To najgorsze miejsce do przechowywania chleba. Piekarz wyjaśnia dlaczego

Jak przechowywać chleb, by zachował świeżość na dłużej? By chrupiąca skórka nie miękła, a wnętrze nie czerstwiało zbyt szybko? Wystarczy, że przestaniesz popełniać jeden popularny błąd.

Co zrobić, żeby chleb na dłużej zachował świeżość?Co zrobić, żeby chleb na dłużej zachował świeżość?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W chlebaku, na półce kuchennej szafki, w spiżarce, a może w lodówce? W plastikowym worku, materiałowym czy papierowym? A ty jak przechowujesz chleb? Sprawdź, czy robisz to poprawnie. O pomyłkę bardzo łatwo, a ta skutkuje odebraniem wypiekom wszystkiego, co najlepsze: chrupiącej skórki, puszystego, miękkiego wnętrza i przede wszystkim - smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki a'la Raffaello. Przepis na kokosowy deser, który smakuje wybornie

Najgorsze miejsce do przechowywania chleba. Piekarz mówi wprost

Jeśli chcesz, aby chleb przetrwał jak najdłużej i nie wysechł, absolutnie nie przechowuj go w lodówce. Randy George, piekarz-legenda i właściciel "Red Hen Baking" w Middlesex w stanie Vermont (USA) wyjaśnia w rozmowie z portalem thespruceeats.com, dlaczego lodówka jest uważana za najgorsze miejsce do przechowywania pieczywa.

Jak tłumaczy Randy George, w lodówce, wbrew pozorom, panuje suche środowisko. A to właśnie wilgoć czyni chleb miękkim, puszystym, po prostu pysznym. Przechowywanie chleba w suchym środowisku przyspieszy proces jego czerstwienia i psucia się. Lodówka nie dość, że pozbawia pieczywo wilgoci, to usuwa z niego smak i zapach.

Nie przechowuj chleba w lodówce
Nie przechowuj chleba w lodówce © Pixabay

Jak prawidłowo przechowywać chleb?

Jeśli planujesz zjeść chleb w ciągu kilku dni (w przypadku bochenków piekarniczych z twardą skórką) lub tygodnia (w przypadku chleba workowanego), po prostu trzymaj go na blacie. Piekarz dodaje jednak, by chrupiących bochenków nie przechowywać w plastikowych torebkach, ponieważ niemal natychmiast skórka pieczywa zmięknie. Po pokrojeniu pieczywo przechowuj w papierowej torbie. Możesz też, jak podpowiada Randy George, położyć chleb uciętą stroną na drewnianej desce do krojenia. Dzięki temu odkrojona część pozostaje osłonięta i nie wyschnie, a skórka pozostanie chrupiąca.

W przypadku miękkich bochenków pakowanych idealna jest zapinana torebka plastikowa, w której chleb został kupiony. Uwaga: chleba w plastikowej siatce również nie wkładamy do lodówki. Suche powietrze nadal może przenikać przez plastik, przez co chleb szybciej wyschnie. Piekarz przypomina również, że zimą powietrze w domach jest suche, a więc pieczywo może szybciej czerstwieć (o ile nie używamy nawilżaczy powietrza).

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇