Nie przechowuj w ten sposób oleju. Szybko się zepsuje

Czy na pewno wiesz, gdzie powinien być przechowywany olej? To wcale nie takie oczywiste, jak mogłoby się wydawać. Zwłaszcza wtedy, gdy zdarza ci się kupować różne rodzaje tego produktu spożywczego. Spokojnie, po tym artykule wszystkie twoje wątpliwości zostaną rozwiane.

Jak przechowywać olej roślinny? To nie takie oczywisteJak przechowywać olej roślinny? To nie takie oczywiste
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot

Większość z nas po powrocie ze sklepu i wypakowaniu zakupów z dużą pieczołowitością rozmieszcza nabiał w lodówce, pieczywo w chlebaku, a słodycze w najwyższej szafce; takiej, do której na pewno nie dostaną się dzieci. A co z olejem spożywczym? Jego bez większego zastanowienia pozostawiamy na blacie kuchennym albo wstawiamy na pierwszą lepszą półkę. Niestety, dość często popełniamy w ten sposób sporą gafę, która będzie niechybnie skutkowała zepsuciem tego ważnego produktu spożywczego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger Cordon Bleu po prostu wymiata. Lepszego połączenia smaków nie jadłeś

Jak w takim razie przechowywać olej roślinny? I czy każdego rodzaju olej — a istnieje ich przecież wiele — dotyczą te same zasady? To nie takie proste, jak się wydaje, ale spokojnie: zaraz wszystko wyjaśnimy.

Jak przechowywać olej spożywczy?

Najczęstszy błąd w przechowywaniu oleju roślinnego już wspomnieliśmy. Ponieważ wiemy, że nie trzeba tego produktu spożywczego wstawiać do lodówki (i zajmować tym samym cenne miejsce), olej bardzo często stawiamy po prostu na blacie kuchennym. To zdaje się praktycznym rozwiązaniem, dzięki któremu tłuszcz zawsze znajduje się pod ręką. Niestety, za nic nie spełnia to wymagań, które stawia olej.

Przede wszystkim należy sobie uświadomić to, że olej roślinny najlepiej odnajduje się w warunkach temperatury pokojowej, a obecność gotujących się obok zup i smażonych kotletów bez problemu zaburzy tę pożądaną równowagę. Co więcej, olej nie powinien być wystawiony na działanie światła. Salon z definicji nie pasuje do tych wytycznych. Nie sprawdzą się również szafki kuchenne rozmieszczone nad płytą indukcyjną czy czajnikiem.

Olej wystawiony na działanie temperatury i światła szybciej się psuje
Olej wystawiony na działanie temperatury i światła szybciej się psuje © Canva | pixelshot

Najlepszym rozwiązaniem jest więc przechowywanie oleju w chłodniejszych rejonach domu czy mieszkania. Ideałem byłaby tu spiżarnia, ale w przypadku jej braku musi nam wystarczyć szafka oddalona od źródeł ciepła i światła. I jest coś jeszcze. Oleje roślinne tłoczone na zimno, te z dużą zawartością szybko ulegających rozpadowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, trzeba przechowywać w lodówce. Dotyczy to m.in. oleju lnianego, z czarnuszki albo pestek winogron.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok