Nie przechowuj w ten sposób oleju. Szybko się zepsuje
Czy na pewno wiesz, gdzie powinien być przechowywany olej? To wcale nie takie oczywiste, jak mogłoby się wydawać. Zwłaszcza wtedy, gdy zdarza ci się kupować różne rodzaje tego produktu spożywczego. Spokojnie, po tym artykule wszystkie twoje wątpliwości zostaną rozwiane.
01.12.2023 | aktual.: 01.12.2023 12:53
Większość z nas po powrocie ze sklepu i wypakowaniu zakupów z dużą pieczołowitością rozmieszcza nabiał w lodówce, pieczywo w chlebaku, a słodycze w najwyższej szafce; takiej, do której na pewno nie dostaną się dzieci. A co z olejem spożywczym? Jego bez większego zastanowienia pozostawiamy na blacie kuchennym albo wstawiamy na pierwszą lepszą półkę. Niestety, dość często popełniamy w ten sposób sporą gafę, która będzie niechybnie skutkowała zepsuciem tego ważnego produktu spożywczego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak w takim razie przechowywać olej roślinny? I czy każdego rodzaju olej — a istnieje ich przecież wiele — dotyczą te same zasady? To nie takie proste, jak się wydaje, ale spokojnie: zaraz wszystko wyjaśnimy.
Jak przechowywać olej spożywczy?
Najczęstszy błąd w przechowywaniu oleju roślinnego już wspomnieliśmy. Ponieważ wiemy, że nie trzeba tego produktu spożywczego wstawiać do lodówki (i zajmować tym samym cenne miejsce), olej bardzo często stawiamy po prostu na blacie kuchennym. To zdaje się praktycznym rozwiązaniem, dzięki któremu tłuszcz zawsze znajduje się pod ręką. Niestety, za nic nie spełnia to wymagań, które stawia olej.
Przede wszystkim należy sobie uświadomić to, że olej roślinny najlepiej odnajduje się w warunkach temperatury pokojowej, a obecność gotujących się obok zup i smażonych kotletów bez problemu zaburzy tę pożądaną równowagę. Co więcej, olej nie powinien być wystawiony na działanie światła. Salon z definicji nie pasuje do tych wytycznych. Nie sprawdzą się również szafki kuchenne rozmieszczone nad płytą indukcyjną czy czajnikiem.
Najlepszym rozwiązaniem jest więc przechowywanie oleju w chłodniejszych rejonach domu czy mieszkania. Ideałem byłaby tu spiżarnia, ale w przypadku jej braku musi nam wystarczyć szafka oddalona od źródeł ciepła i światła. I jest coś jeszcze. Oleje roślinne tłoczone na zimno, te z dużą zawartością szybko ulegających rozpadowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, trzeba przechowywać w lodówce. Dotyczy to m.in. oleju lnianego, z czarnuszki albo pestek winogron.