PoradyJak przechowywać mięso bez lodówki? Dzięki babcinej metodzie poleży nawet 3 lata

Jak przechowywać mięso bez lodówki? Dzięki babcinej metodzie poleży nawet 3 lata

Jak przechowywać mięso bez lodówki, fot. Pixabay
Jak przechowywać mięso bez lodówki, fot. Pixabay
21.06.2023 13:03, aktualizacja: 21.06.2023 13:41

Jak przechowywać mięso bez lodówki? Zastanawiają się nad tym szczególnie ci, którzy mają nadmiar mięsa, a nie mają już ani odrobiny miejsca w zamrażarce. Okazuje się, że jest sposób na to, by się nie zmarnowało. Wystarczy zastosować się do triku naszych babć, dzięki czemu mięso będzie przydatne do spożycia nawet przez kolejne trzy lata.

Jedzenie zepsutego mięsa może poważnie wpłynąć na nasze zdrowie. Może doprowadzić do poważnego zatrucia, a nawet śmierci. Warto więc zadbać o to, by mięso jak najdłużej nadawało się do zjedzenia. Wielu wydaje się, że nie jest to jednak proste, jeśli jest go zbyt dużo. Okazuje się jednak, że ten trik pozwoli przedłużyć przydatność mięsa do spożycia na długi czas.

Jak przechowywać mięso bez lodówki? Pasteryzacja to sposób naszych babć

Pasteryzacja żywności to bardzo stary, ale jakże skuteczny sposób. Pasteryzowanie mięsa w słoikach jest więc strzałem w dziesiątkę, jeśli mamy bardzo dużo żywności i nie jesteśmy w stanie jej przejeść. Surowe mięso należy zamknąć szczelnie w słoikach, a następnie poddać działaniu temperatury od 70 do 100 stopni Celsjusza. Możemy również  przyprawić mięso, aby nadawało się do spożycia od razu.

Pasteryzowanie mięsa w słoikach - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • 3 kg mięsa,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżki octu,
  • 3 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • pieprz,
  • pęczek pietruszki,
  • papryka mielona.

Warto zauważyć, że na każdy kilogram mięsa przypada jedna łyżka soli i jedna łyżka octu. Jeśli mamy więcej mięsa, warto więc dostosować propocje.

Sposób przygotowania:

  1. Słoiki dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy i osuszamy.
  2. Mięso myjemy dokładnie, osuszamy, a następnie przyprawiamy.
  3. Cebulę i natkę szatkujemy, a ząbki czosnku kroimy drobno.
  4. Układamy łyżkę tej mieszanki warzywnej na dnie słoika, a następnie przekładamy to mięsem.
  5. Na samej górze kładziemy krążek cebuli.
  6. Zakręcamy słoiki i wstawiamy do garnka z wodą tak, by nie sięgała ona zakrętek. Gotujemy przez 5 godzin na małym ogniu.
  7. Zawekowane słoiki odstawiamy do ostygnięcia. Tak zapasteryzowane mięso nadaje się do spożycia przez nawet 3 lata, jeśli będziemy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu.
Surowe mięso. Fot. Pixabay
Surowe mięso. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także