Ekspresowe ciasto bez pieczenia. Wystarczy wymieszać trzy składniki

Ciasto bez pieczenia to idealny deser dla osób, które lubią słodkości, ale nie mają czasu na długie gotowanie. Wystarczy połączyć trzy składniki, a w kilka minut możemy cieszyć się pysznym deserem.

Ciasto z herbatnikamiCiasto z herbatnikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marko Klarić
Marcin Michałowski

Ciasto bez pieczenia może wydawać się nie lasa kulinarnym wyzwaniem, ale tak naprawdę jest to szybki sposób na zachwycenie podniebień twoich gości. Dzisiaj podzielimy się z wami przepisem na ekspresowe ciasto bez pieczenia, które wymaga jedynie trzech prostych składników. Gotowi na smakowitą podróż w krainę deserowych przyjemności?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem!

Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia

Składniki

  • 800 g mleka zagęszczonego słodzonego,
  • 600 g kruchych ciastek herbatników,
  • 3 cytryny.

Przygotowanie

  1. Cytrynę dokładnie umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok.
  2. W misce wymieszaj mleko zagęszczone i sok z cytryny.
  3. Dno blaszki wyłóż herbatnikami.
  4. Na ciastka wylej połowę masy.
  5. Przykryj drugą warstwą herbatników.
  6. Na herbatniki wylej pozostałą masę.
  7. Wierzch posyp rozdrobnionymi ciastkami.
  8. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

Ciasto można podawać na zimno, solo lub z dodatkiem bitej śmietany, owoców lub polewy.

To wszystko – w zaledwie kilku krokach stworzysz wyjątkowe ciasto bez pieczenia, które z pewnością zachwyci każde podniebienie. Spróbuj już dziś i delektuj się ekspresowym deserem!

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥