PoradyPszczelarz mówi, gdzie trzymać miód. Przez częsty błąd stanie się bezwartościowym słodzikiem

Pszczelarz mówi, gdzie trzymać miód. Przez częsty błąd stanie się bezwartościowym słodzikiem

Jak przechowywać miód? Specjalista wszystko wyjaśnił
Jak przechowywać miód? Specjalista wszystko wyjaśnił
Źródło zdjęć: © Canva | Alliance Images
01.03.2024 10:20

Miód jest nie tylko smacznym, ale i zdrowym produktem, który można przechowywać przez długi czas. Nie można tego jednak zrobić byle jak. Pszczelarz z Wąchocka, pan Wojciech Margowniczy, udzielił kilku cennych wskazówek na temat przechowywania płynnego złota.

Wielu z nas ma zwyczaj przechowywać miód w szafkach kuchennych, nie zdając sobie sprawy, że może to być niekorzystne dla tego ultrazdrowego produktu. Pan Wojciech Margowniczy, doświadczony pszczelarz, zdradził, gdzie najlepiej przechowywać miód, rozwiewając jednocześnie wątpliwości dotyczące tego, czy jest on rzeczywiście produktem niezniszczalnym. Dowiedz się, dlaczego temperatura pokojowa i bliskość źródeł ciepła mogą zaszkodzić ulubionemu słodkiemu dodatkowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tajemnice przechowywania miodu — porady od pszczelarza

Pszczelarz z Wąchocka udzielił na TikToku odpowiedzi na pytanie, czy miód można przechowywać w temperaturze pokojowej. Okazuje się, że temperatura pokojowa nie jest, mówiąc delikatnie, najlepszym wyborem. Najlepsza dla miodu jest bowiem temperatura poniżej 18 stopni Celsjusza. Drzwi lodówki, spiżarka czy piwniczka są więc znacznie odpowiedniejszymi miejscami niż kuchenna szafka, czy blat.

Pszczelarz wytłumaczył, że trzymanie słoika z miodem w szafce blisko źródła ciepła (których przecież w kuchni nie brakuje) może spowodować, że para z gotujących się potraw nagrzeje szafkę, a to z kolei zaszkodzi miodowi w środku. Należy również zwrócić uwagę na to, że sama temperatura pokojowa nie jest jednolita, co jest kolejnym przeciwwskazaniem dla trzymania w niej miodu.

W lodówce zawsze powinniśmy przechowywać przede wszystkim słoiki miodu rzepakowego, nawłociowego, wczesnego i wielokwiatowego. Te gatunki mają bowiem tendencję do fermentacji, gdy są przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze. W lodówce, nawet jeśli miód został odebrany za wcześnie i ma dużo wody, fermentacja jest uniemożliwiona przez obniżoną temperaturę.

Czy miód naprawdę jest produktem niezniszczalnym?
Czy miód naprawdę jest produktem niezniszczalnym?© Canva | ExplorerBob

Zepsuty miód — czy to możliwe?

Okazuje się, że wbrew powszechnej opinii, miód naprawdę może się zepsuć. Dzieje się tak jednak tylko w dwóch przypadkach. Pierwszym jest sytuacja, w której pszczelarz odwirował miód zbyt szybko i ten zawiera zbyt dużo wody. Wtedy miód może ulec fermentacji, którą rozpoznamy po piance i zapachu alkoholu.

Drugim przypadkiem jest długie przechowywanie miodu i wystawienie go na działanie ciepła. Wtedy w miodzie wytwarza się substancja zwana hydroksymetylofurfuralem, która może być nawet szkodliwa dla zdrowia.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także