Jak przechowywać mięso bez lodówki? Dzięki babcinej metodzie poleży nawet 3 lata

Jak przechowywać mięso bez lodówki? Zastanawiają się nad tym szczególnie ci, którzy mają nadmiar mięsa, a nie mają już ani odrobiny miejsca w zamrażarce. Okazuje się, że jest sposób na to, by się nie zmarnowało. Wystarczy zastosować się do triku naszych babć, dzięki czemu mięso będzie przydatne do spożycia nawet przez kolejne trzy lata.

ObrazekJak przechowywać mięso bez lodówki, fot. Pixabay

Jedzenie zepsutego mięsa może poważnie wpłynąć na nasze zdrowie. Może doprowadzić do poważnego zatrucia, a nawet śmierci. Warto więc zadbać o to, by mięso jak najdłużej nadawało się do zjedzenia. Wielu wydaje się, że nie jest to jednak proste, jeśli jest go zbyt dużo. Okazuje się jednak, że ten trik pozwoli przedłużyć przydatność mięsa do spożycia na długi czas.

Jak przechowywać mięso bez lodówki? Pasteryzacja to sposób naszych babć

Pasteryzacja żywności to bardzo stary, ale jakże skuteczny sposób. Pasteryzowanie mięsa w słoikach jest więc strzałem w dziesiątkę, jeśli mamy bardzo dużo żywności i nie jesteśmy w stanie jej przejeść. Surowe mięso należy zamknąć szczelnie w słoikach, a następnie poddać działaniu temperatury od 70 do 100 stopni Celsjusza. Możemy również  przyprawić mięso, aby nadawało się do spożycia od razu.

Pasteryzowanie mięsa w słoikach - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • 3 kg mięsa,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżki octu,
  • 3 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • pieprz,
  • pęczek pietruszki,
  • papryka mielona.

Warto zauważyć, że na każdy kilogram mięsa przypada jedna łyżka soli i jedna łyżka octu. Jeśli mamy więcej mięsa, warto więc dostosować propocje.

Sposób przygotowania:

  1. Słoiki dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy i osuszamy.
  2. Mięso myjemy dokładnie, osuszamy, a następnie przyprawiamy.
  3. Cebulę i natkę szatkujemy, a ząbki czosnku kroimy drobno.
  4. Układamy łyżkę tej mieszanki warzywnej na dnie słoika, a następnie przekładamy to mięsem.
  5. Na samej górze kładziemy krążek cebuli.
  6. Zakręcamy słoiki i wstawiamy do garnka z wodą tak, by nie sięgała ona zakrętek. Gotujemy przez 5 godzin na małym ogniu.
  7. Zawekowane słoiki odstawiamy do ostygnięcia. Tak zapasteryzowane mięso nadaje się do spożycia przez nawet 3 lata, jeśli będziemy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu.
Surowe mięso. Fot. Pixabay
Surowe mięso. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce