Ten niebieski deser jest puszysty jak chmurka. Ma też zabawną nazwę
Ciasto Smerfetka to przepis na pyszny i lekki jak chmurka sernik bez pieczenia. Wygląda jak wyjęty prosto z bajki i zachęca do jedzenia nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Połączenie puszystej masy, herbatników i galaretki smakuje po prostu nieziemsko.
28.11.2023 | aktual.: 28.11.2023 10:00
Ciasto Smerfetka bez pieczenia to deser, który zadowoli każdego. Jest lekki, delikatny i orzeźwiający, a do tego wygląda bardzo ciekawie. Przygotowanie jest naprawdę proste, ale zajmuje nieco czasu ze względu na to, że trzeba poczekać, aż rozpuszczone galaretki przestygną. Mimo to przepis jest bardzo prosty, efektowny, a rezultat końcowy tak smaczny, że nie obędzie się bez próśb o dokładki. Do galaretki dorzucić można również borówki, aby jeszcze bardziej podkręcić kolor i smak ciasta. Jest słodko, puszyście i przepysznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Smerfetka
Składniki:
- 15 sztuk herbatników,
- 3 niebieskie galaretki
- 700 ml wrzątku
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 250 ml wrzątki,
- 2 galaretki cytrynowe.
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki 30 lub 36 proc.,
- 250 ml wrzątku,
- 2 niebieskie galaretki.
Sposób przygotowania:
- Formę o wymiarach ok. 25x36 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie spód z herbatników.
- Galaretki cytrynowe rozpuść we wrzątku, zgodnie z podanymi proporcjami i dokładnie wymieszaj, aby proszek się rozpuścił. Odstaw do wystudzenia.
- Twaróg sernikowy przełóż do miski i zmiksuj wraz z cukrem pudrem. Powoli wlej rozpuszczone galaretki cytrynowe.
- Twarogową masę ostrożnie przelej do formy. Rób to powoli, aby herbatniki zostały na dnie.
- Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Dwie galaretki niebieskie rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
- Śmietankę ubij na sztywno i wlej po chwili przestudzoną galaretkę.
- Śmietankową masę wylej na stężałą warstwę twarogową i wstaw do lodówki. Trzymaj tam do momentu, aż masa zacznie tężeć.
- Trzy niebieskie galaretki rozpuść we wrzątku. Gdy zaczną tężeć, wylej je na ciasto. Wstaw do lodówki, aby dobrze stężały. Ciasto przed podaniem najlepiej jest chłodzić całą noc.