Mięso mielone zmieniło kolor na szary? To oznacza jedno i nie można tego ignorować

Wysokiej jakości mielone mięso wieprzowe cechuje różowo-czerwona barwa. Niemniej zdarza się, że już po paru godzinach przechowywania w lodówce zaczyna zmieniać kolor na szary. Czy jest to jednoznaczny sygnał, że mięso stało się nieświeże i nie nadaje się już do konsumpcji?

Dlaczego mięso mielone szarzeje? Dlaczego mięso mielone szarzeje?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przy zakupie mięsa w sklepie barwa produktu jest istotnym wskaźnikiem jego świeżości. Mięso wieprzowe powinno mieć różowo-czerwony kolor, wołowe – ciemnoczerwony, a drobiowe – bladoróżowy. Zdarza się jednak, że po kilku godzinach w lodówce mięso nabiera szarego odcienia. Co o tym świadczy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Dlaczego mięso mielone szarzeje?

Jednym z powodów, dla których mielone mięso po krótkim czasie w lodówce może zacząć szarzeć, jest przechowywanie go w nieszczelnym opakowaniu, co umożliwia dostęp powietrza.

– W przypadku kontaktu mięsa z powietrzem i promieniowaniem widzialnym, następują procesy utleniania i fotooksydacji mioglobiny, co skutkuje zmianą zabarwienia mięsa na szare. Mioglobina jest białkiem, które bierze udział w procesach magazynowania tlenu w mięśniach – wyjaśnia mgr inż. Aleksandra Szuplewska z Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej dla portalu zywienie.abczdrowie.pl.

Mioglobina nadaje mięsu czerwoną barwę. Zatem szarzenie mięsa wynika z naturalnych procesów utleniania na jego powierzchni. Oznacza to, że mięso miało kontakt z powietrzem, a niekoniecznie, że jest zepsute, pod warunkiem że nie występują inne oznaki psucia. Możemy więc przygotować i spożyć takie mięso bez obaw, gdyż zachowuje swoje wartości odżywcze.

Jak rozpoznać zepsute mięso mielone?

Zepsute mięso mielone można łatwo rozpoznać po jego zapachu, który jest ostry i nieprzyjemny. Ponadto zepsute mięso ma oślizgłą oraz lepką konsystencję i często zmienia kolor na nietypowy, zielonkawy. Dla wołowiny charakterystyczne jest brązowe zabarwienie, dla wieprzowiny ciemnoróżowe, a drobiowe mięso mielone zyskuje kolor sino-żółty.

Co oznacza szarzejące mięso?
Co oznacza szarzejące mięso? © Canva | vikif

Na co zwrócić uwagę przed zakupem mięsa?

Kupując mięso, warto dokładnie je obejrzeć. Lada chłodnicza, dzięki specjalnym światłom, może poprawiać koloryt mięsa, wprowadzając w błąd. Należy unikać mięsa mielonego z widocznymi żółtymi fragmentami tłuszczu oraz mięsem, które zaczęło zasychać. Świadczy to zwykle o tym, że mięso jest stare i nie nadaje się już do sprzedaży.

Podczas zakupu pakowanego mięsa mielonego zwracajmy uwagę na jego skład. Często oprócz mięsa w opakowaniu znajdują się wypełniacze, barwniki i konserwanty, co zazwyczaj świadczy o gorszej jakości produktu. Najlepiej poprosić o zmielenie na naszych oczach całego kawałka mięsa, na przykład łopatki wieprzowej, aby mieć pewność co do składu.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser