Nie przechowuj w ten sposób oleju. Szybko się zepsuje

Czy na pewno wiesz, gdzie powinien być przechowywany olej? To wcale nie takie oczywiste, jak mogłoby się wydawać. Zwłaszcza wtedy, gdy zdarza ci się kupować różne rodzaje tego produktu spożywczego. Spokojnie, po tym artykule wszystkie twoje wątpliwości zostaną rozwiane.

Jak przechowywać olej roślinny? To nie takie oczywisteJak przechowywać olej roślinny? To nie takie oczywiste
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot

Większość z nas po powrocie ze sklepu i wypakowaniu zakupów z dużą pieczołowitością rozmieszcza nabiał w lodówce, pieczywo w chlebaku, a słodycze w najwyższej szafce; takiej, do której na pewno nie dostaną się dzieci. A co z olejem spożywczym? Jego bez większego zastanowienia pozostawiamy na blacie kuchennym albo wstawiamy na pierwszą lepszą półkę. Niestety, dość często popełniamy w ten sposób sporą gafę, która będzie niechybnie skutkowała zepsuciem tego ważnego produktu spożywczego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger Cordon Bleu po prostu wymiata. Lepszego połączenia smaków nie jadłeś

Jak w takim razie przechowywać olej roślinny? I czy każdego rodzaju olej — a istnieje ich przecież wiele — dotyczą te same zasady? To nie takie proste, jak się wydaje, ale spokojnie: zaraz wszystko wyjaśnimy.

Jak przechowywać olej spożywczy?

Najczęstszy błąd w przechowywaniu oleju roślinnego już wspomnieliśmy. Ponieważ wiemy, że nie trzeba tego produktu spożywczego wstawiać do lodówki (i zajmować tym samym cenne miejsce), olej bardzo często stawiamy po prostu na blacie kuchennym. To zdaje się praktycznym rozwiązaniem, dzięki któremu tłuszcz zawsze znajduje się pod ręką. Niestety, za nic nie spełnia to wymagań, które stawia olej.

Przede wszystkim należy sobie uświadomić to, że olej roślinny najlepiej odnajduje się w warunkach temperatury pokojowej, a obecność gotujących się obok zup i smażonych kotletów bez problemu zaburzy tę pożądaną równowagę. Co więcej, olej nie powinien być wystawiony na działanie światła. Salon z definicji nie pasuje do tych wytycznych. Nie sprawdzą się również szafki kuchenne rozmieszczone nad płytą indukcyjną czy czajnikiem.

Olej wystawiony na działanie temperatury i światła szybciej się psuje
Olej wystawiony na działanie temperatury i światła szybciej się psuje © Canva | pixelshot

Najlepszym rozwiązaniem jest więc przechowywanie oleju w chłodniejszych rejonach domu czy mieszkania. Ideałem byłaby tu spiżarnia, ale w przypadku jej braku musi nam wystarczyć szafka oddalona od źródeł ciepła i światła. I jest coś jeszcze. Oleje roślinne tłoczone na zimno, te z dużą zawartością szybko ulegających rozpadowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, trzeba przechowywać w lodówce. Dotyczy to m.in. oleju lnianego, z czarnuszki albo pestek winogron.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej