PrzepisPrzepis na idealną sałatkę jarzynową

Przepis na idealną sałatkę jarzynową

Przepis na idealną sałatkę jarzynową
Pyszności

05.04.2022 08:00, aktual.: 05.04.2022 09:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sałatka jarzynowa to podstawa na wielkanocnym stole, dlatego dziś podzielimy się naszym sekretnym przepisem. Co więcej, pokażemy jak fajnie ją podać. Będzie się działo!

Składniki:

  1. 6 szt. marchewka
  2. 6 szt. ziemniaki
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 6 szt. jajka
  5. 1,5 puszki zielony groszek
  6. 1 szt. jabłko duże
  7. 4 szt. ogórki konserwowe małe
  8. 4 szt. ogórki kiszone małe
  9. 1 pęczek natka pietruszki
  10. 400 g majonez
  11. 3 łyżeczki musztarda sarepska

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj warzywa al dente w osolonej wodzie. Następnie połącz w misce wszystkie składniki.

Obraz

2. Gotową sałatkę przełóż do formy na babkę. Następnie przełóż ją na talerz, dzięki czemu uzyskasz fajny kształt. Teraz dodaj wielkanocne dekoracje i gotowe!

Obraz

3. Sałatkę jarzynową możesz podać także w formie do pieczenia zwykłego ciasta. Wystarczy, że na wierzchu przy pomocy groszku, szczypiorku, pieprzu w ziarenkach i jajka zrobisz ciekawą dekorację świąteczną. U nas w ten sposób powstał właśnie wielkanocny zajączek!

Obraz

4. Czas na marchewkowe stożki. Przy pomocy bloku technicznego i folii aluminiowej przygotuj rożki z ciasta francuskiego. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Sałatkę jarzynową umieść w upieczonych rożkach. Dodaj natkę pietruszki i podawaj!

Obraz

6. Czas na wielkanocny koszyczek. Aby go przygotować, podziel ugotowane jajko na pół. Wydrąż żółtko, po czym umieść w środku liść pietruszki. Dodaj sałatę jarzynową i przy pomocy łodygi z natki pietruszki zrób uchwyt koszyczka. Teraz dodaj wielkanocne dekoracje i to wszystko!

Obraz

7. Sałatkę jarzynową możesz podać również w tartaletkach z ciasta francuskiego. Wystarczy, że upieczesz ciasto w specjalnych foremkach, po czym podasz z sałatką jarzynową.

Obraz

8. To jednak nie koniec. Kultową przekąskę możesz podać również w zapieczonych plastrach szynki - wystarczy ułożyć wędlinę w formie na muffiny i wstawić do piekarnika na kilka minut. Na koniec w upieczonych plastrach szynki umieść sałatkę jarzynową.

Obraz

9. Czas na kolejny pomysł podania kultowej przekąski. Tym razem przełóż sałatkę jarzynową do miski. Na wierzchu ułóż paseczki z marchewki, tak aby przybrały formę róży. Efekt końcowy będzie zachwycający.

Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności
Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności

10. I na koniec możesz przełożyć sałatkę jarzynową również do udekorowanych słoiczków. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także