PrzepisSernikTen niebieski deser jest puszysty jak chmurka. Ma też zabawną nazwę

Ten niebieski deser jest puszysty jak chmurka. Ma też zabawną nazwę

Sernik Smerfetka - Pyszności
Sernik Smerfetka - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | SmakowiteDania

28.11.2023 08:12, aktual.: 28.11.2023 10:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto Smerfetka to przepis na pyszny i lekki jak chmurka sernik bez pieczenia. Wygląda jak wyjęty prosto z bajki i zachęca do jedzenia nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Połączenie puszystej masy, herbatników i galaretki smakuje po prostu nieziemsko.

Ciasto Smerfetka bez pieczenia to deser, który zadowoli każdego. Jest lekki, delikatny i orzeźwiający, a do tego wygląda bardzo ciekawie. Przygotowanie jest naprawdę proste, ale zajmuje nieco czasu ze względu na to, że trzeba poczekać, aż rozpuszczone galaretki przestygną. Mimo to przepis jest bardzo prosty, efektowny, a rezultat końcowy tak smaczny, że nie obędzie się bez próśb o dokładki. Do galaretki dorzucić można również borówki, aby jeszcze bardziej podkręcić kolor i smak ciasta. Jest słodko, puszyście i przepysznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Smerfetka

Składniki:

  • 15 sztuk herbatników,
  • 3 niebieskie galaretki
  • 700 ml wrzątku

Masa serowa

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki 30 lub 36 proc.,
  • 250 ml wrzątku,
  • 2 niebieskie galaretki.

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach ok. 25x36 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie spód z herbatników.
  2. Galaretki cytrynowe rozpuść we wrzątku, zgodnie z podanymi proporcjami i dokładnie wymieszaj, aby proszek się rozpuścił. Odstaw do wystudzenia.
  3. Twaróg sernikowy przełóż do miski i zmiksuj wraz z cukrem pudrem. Powoli wlej rozpuszczone galaretki cytrynowe.
  4. Twarogową masę ostrożnie przelej do formy. Rób to powoli, aby herbatniki zostały na dnie.
  5. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  6. Dwie galaretki niebieskie rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
  7. Śmietankę ubij na sztywno i wlej po chwili przestudzoną galaretkę.
  8. Śmietankową masę wylej na stężałą warstwę twarogową i wstaw do lodówki. Trzymaj tam do momentu, aż masa zacznie tężeć.
  9. Trzy niebieskie galaretki rozpuść we wrzątku. Gdy zaczną tężeć, wylej je na ciasto. Wstaw do lodówki, aby dobrze stężały. Ciasto przed podaniem najlepiej jest chłodzić całą noc.

Ciasto Smerfetka bez pieczenia - Jak zrobić - Smakowite Dania

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także