Ekspresowe ciasto bez pieczenia. Wystarczy wymieszać trzy składniki

Ciasto bez pieczenia to idealny deser dla osób, które lubią słodkości, ale nie mają czasu na długie gotowanie. Wystarczy połączyć trzy składniki, a w kilka minut możemy cieszyć się pysznym deserem.

Ciasto z herbatnikamiCiasto z herbatnikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marko Klarić
Marcin Michałowski

Ciasto bez pieczenia może wydawać się nie lasa kulinarnym wyzwaniem, ale tak naprawdę jest to szybki sposób na zachwycenie podniebień twoich gości. Dzisiaj podzielimy się z wami przepisem na ekspresowe ciasto bez pieczenia, które wymaga jedynie trzech prostych składników. Gotowi na smakowitą podróż w krainę deserowych przyjemności?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem!

Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia

Składniki

  • 800 g mleka zagęszczonego słodzonego,
  • 600 g kruchych ciastek herbatników,
  • 3 cytryny.

Przygotowanie

  1. Cytrynę dokładnie umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok.
  2. W misce wymieszaj mleko zagęszczone i sok z cytryny.
  3. Dno blaszki wyłóż herbatnikami.
  4. Na ciastka wylej połowę masy.
  5. Przykryj drugą warstwą herbatników.
  6. Na herbatniki wylej pozostałą masę.
  7. Wierzch posyp rozdrobnionymi ciastkami.
  8. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

Ciasto można podawać na zimno, solo lub z dodatkiem bitej śmietany, owoców lub polewy.

To wszystko – w zaledwie kilku krokach stworzysz wyjątkowe ciasto bez pieczenia, które z pewnością zachwyci każde podniebienie. Spróbuj już dziś i delektuj się ekspresowym deserem!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo