Te pyszne i chrupiące kotlety zrobisz za grosze. Dodaj sos pieczarkowy, a nie pożałujesz

Dania z ziemniaków to klasyka polskiej kuchni. Jednak te warzywa dziś traktowane są najczęściej jako dodatek do obiadu i o wielu potrawach na ich bazie po prostu zapomnieliśmy. Przykład? Kotlety ziemniaczane. Mamy na nie pyszny przepis.

Kotlety ziemniaczane są proste do przygotowania. Kotlety ziemniaczane są proste do przygotowania.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Kotlety ziemniaczane były kiedyś bardzo znane, często przygotowywały je nasze babcie. Ta potrawa była tania i łatwa do zrobienia. Często wykorzystywane były do niej ziemniaki, które zostały z obiadu. Dziś można do niej wrócić, ale w nowocześniejszym wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Mięsne kotlety? Nie dziś

Pierwsze skojarzenie z kotletami? To wciąż te mięsne, schabowe lub mielone. Jednak trzeba przyznać, że coraz popularniejsze są ich wegetariańskie wersje, bo bardzo łatwo przygotować je bez dodatku mięsa. Nie oznacza to od razu sięgania po nietypowe składniki i wegańskie zamienniki, a po prostu wystarczą ziemniaki. Gdy kotlety na ich bazie podasz z pysznym, pieczarkowym sosem - danie będzie kompletne i na pewno zasmakuje całej rodzinie.

Ziemniaki są kaloryczne? Bez obaw

Obawiasz się, że ziemniaki tuczą? Ziemniaki nie są aż tak kaloryczne, jak nam się wydaje. Mają znacznie mniej kalorii niż kasze i makarony. Wczesne ziemniaki zawierają w 100 gramach tylko 69 kcal, a ziemniaki późne 85 kcal w 100 gramach. Na dietach sprawdzą się także dlatego, że są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Zawierają śladowe ilości tłuszczu. Mają też działanie zasadotwórcze, dzięki czemu niwelują kwasotwórcze działanie po zjedzeniu mięsa.

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 60 g mąki pszennej, 
  • 1 mała cebula, 
  • pół łyżeczki soli, 
  • pieprz, papryka do smaku,
  • olej do smażenia.

Sos pieczarkowy: 

  • 200 g pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • 50 ml białego wina, 
  • 40 g masła, 
  • 200 ml śmietanki 36 proc., 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • szczypta soli,
  • pieprz i sos sojowy smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Wodę ostrożnie odcedź, pozostawiając na dnie ok. 1 cm.
  2. Ziemniaki rozgnieć z dodatkiem mąki i przypraw. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Dokładnie wymieszaj.
  3. Z masy ziemniaczanej formuj kotlety.
  4. Na patelni rozgrzej olej, smaż kotlety ziemniaczane przez 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki.
  5. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  6. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę, zeszklij ją, a następnie dołóż pieczarki. Smaż do zrumienienia grzybów, a potem wlej białe wino i podsmażaj jeszcze kilka minut.
  7. Posyp grzyby mąką i wymieszaj, a następnie wlej śmietankę. Wymieszaj i dopraw do smaku. Sosem polej kotlety.

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie