Chleb w chlebaku szybko czerstwieje? Ten babciny trik sprawi, że pozostanie dłużej świeży

Pieczywo kupione o poranku w ulubionej piekarni jest niemal zawsze chrupiące, jeszcze ciepłe i pachnące. Wraz z upływem minut i godzin staje się jednak mniej apetyczne, a zdarza się, że czerstwe już po kilku godzinach? Czym to jest spowodowane i jak je przechowywać, by świeży chleb na dłużej był nie tylko marzeniem, ale rzeczywistością?

ObrazekŚwieży chleb na dłużej - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Ostatnie miesiące to drastyczne podwyżki cen żywności, w tym pieczywa. W wielu popularnych piekarniach, za bochenek ulubionego chleba trzeba zapłacić blisko 10 zł. W takiej sytuacji, konsumenci ostrożnie podchodzą do zakupu chleba. Kupują go rzadziej i spożywają nieco mniej. Aby zachować jego świeżość, starają się przechować go tak, by jego smak zachwycał możliwie jak najdłużej. Okazuje się jednak, że nie zawsze jest to możliwe. Są takie miejsca w kuchni, w których trzymanie pieczywa nie jest dobrym rozwiązaniem. Dlaczego?

Świeży chleb na dłużej - dlaczego pieczywo kolejnego dnia smakuje inaczej?

Chyba dobrze znasz to uczucie, że po powrocie z piekarni, chleb jest pachnący i chrupiący, a na kolejny dzień - gumowaty lub czerstwy. Okazuje się, że wszystkiemu winny jest nie skład zakupionego chleba, ale sposób przechowywania pieczywa w domu. Najczęściej wybieranym miejscem jest bez wątpienia chlebak. Niemal większość osób przechowuje chleb w woreczkach foliowych. Chcąc zachować świeży chleb na dłużej, należy postąpić jednak nieco inaczej. Szczególnie pomocny będzie tu pewien trik, który niegdyś stosowała twoja babcia.

Obrazek
Piekarnia - Pyszności; Foto GettyImages

Pamiętaj, że pieczywo lubi oddychać. Dlatego też, przechowywanie w foliowym woreczku będzie błędem, bo ogranicza się w ten sposób dostęp powietrza i przyspiesza rozwój pleśni, która może pojawić się na bochenku chleba już po dwóch dniach. Warto, w takiej sytuacji, porzucić popularne nawyki i powrócić do metod, stosowanych przez babcie. Ten trik pozwoli ci cieszyć się smakiem ulubionego pieczywa zdecydowanie dłużej. Zobacz, jak należy postąpić, tuż po powrocie ze swojej ulubionej piekarni.

Zachowaj świeży chleb na dłużej - zastosuj metodę praktykowaną przez babcię!

Jeśli zależy ci na tym, by zachować świeży chleb na dłużej, to warto sięgnąć po sprawdzoną metodę przechowywania. Tu nie ma absolutnie nic skomplikowanego. Wystarczy, że chleb włożysz do płóciennego woreczka lub też owiniesz w czystą ścierkę i umieścisz go w chlebaku. Ten trik pozwoli ci wydłużyć świeżość pieczywa, przynajmniej o dwa dnia. Będzie smaczne i chrupiące — w sam raz na ulubione kanapki lub jako dodatek do ulubionego posiłku.

Obrazek
Chleb - Pyszności / fot. Adobe Stock

Pamiętaj, by dbać o czystość w chlebaku. Przynajmniej raz w tygodniu, dobrze będzie przetrzeć chlebak, wykorzystując wodę z octem. Taka mieszanka ma udowodnione działanie dezynfekujące, zapobiega powstawaniu pleśni i pomoże wydłużyć świeżość chleba, czy ulubionych bułek. W przypadku, gdy nie masz chlebaka w swoim domu, dobrym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po torebki papierowe, do których należy włożyć kawałek jabłka. Ten trik pozwoli zachować świeżość pieczywa na nieco dłużej.

A co powiesz na samodzielnie przygotowany chleb? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na chleb z patelni:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości