PoradyTo najgorsze miejsce do przechowywania chleba. Piekarz wyjaśnia dlaczego

To najgorsze miejsce do przechowywania chleba. Piekarz wyjaśnia dlaczego

Co zrobić, żeby chleb na dłużej zachował świeżość?
Co zrobić, żeby chleb na dłużej zachował świeżość?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
11.02.2024 12:24

Jak przechowywać chleb, by zachował świeżość na dłużej? By chrupiąca skórka nie miękła, a wnętrze nie czerstwiało zbyt szybko? Wystarczy, że przestaniesz popełniać jeden popularny błąd.

W chlebaku, na półce kuchennej szafki, w spiżarce, a może w lodówce? W plastikowym worku, materiałowym czy papierowym? A ty jak przechowujesz chleb? Sprawdź, czy robisz to poprawnie. O pomyłkę bardzo łatwo, a ta skutkuje odebraniem wypiekom wszystkiego, co najlepsze: chrupiącej skórki, puszystego, miękkiego wnętrza i przede wszystkim - smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najgorsze miejsce do przechowywania chleba. Piekarz mówi wprost

Jeśli chcesz, aby chleb przetrwał jak najdłużej i nie wysechł, absolutnie nie przechowuj go w lodówce. Randy George, piekarz-legenda i właściciel "Red Hen Baking" w Middlesex w stanie Vermont (USA) wyjaśnia w rozmowie z portalem thespruceeats.com, dlaczego lodówka jest uważana za najgorsze miejsce do przechowywania pieczywa.

Jak tłumaczy Randy George, w lodówce, wbrew pozorom, panuje suche środowisko. A to właśnie wilgoć czyni chleb miękkim, puszystym, po prostu pysznym. Przechowywanie chleba w suchym środowisku przyspieszy proces jego czerstwienia i psucia się. Lodówka nie dość, że pozbawia pieczywo wilgoci, to usuwa z niego smak i zapach.

Nie przechowuj chleba w lodówce
Nie przechowuj chleba w lodówce © Pixabay

Jak prawidłowo przechowywać chleb?

Jeśli planujesz zjeść chleb w ciągu kilku dni (w przypadku bochenków piekarniczych z twardą skórką) lub tygodnia (w przypadku chleba workowanego), po prostu trzymaj go na blacie. Piekarz dodaje jednak, by chrupiących bochenków nie przechowywać w plastikowych torebkach, ponieważ niemal natychmiast skórka pieczywa zmięknie. Po pokrojeniu pieczywo przechowuj w papierowej torbie. Możesz też, jak podpowiada Randy George, położyć chleb uciętą stroną na drewnianej desce do krojenia. Dzięki temu odkrojona część pozostaje osłonięta i nie wyschnie, a skórka pozostanie chrupiąca.

W przypadku miękkich bochenków pakowanych idealna jest zapinana torebka plastikowa, w której chleb został kupiony. Uwaga: chleba w plastikowej siatce również nie wkładamy do lodówki. Suche powietrze nadal może przenikać przez plastik, przez co chleb szybciej wyschnie. Piekarz przypomina również, że zimą powietrze w domach jest suche, a więc pieczywo może szybciej czerstwieć (o ile nie używamy nawilżaczy powietrza).

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także