chrzan i koper. Zalej solanką i szczelnie zakręć.

Kiszony bób
Kiszony bób © Licencjodawca

Kiszony bób z chilli: Do słoika wrzuć papryczkę chilli, dwa plastry świeżego imbiru, czosnek, liść laurowy, czerwoną cebulę oraz podgotowany bób. Dodaj kolejną papryczkę, ponownie czerwoną cebulę, pieprz i nasiona gorczycy. Zalej solanką.

Kiszony bób z chilli
Kiszony bób z chilli © Licencjodawca

Po kilku dniach słoiki są już gotowe. Jeśli chcesz je przechowywać dłużej, pamiętaj o pasteryzacji.

Bób w słoikach
Bób w słoikach © Licencjodawca

Do czego wykorzystać kiszony bób?

Jego kwaskowaty smak świetnie komponuje się z wieloma innymi składnikami, dodając potrawom charakteru i oryginalności. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, zastępując tradycyjne ogórki kiszone. Można dorzucić go również do sałatek, na przykład do kultowej jarzynowej czy sałatki z jajkiem i majonezem. Można zjeść go również na kanapce lub po prostu jak przekąskę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo