Zetrzyj trzy składniki i ulep kotlety. Są tańsze i o niebo lepsze od klasycznych mielonych
Kiedy żar leje się z nieba, częściej wybieramy potrawy wegetariańskie, a apetyt na mięso mocno gaśnie. Ostatnio przekonywałam do warzywnego pasztetu, a teraz podrzucam przepis na kotlety mielone bez grama mięsa. Są sycące i idealnie sprawdzają się w gorące dni.
21.07.2024 15:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tradycyjne kotlety mielone mają sporą konkurencję. Można je ulepić także z warzyw, ale to niejedyna opcja na ich bezmięsną wersję. Tym razem wykorzystałam trzy inne składniki, które są także dobrze znane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealne na obiad
Pierwszy składnik to jajka. Kotlety jajeczne są dobrze znane, ale kojarzą się raczej ze śniadaniem. Dlatego dołożyłam do nich pieczarki i ser. W ten sposób powstały kotlety w wersji obiadowej, które świetnie smakują z mizerią, zieloną sałata i właściwie każdą surówką.
Przygotowanie takich kotletów jest niezwykle proste. Pierwszy składnik, czyli jajka wystarczy ugotować. Można to zrobić wcześniej, ale zawsze trzeba pilnować czasu. Jajka nie mogą być w środku miękkie, bo potem ściera się je na tarce. Jajka na twardo powinny być gotowane przez około 7-8 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Dzięki temu żółtko zachowa swoją piękną, słoneczną barwę. Po ugotowaniu jajka zalej je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Ostrożnie z solą
Drugi składnik, czyli pieczarki, wymaga przesmażenia. Sekret idealnie usmażonych grzybów? Trzeba je odpowiednio przygotować zanim trafią na patelnię. Zamiast solić je od razu po pokrojeniu, należy skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny. Kwas cytrynowy zapobiegnie ciemnieniu pieczarek i sprawi, że zachowają one jędrną konsystencję. Dodawanie soli do pieczarek tuż przed smażeniem powoduje, że grzyby puszczają wodę. Woda ta rozcieńcza tłuszcz na patelni, przez co pieczarki zamiast się smażyć, duszą się we własnym sosie. W efekcie stają się miękkie, ciemne i tracą swój aromat.
Trzeci składnik, czyli ser, który wystarczy zetrzeć na tarce. Dlatego najlepiej kup taki w kawałku. Jaki wybrać? Sprawdzą się sery, które dobrze się topią. Polecamy goudę, edam czy ementaler.
Kotlety wegetariańskie
Składniki:
- 6 jajek,
- 350 g pieczarek,
- 50 g żółtego sera,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku, opcjonalnie,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- tarta bułka do panierowania.
Sposób przygotowania:
- Pięć jajek ugotuj na twardo, dobrze wystudź i zetrzyj na małych oczkach tarki.
- Pieczarki umyj i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Zatrzyj też ser.
- Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij ją na rozgrzanym oleju.
- Dodaj pieczarki i przesmaż. Kiedy zmiękną, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a całość przypraw pieprzem i solą.
- Pieczarki wymieszaj z jajkami i serem. Dodaj jajko i bułkę tartą, by masa miała odpowiednią konsystencję do formowania kotletów.
- Kotlety panieruj w bułce tartej, a potem smaż na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron.