PrzepisSzybkie i tanieTymi kotletami zajadano się przed wojną. Wracają do łask, bo są tanie i przepyszne

Tymi kotletami zajadano się przed wojną. Wracają do łask, bo są tanie i przepyszne

Wciąż poszukujesz nowych przepisów, chcesz wypróbować składniki i połączenia, których nie znasz. To silny nurt w kulinariach, ale jednocześnie warto czasami zrobić krok wstecz. Co powiesz na przepis z 1930 roku? Naprawdę sprawdza się do dziś doskonale.

Takie kotlety to pomysł na tani obiad.
Takie kotlety to pomysł na tani obiad.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.07.2024 10:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dania z ziemniaków to klasyka polskiej kuchni. Jednak te warzywa dziś traktowane są najczęściej jako dodatek do obiadu i o wielu potrawach na ich bazie po prostu zapomnieliśmy. Przykład? Kotlety ziemniaczane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomniany smak

Kotlety ziemniaczane były kiedyś bardzo znane w naszej rodzimej kuchni. Pamiętasz, że robiła je twoja babcia? Ta potrawa rzeczywiście była popularna, tania i łatwa do przygotowania. Często wykorzystywane były do niej ziemniaki, które zostały z obiadu. Dziś nawet nie zawsze wiemy, jak przygotować takie kotlety.

Sprawdzony przepis

Kotlety ziemniaczane powinny być idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a do tego pełne smaku. To danie, które przed wojną cieszyło się ogromną popularnością, dziś jest zapomniane. Masz ochotę spróbować takich kotletów? Sprawdzą się na obiad lub przekąskę. Lista składników jest krótka, kupisz je bez problemu na straganie. Tu nic się nie zmieniło. Dlatego warto wykorzystać przepis z książki "Potrawy z kartofli" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej. Uwaga, została wydana w 1930 roku. Zaskakujące, jak łatwo takie kotlety przygotować.

Co za sos

Czy ten przepis coś ci przypomina? Bardzo podobnie przygotowuje się mięsne kotlety. W starej recepturze dużo większym zaskoczeniem może być sos, który proponuje autorka książki "Potrawy z kartofli" do ziemniaczanych przysmaków. Sos z drobno pokrojonych korniszonów i śmietany? Naprawę świetnie podkręca smak dość neutralnych w smaku kotletów. Zamiast śmietany można też użyć do niego majonezu, albo wymieszać oba te produkty.

Kotlety ziemniaczane jak przed wojną

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 kajzerki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: mąka i bułka tarta do panierowania, masło lub olej do smażenia.

Sos korniszonowy:

  • 1 szklanka ogórków korniszonowych,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie zeszklij je na maśle lub oleju do uzyskania złotego koloru. Bułki namocz w mleku, aby zmiękły.
  2. Ugotowane ziemniaki, cebulę i namoczone bułki zmiel w maszynce do mięsa lub dokładnie utłucz. Dodaj mąkę, jajka, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gęsta masa, którą łatwo będzie formować w kotlety.
  3. Z gotowej masy formuj małe, lekko spłaszczone kotlety. Panieruj je najpierw w mące, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej na patelni masło lub olej i smaż kotlety z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Po usmażeniu zdejmij kotlety z patelni i podawaj gorące.
  4. Ogórki pokrój w drobną kostkę, dodaj posiekaną natkę.
  5. Warzywa dopraw do smaku i wymieszaj ze śmietaną lub majonezem.