Ekspresowe ciasto bez pieczenia. Wystarczy wymieszać trzy składniki

Ciasto bez pieczenia to idealny deser dla osób, które lubią słodkości, ale nie mają czasu na długie gotowanie. Wystarczy połączyć trzy składniki, a w kilka minut możemy cieszyć się pysznym deserem.

Ciasto z herbatnikamiCiasto z herbatnikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marko Klarić
Marcin Michałowski

Ciasto bez pieczenia może wydawać się nie lasa kulinarnym wyzwaniem, ale tak naprawdę jest to szybki sposób na zachwycenie podniebień twoich gości. Dzisiaj podzielimy się z wami przepisem na ekspresowe ciasto bez pieczenia, które wymaga jedynie trzech prostych składników. Gotowi na smakowitą podróż w krainę deserowych przyjemności?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem!

Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia

Składniki

  • 800 g mleka zagęszczonego słodzonego,
  • 600 g kruchych ciastek herbatników,
  • 3 cytryny.

Przygotowanie

  1. Cytrynę dokładnie umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok.
  2. W misce wymieszaj mleko zagęszczone i sok z cytryny.
  3. Dno blaszki wyłóż herbatnikami.
  4. Na ciastka wylej połowę masy.
  5. Przykryj drugą warstwą herbatników.
  6. Na herbatniki wylej pozostałą masę.
  7. Wierzch posyp rozdrobnionymi ciastkami.
  8. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

Ciasto można podawać na zimno, solo lub z dodatkiem bitej śmietany, owoców lub polewy.

To wszystko – w zaledwie kilku krokach stworzysz wyjątkowe ciasto bez pieczenia, które z pewnością zachwyci każde podniebienie. Spróbuj już dziś i delektuj się ekspresowym deserem!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie