To najgorsze miejsce do przechowywania chleba. Piekarz wyjaśnia dlaczego
Jak przechowywać chleb, by zachował świeżość na dłużej? By chrupiąca skórka nie miękła, a wnętrze nie czerstwiało zbyt szybko? Wystarczy, że przestaniesz popełniać jeden popularny błąd.
11.02.2024 12:24
W chlebaku, na półce kuchennej szafki, w spiżarce, a może w lodówce? W plastikowym worku, materiałowym czy papierowym? A ty jak przechowujesz chleb? Sprawdź, czy robisz to poprawnie. O pomyłkę bardzo łatwo, a ta skutkuje odebraniem wypiekom wszystkiego, co najlepsze: chrupiącej skórki, puszystego, miękkiego wnętrza i przede wszystkim - smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najgorsze miejsce do przechowywania chleba. Piekarz mówi wprost
Jeśli chcesz, aby chleb przetrwał jak najdłużej i nie wysechł, absolutnie nie przechowuj go w lodówce. Randy George, piekarz-legenda i właściciel "Red Hen Baking" w Middlesex w stanie Vermont (USA) wyjaśnia w rozmowie z portalem thespruceeats.com, dlaczego lodówka jest uważana za najgorsze miejsce do przechowywania pieczywa.
Jak tłumaczy Randy George, w lodówce, wbrew pozorom, panuje suche środowisko. A to właśnie wilgoć czyni chleb miękkim, puszystym, po prostu pysznym. Przechowywanie chleba w suchym środowisku przyspieszy proces jego czerstwienia i psucia się. Lodówka nie dość, że pozbawia pieczywo wilgoci, to usuwa z niego smak i zapach.
Jak prawidłowo przechowywać chleb?
Jeśli planujesz zjeść chleb w ciągu kilku dni (w przypadku bochenków piekarniczych z twardą skórką) lub tygodnia (w przypadku chleba workowanego), po prostu trzymaj go na blacie. Piekarz dodaje jednak, by chrupiących bochenków nie przechowywać w plastikowych torebkach, ponieważ niemal natychmiast skórka pieczywa zmięknie. Po pokrojeniu pieczywo przechowuj w papierowej torbie. Możesz też, jak podpowiada Randy George, położyć chleb uciętą stroną na drewnianej desce do krojenia. Dzięki temu odkrojona część pozostaje osłonięta i nie wyschnie, a skórka pozostanie chrupiąca.
W przypadku miękkich bochenków pakowanych idealna jest zapinana torebka plastikowa, w której chleb został kupiony. Uwaga: chleba w plastikowej siatce również nie wkładamy do lodówki. Suche powietrze nadal może przenikać przez plastik, przez co chleb szybciej wyschnie. Piekarz przypomina również, że zimą powietrze w domach jest suche, a więc pieczywo może szybciej czerstwieć (o ile nie używamy nawilżaczy powietrza).