PoradyJeśli kupiłeś mięso w sklepie, masz tylko 30 minut. Nigdy nie pomijaj tej czynności

Jeśli kupiłeś mięso w sklepie, masz tylko 30 minut. Nigdy nie pomijaj tej czynności

Odpowiednie przechowywanie mięsa jest kluczowe dla zachowania świeżości produktu. Co jednak istotne, o to, by mięso znalazło się w bezpiecznych warunkach, należy zadbać już po wyjściu ze sklepu. - W innym razie narażamy się na nieprzyjemne zatrucia - powiedziała Sara Meskel z Inspekcji Weterynaryjnej w programie "Money. To się liczy".

Jak przechowywać mięso?
Jak przechowywać mięso?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.03.2024 12:40

Trzydzieści minut - dokładnie tyle czasu może upłynąć, zanim mięso ponownie trafi do lodówki. Przerwanie tzw. łańcucha chłodniczego skutkować może nieprzyjemnymi dolegliwościami. O to, by został zachowany, zadbać musi nie tylko dostawca czy producent, ale też sam konsument.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kupiłeś mięso? Masz 30 minut

Sara Meskel z Inspekcji Weterynaryjnej wyjaśniła w programie "Money. To się liczy" kwestię tzw. łańcucha chłodniczego. Polega on na zagwarantowaniu odpowiedniej temperatury wymaganej przez żywność przez cały proces logistyczny, czyli od produkcji, przez transport, magazynowanie po dystrybucję.

Ekspertka dodała, że nie tylko producenta czy dostawcę obowiązuje zachowanie odpowiedniej temperatury żywności, ale też konsumenta. Ten powinien zadbać o to, by po kupnie świeżego mięsa ponownie włożyć je do lodówki przed upływem 30 minut.

- Konsumenta ten łańcuch chłodniczy też obowiązuje (...) Nie można kupować mięsa, włożyć takie zakupy do bagażnika i jeździć z nimi przez cały dzień. Do pół godziny od wyjęcia z lodówki sklepowej mięso powinno znów trafić do chłodzenia w naszym domu. W innym razie narażamy się na nieprzyjemne zatrucia. Dzieci i osoby starsze są tu szczególnie zagrożone - dodała.
Mięso powinno trafić ponownie do lodówki po upływie maksymalnie 30 minut
Mięso powinno trafić ponownie do lodówki po upływie maksymalnie 30 minut © Pixabay

Jak przechowywać mięso?

W gastronomii funkcjonuje pojęcie "strefy zagrożenia" czy też "strefy niebezpiecznych temperatur". Termin ten w odniesieniu do żywności oznacza zakres temperatur, w którym bakterie i inne organizmy szybko się rozwijają. Według FDA (amerykańskiego odpowiednika sanepidu) strefa niebezpieczna mieści się w zakresie od 5 st. C do 57 st. C. Natomiast między temperaturami od 21 st. C do 52 st. C warunki te dla żywności są najbardziej niekorzystne. Zaznaczyć należy, że strefa niebezpieczna jest istotna szczególnie dla produktów pochodzenia mięsnego.

Surowce mięsne powinno się przechowywać w warunkach chłodniczych w temperaturze od 0 do 4 st. C lub w warunkach mroźniczych poniżej -18 st.C. Ponadto zaleca się, aby produkty przechowywać oddzielnie od pozostałego asortymentu. Jeśli nie mamy takiej możliwości, mięso należy umieszczać na najniższych półkach.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie