Babciny sposób na biszkopt. Dzięki temu zawsze wychodzi idealny

Idealnie puszysty biszkopt to podstawa wielu ciast i deserów. Chociaż przepisów jest cała masa, to nie każdemu udaje się upiec to ciasto za pierwszym razem. Od kiedy moja babcia pokazała mi ten patent, nie mam z tym już żadnego problemu.

Puszysty biszkopt - PysznościPuszysty biszkopt - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | tylim
Ewa Malinowska

Biszkopt to pozornie proste ciasto, ot trochę mąki i jajek, ale w rzeczywistości potrafi sprawić nie lada kłopot. Lubi opaść, czasem jest zakalcem lub nie wyrasta tak, jak powinien. W mojej rodzinie mistrzynią wszelakiej maści ciast na bazie biszkoptu jest moja babcia. Za każdym razem wychodzą jej po prostu bezbłędnie. Zdradziła mi swoje patenty, dzięki którym deser wyjdzie nawet początkującym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Jak zrobić idealny biszkopt?

Najważniejszą zasadą przy pieczeniu biszkoptu jest trzymanie się listy składników i proporcji. Chociaż i mnie czasem świerzbi ręka przy pieczeniu, żeby coś dodać, odjąć lub zmodyfikować, to warto jednak powstrzymać swoje chęci.

Biszkopt - Pyszności
Biszkopt - Pyszności © Canva | chuck

Kluczowym aspektem, na który warto zwrócić uwagę, jest temperatura składników. Powinna ona być pokojowa, dlatego też najlepiej jest wyjąć wszystko z lodówki na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowań do pieczenia ciasta. Kolejnym ważnym elementem jest wybór cukru - im drobniejszy, tym lepiej. Nie oszczędzajmy go, mimo że nie jest szczególnie zdrowy. Nie tylko nadaje ciastu smak, ale również zapewnia chrupkość i aromat. Warto jednak trzymać się ilości z przepisu, bo zbyt duża ilość cukru może sprawić, że ciasto opadnie.

Patent mojej babci

Moja babcia po upieczeniu biszkopta zawsze ściąga z wierzchu przypieczoną skórkę. Za każdym razem dziwiłam się, po co to robi, ale nikt z domowników specjalnie nie narzekał, bo słodkie okruszki przypadały zawsze do podziału z innymi dziećmi (i dorosłymi) w domu. Kiedy zapytałam, jaki to ma cel i usłyszałam odpowiedź, zaczęłam robić tak samo.

Z biszkoptu można wyczarować pyszne ciasta - Pyszności
Z biszkoptu można wyczarować pyszne ciasta - Pyszności © Canva

Dzięki "obieraniu" biszkopta, ciasta nie tylko prezentują się bardziej estetycznie, ale również nie rozwarstwiają się już na talerzykach. Prosty patent sprawia, że wypieki za każdym razem wyglądają jak z najlepszej cukierni. Babcia zdecydowanie wie, co robi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem