Sałatka jarzynowa to podstawa na wielkanocnym stole, dlatego dziś podzielimy się naszym sekretnym przepisem. Co więcej, pokażemy jak fajnie ją podać. Będzie się działo!
1. Ugotuj warzywa al dente w osolonej wodzie. Następnie połącz w misce wszystkie składniki.
2. Gotową sałatkę przełóż do formy na babkę. Następnie przełóż ją na talerz, dzięki czemu uzyskasz fajny kształt. Teraz dodaj wielkanocne dekoracje i gotowe!
3. Sałatkę jarzynową możesz podać także w formie do pieczenia zwykłego ciasta. Wystarczy, że na wierzchu przy pomocy groszku, szczypiorku, pieprzu w ziarenkach i jajka zrobisz ciekawą dekorację świąteczną. U nas w ten sposób powstał właśnie wielkanocny zajączek!
4. Czas na marchewkowe stożki. Przy pomocy bloku technicznego i folii aluminiowej przygotuj rożki z ciasta francuskiego. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
5. Sałatkę jarzynową umieść w upieczonych rożkach. Dodaj natkę pietruszki i podawaj!
6. Czas na wielkanocny koszyczek. Aby go przygotować, podziel ugotowane jajko na pół. Wydrąż żółtko, po czym umieść w środku liść pietruszki. Dodaj sałatę jarzynową i przy pomocy łodygi z natki pietruszki zrób uchwyt koszyczka. Teraz dodaj wielkanocne dekoracje i to wszystko!
7. Sałatkę jarzynową możesz podać również w tartaletkach z ciasta francuskiego. Wystarczy, że upieczesz ciasto w specjalnych foremkach, po czym podasz z sałatką jarzynową.
8. To jednak nie koniec. Kultową przekąskę możesz podać również w zapieczonych plastrach szynki - wystarczy ułożyć wędlinę w formie na muffiny i wstawić do piekarnika na kilka minut. Na koniec w upieczonych plastrach szynki umieść sałatkę jarzynową.
9. Czas na kolejny pomysł podania kultowej przekąski. Tym razem przełóż sałatkę jarzynową do miski. Na wierzchu ułóż paseczki z marchewki, tak aby przybrały formę róży. Efekt końcowy będzie zachwycający.
Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności
10. I na koniec możesz przełożyć sałatkę jarzynową również do udekorowanych słoiczków. Smacznego!